Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Az ellenzéknek nem jutott külső hely

Folytatás az 1. oldalról.

Mi a pártállami gyakorlat?

A győri közgyűlés tegnapi ülésén Eredics Imre szocialista frakcióvezető sajnálatosnak nevezte és tiltakozott az ellen, hogy az ellenzék szakemberei nem kerülhetnek be a bizottságokba. Hozzátette: a korábbi ciklusok gyakorlatára nem hivatkozik, amikor a közgyűlési kisebbség kiemelt védelemben részesült, mert jól láthatóan új szemlélet van a városházán, de jelezte, ezt a demokrácia megcsúfolásának tartja. Beszélt arról is, hogy gyakorlatilag nem volt egyeztető tárgyalás, mert a közgyűlés előtt másfél órával már a kész helyzettel szembesültek. P ezt az egypártrendszerre emlékeztető gyakorlatnak titulálta.
Dézsi Csaba András, a Fidesz–KDNP frakcióvezető-helyettese ezzel szemben azt nevezte pártállami szemléletnek, hogy csak az lehessen baloldali, akit az MSZP, liberális, akit az SZDSZ, az MDF értékeit valló, akit az MDF annak tart. Hangsúlyozta, a listát szakmai szempontok alapján állították össze. Megjegyezte, hogy az MSZP javaslatait több mint 50 százalékban elfogadták.
A közgyűlés az elnökök és az alelnökök mellé a következő tagokat választotta be a bizottságokba (a nevek mellett zárójelben a k betű azt jelenti, hogy az illető külső, azaz nem önkormányzati képviselő tag). Gazdasági, informatikai és idegenforgalmi bizottság: Ferenczy Lajos (MSZP), Kun András (MSZP), Szabó József (MDF), Bárány István (Pro Urbe), Benkő Szilárd (k), Velin Csaba (k), Radnóti Ákos (k). Városstratégiai bizottság: Bécsi Zoltán (MSZP), Sághy Zsolt (MSZP), Füzy András (k), Tompa Mihály (k), Csala Krisztina (k). Közigazgatási bizottság: Schreiner László (MSZP), Ferenczi Tamás (Pro Urbe), Szabó János (k), Oláh Ferenc (k), Ferenczy Zoltán (k). Oktatási, kulturális és sportbizottság: Kovács Tamás (Fidesz–KDNP), Eredics Gergely (MSZP), Zádorvölgyi Gabriella (k), Pálfalvy A. János (k), Ferenczi Hubáné (k). Pénzügyi bizottság: Eredics Imre (MSZP), Mohos Péter (SZDSZ), Ternyák Csaba (k), Rózsavölgyi László (k), Murányi Károly (k). Egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottság: Ecker Gyula (Fidesz–KDNP), Schmidt Péter (független), Bári Olga (MSZP), Pádár László (MSZP), Makkos János (k), Diligens Tiborné (k), Takács Tímea (k). Tulajdonosi bizottság: Sík Sándor (Fidesz–KDNP), Hegyi Zoltán (MSZP), Tallián István (k), Kovács András (k), Fazekas Zoltán (k).
A szavazás érdekes momentuma volt, hogy Kun András nemmel szavazott saját személyére. A politikus lapunk kérdésére elmondta: voksával az ellen tiltakozott, hogy képviselőként olyan bizottságban kell közreműködnie, ami nem a szakmáról szól, holott az önkormányzati törvény a bizottságok feladatának ezt határozza meg.

Távozik a jegyző

A közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy dr. Kovács Lajos jegyző köztisztviselői jogviszonyát december 2-i hatállyal megszünteti. Borkai Zsolt polgármester egyúttal köszönetet mondott a szakember három évtizedes munkájáért. A jegyzői feladatokat ideiglenesen dr. Horváth Klára aljegyző látja el.

Támogatás cikkünk nyomán

Lapunk csütörtöki számában foglalkoztunk a megyei koraszülöttmentés nehéz helyzetével. A képviselők ennek nyomán úgy döntöttek, hogy ötmillió forinttal támogatják a tevékenységet végző Egészséges Újszülöttekért Alapítványt.
(A közgyűlés további döntéseiről holnap számolunk be.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhétnyi kortárs irodalom

Hagyomány és megújulás jellemzi a VIII. megyei irodalmi hét programját. Tovább olvasom