Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Az elmúlt 20 év legnagyobb korrupciós ügye a HM-nél

Az elmúlt húsz év legnagyobb korrupciós ügyeként jellemezte az elszámoltatási kormánybiztos a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) még az elmúlt két kormányzati ciklus idején történteket az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága albizottságának pénteki ülésén. Budai Gyula bejelentette: büntetőfeljelentést tett Fapál Lászlónak, a HM egykori államtitkárának ingatlanszerzése ügyében. A pénteki tanácskozáson, bár meghívták, nem jelent meg Juhász Ferenc (MSZP) egykori honvédelmi miniszter.

Az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság pénteken a HM-et és a honvédséget érintő, nyilvánosságra került korrupciós ügyek hatásának vizsgálatára ült össze. A tanácskozásra - Budai Gyula mellett - meghívták Oláh János dandártábornokot is, aki a HírTV szerint egy a HM-nél történt korrupciós ügyben tett beismerő vallomást. A dandártábornok azonban nem jelent meg az ülésen. A meghívottak között volt továbbá a honvédelmi bizottság összes tagja, így Juhász Ferenc is, de ő sem jelent meg.

Az ülésen Csampa Zsolt, az albizottság fideszes elnöke felidézte: a kormánybiztos a hét elején arról tájékoztatta őt, hogy megkereste Polt Péter legfőbb ügyészt a HM-et és a honvédséget érintő ügyekben. Csampa Zsolt ezután konzultált a legfőbb ügyésszel, majd a Budapesti Katonai Ügyészség vezetőjével, aki rendelkezésére bocsátott egy összefoglalót, amely tartalmazza, hogy a 2010. január 18-án elrendelt nyomozás során a gyanúsítottként kihallgatottak listáján 17-en szerepelnek, többségében katonatisztek.

Budai Gyula a meghallgatáson - amelyet jelentős sajtóérdeklődés kísért, az egyik tévétársaság élőben is közvetítette - kifejtette: hivatala körülbelül két és fél hónapja folytat vizsgálatot az úgynevezett HM-es vesztegetési botrányban. A vizsgálat keretében nemcsak a vesztegetési ügyet, hanem Fapál László volt államtitkár megbízási szerződéseit, ingatlanszerzéseit is áttekintették. A vesztegetési ügyben született jelentést - amelyben meghatározták azokat a tábornokokat, tiszteket, akik részt vettek az ügyben, valamint a tárcával megbízási jogviszonyban álló cégeket - tavaly adta át Hende Csaba honvédelmi miniszternek - közölte, hozzátéve, hogy a megbízási jogviszony keretében kapott vállalkozói díjból esetenként 40-50 százalékot juttattak vissza az ügyben gyanúsítottként szereplő személyeknek.

A kormánybiztos információi szerint január 19-én a katonai ügyészség a nyomozást befejezte, és az ügyben vádemelési javaslat várható.
Felidézte - ahogyan arról a HírTV múlt héten beszámolt -, a korrupciós ügyben meggyanúsított egyik dandártábornok, Oláh János beismerő - magát és másokat is terhelő - vallomást tett, amely szerint a Fapál Lászlóval történt egyezség alapján egyik alkalommal a tábornok 12 millió forintot vitt Fapálnak, aki abból négymilliót egy viszkis dobozba tett, és azt mondta, hogy a főnöknek lesz, ami Juhász Ferencet jelentette. Majd az államtitkár elment a dobozzal, és anélkül jött vissza.

A katonai ügyészség azonban Juhász Ferencet még tanúként sem hallgatta meg, ezért a legfőbb ügyészhez fordult Budai Gyula, aki hozzátette, egyelőre nem kapott visszajelzést Polt Pétertől.
Bejelentette, hogy hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett Fapál László lakásszerzése ügyében, álláspontja szerint ugyanis alaposan feltételezhető, hogy a magyar államot több mint 40 millió forint kár érte az ingatlanszerzéssel összefüggésben. Budai Gyula hozzátette, az ügyben Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszter is "tevőlegesen részt vett" azzal, hogy "olyan jellegű felmentést adott Fapál tekintetében", amely álláspontja szerint nem lett volna megadható. (A HírTV szerdán közölte, hogy a piaci ár töredékéért vásárolhatta meg 150 négyzetméteres szolgálati lakását Zugló zöldövezetében Fapál László.)

A kormánybiztos vizsgálatot folytat Fapál László megbízási szerződéseinek ügyében is. Államtitkári pozíciójának megszűnése után a HM két megbízást kötött Fapállal, aki így körülbelül egymillió forintot vehetett fel jogi tanácsokért, a teljesítési jegyzőkönyvek azonban hiányoznak; ennek alapján ebben az ügyben is megteszik majd a szükséges lépéseket - mondta.

