Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Az ellenzéki képviselők is részt vesznek az ülésen és a szavazáson

„ Elvárható, hogy a demokrácia alapjait érintő esemé-

nyeket az ellenzéki képviselők a parlament ülésén értékeljék, és vegyenek részt a döntéshozatalban” – írta Sólyom László köztársasági elnök a parlamenti frakcióvezetőknek szerdán küldött levelében. A Fidesz és a KDNP a köztársasági elnök útmutatásait figyelembe véve közölte, részt vesz a pénteki parlamenti ülésen és a bizalmi szavazáson.
„ A vasárnap esti beszédem óta történtek nem a kibontakozás irányába mutatnak. A pártok korábbi politikájukat folytatják. Ez károkat okoz Magyarországnak” – áll az államfő levelében.
Az államfő leszögezi: Magyarország alkotmányos rendszerében a néphatalom gyakorlásának és a politika formálásának elsődleges eszköze a népképviseleti Országgyűlés. „Elvárható ezért, hogy a demokrácia alapjait érintő eseményeket – mint a napirenden lévő bizalmi kérdést – az ellenzéki képviselők a parlament ülésén értékeljék, és vegyenek részt a döntéshozatalban” – olvasható a levélben.
Sólyom László véleménye szerint a békés gyülekezéshez való jog gyakorlása, a politikai vélemény kifejezésének minden törvényes formája alapvető joga mindenkinek, és ezzel nyomás gyakorolható a politikai döntésekre is. A tömegtüntetések azonban semmiképp nem állíthatók szembe az Országgyűlésben folytatott politizálással – teszi hozzá. Emlékeztet arra, hogy „a kormány bizalmi szavazást javasolt az Országgyűlésnek”, és „ebben az Országgyűlés támogatását kéri a kormány gazdasági programjához”. A köztársasági elnök szerint a bizalmi kérdés felvetése helyes, azonban, mint írja, az indítvány továbbra is megkerüli az alapkérdést. „Felhívom a frakciók figyelmét arra, hogy az Országgyűlés a bizalmi szavazással arról is dönteni fog, hogy a miniszterelnök megengedhető eszközöket használt-e az országgyűlési választások megnyerése érdekében” – írja az államfő.
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője Sólyom Lászlónak címzett levelében azt közölte: egyetértenek az államfővel abban, hogy a vasárnap óta történtek nem a kibontakozás irányába mutatnak. „A szocialista frakció is magáénak vallja azt az álláspontot, hogy a néphatalom gyakorlásának és a politika formálásának elsődleges eszköze a népképviseleti Országgyűlés, és a parlamentáris demokráciában megengedhetetlen, ha egy párt és annak elnöke a parlament helyett, sőt, azzal szemben választja az utcai ultimátumok politikáját. (...) A szocialista képviselők mérlegelni fogják a választási kampányban történteket, az ország előtt álló feladatokat, az állampolgárok iránt érzett felelősséget, de tetteikért, szavaikért viselt saját felelősségüket is. (...) A miniszterelnök a szavazást megelőző beszédében maga is számot kíván vetni mindezzel.” (mti)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn jelentette be: bizalmi szavazást kér a kormány programjáról és a kormányfő személyéről. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ugyanaznap felszólította a koalíciós pártokat, hogy 72 órán belül menesszék a kormányfőt, ellenkező esetben a Fidesz péntekre a Kossuth térre nagygyűlést szervez, amit újabbak követhetnek.
A Fidesz és a KDNP a köztársasági elnök útmutatásait figyelembe véve mégis részt vesz a pénteki parlamenti ülésen és a bizalmi szavazáson – jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szerdán sajtótájékoztatón, amelyen közölték: egyeztetést kezdeményeztek a parlamenti pártokkal a szakértői kormányról. Az MSZP helyesli az ellenzéki pártok döntését a parlamenti részvételről, és egyben jelezte: semmi értelmét nem látja bármilyen szakértői kormány felállításáról való tárgyalásnak. Az SZDSZ közölte: nem vesz részt a szakértői kormányról tervezett mai találkozón. Ugyanakkor egységesen igennel voksol az SZDSZ frakciója majd pénteken a parlamenti bizalmi szavazáson – közölte a liberális párt elnöke. Az MDF meglepve fogadta a Fidesz bejelentését; közölték, a párt képviselői a mai egyeztetésen és a pénteki ülésen is részt vesznek. Semjén Zsolt és Navracsics Tibor tegnap azt is közölte: továbbra is fenntartják azt az álláspontjukat, hogy valójában álságos színjátékról van szó, és kifogásolják azt is, hogy nem titkos, hanem nyílt szavazás lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 10.04.

Tovább olvasom