Tóth Gábor, az albizottság fideszes tagja a zsúfolásig megtelt tanácsteremben elmondta: még a 2006-os választási kampány idején megkereste őt "elég érdekes körülmények között" a HM egyik ezredese, akinek a táskájában több száz minisztériumi ingatlannak a dokumentuma volt. Az ezredes közölte, hogy ezek az ingatlanok "értéke relatív", rövidesen eladják őket és bérlési, valamint egyéb "trükkökkel" lehet ezekhez hozzájutni.

A képviselő azt javasolta, hogy a fentiek fényében vizsgálják át az említett időszakban a HM ingatlanjainak privatizációit.
"Úgy látszik, hogy ezeknek a korrupciós ügyeknek csak a bohócai ülnek, a valódi felelősei nem" - fűzte hozzá.

Budai Gyula erre azt válaszolta, hogy a képviselő "nyitott kapukat dönget", hiszen már folyik ezen időszakok átvizsgálása. Az ingatlaneladások csak részei a HM-nél folyó vizsgálatnak, hasonlóan ellenőrzik a szoftverbeszerzéseket, illetve a HM-hez köthető gazdasági társaságokat is.

Csampa Zsolt kérdésére a kormánybiztos kijelentette, a korrupciós ügy szereplői jól szervezetten működtek: maffiamódszerekre emlékeztető módon történt a pénzek átadása, illetve jelentős számban vettek részt benne magas beosztású tisztek.
Budai Gyula szerint amivel most a bizottság foglalkozik, valójában csak egy szelete a teljes korrupciós ügynek.

Kocsis Máté, a főbizottság fideszes elnöke hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy Juhász Ferenc nagyon sok mindenre válaszolt azzal, hogy nem jelent meg a meghallgatáson. "Ezt azért tartom egy végtelenül udvariatlan dolognak, mert arról volt a héten még információnk, hogy eljön" - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. igazszó 2011. február 26. 09:45
  „A dolgok mennek...óhh már mióta a jól bevát módszerekkel, szépen összejátszva egymással láncba...láncba...karikába zárva, hogy ne jusson ám másnak! "Had én is mert megmonlak!" alapon!

  Ha egy ügyhöz hozzányulnak, mint a pokháló, ezer- és ezer szállal ér el embereket, csoportokat...ami egyeseknek meggazdagodást jelent, jelentett, másoknak ellehetetlenítést, hajléktalanságot...halált!
  Felnőtt egy olyan generáció sorozat egymásra épülve, hogy még a munkát nem ismerik, de kiosztani tudják!
  Élet gyakorlati valós gondjait mégcsak könyvből sem ismerik, de hirdetik!
  Személyiség zavarokkal, tanulás nélkül iskolázatlanul akár diplomát, nyelvviszgát, doktorátust szerezhettek, most tudást osztanak, tanácsokat, és műteni akarnak!
  Hát kérem ezek a jövő erői, születendő gyermekek szülei, és idegbeteg szülö, idegbetegebb gyerekei....és a körforgás csak halad az agresszió felé, a megélhetési bűzözés felé, hajléktalanság, erkölcstelen vezetés, korrupció felé!”
 • 3. Csetneky 2011. február 25. 18:18
  „Nem ment el? Sebaj! Majd a gyanúsított kihallgatársa előkerítik! Újabb elvtárs készül a sittre. Bár ebben semmi meglepő nincsen, csak mennek a dolgok a maguk útján.”
 • 2. janika 2011. február 25. 16:02
  „Szerintem meg hozzá kell tenni, azt a rengeteg kicsalt pénzt a "deviza alapú " kölcsön ügyletekkel. Mert ugyebár az nem fedi a valóságot, hogy az ügyletekben valaki devizát látott volna! Simlis fosztogatása az ügyfeleiknek.”
 • 1. kerteszb 2011. február 25. 12:37
  „Az elmúlt 20 évé? Csak a Tocsik-ügy 800 milliós volt, a beléptetőkapuk pár milliárd, aztán ott volt még a Postabank és sorolhatnánk. Nagyon terelnie kell Budainak az egykulcsos adó-témáról (buktáról), és a lakájsajtó, sőt a Kisalföld is ezzel a hangzatos címmel hozza a hírt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány szerint az államadásság növekedése miatt Orbán is hibást

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor is felelős az államadósság elmúlt időszakban tapasztalt… Tovább olvasom