Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az elismerés már megvan, talán tisztaság is lesz a natúrparkban

Folytatás az 1. oldalról.

Hogy mekkora szükség van a változtatásra, arról minden meghívott meggyőződhetett, aki Győr felől érkezett: az út mellett illegális szemétlerakót láthatott, az úton nejlonzsákokba kötött hulladékot kerülgethetett. Pedig Nyúlon és Győrújbaráton is épp az ünnepség előtt tartottak falutakarítást. Minden tavasszal megszervezik a civilek a szemétszedést. Az önkormányzatok az illegális lerakók hulladékait is elszállíttatják, de ahhoz, hogy e kiadást büntetéssel kompenzálják, ki kellene deríteni, kitől származik a szemét. Ez eddig Győrújbaráton nem sikerült, pedig a falu határában két újabb kupac is „termett”. Így beválhat a koroncói polgármester jóslata, miszerint: csak ezután vár még nagy munka a natúrpark címet elnyert településekre.

Reklámot a kökörcsinnek

Horváth Lóránt úgy véli, már az is jó, ha sikerül megőrizniük környezetük jelenlegi állapotát. Akkor egészségesebben élhetnek itt az emberek, fejleszthetik a turizmust, pályázati lehetőségeik kibővülnek. Soós Lajos nyúli polgármester szerint az új cím arra ösztönzi az erre járókat, hogy letérjenek a főútról és körülnézzenek, az itt élőket pedig arra, jobban vigyázzanak lakóhelyükre.
– Attól nem változott meg egyik napról a másikra az életem, hogy már natúrparkban lakom. Hosszú távon viszont örülök neki, természetszerető ember vagyok, és szerintem még sokan vannak ilyenek a környéken – állítja Lengyel István. Viszont olyanok is vannak, nem is egypáran – vállalkozók is –, akik olcsón szabadulnak meg a hulladéktól. A Nyúlon növénytermesztéssel foglalkozó férfi szerint e téren valóban reménykeltő lehet a natúrpark cím hatása, de csak ha megfelelőképp népszerűsítik, ha kitáblázzák és például reklámot csapnak a kökörcsinnek, ami telke közelében most virágzik.

Csak erős idegzetűeknek

– Mi kell a vidékfejlesztéshez? Jó idegrendszer – idézte kedvenc mondását mindjárt lapunknak adott nyilatkozata elején Enyingi Tibor, aki a Sokoró Ökológiai Park Alapítvány elnökeként a natúrparkprojekt motorja. Bizonyára a természetcsúfító, újratermelődő szemétkupacokra is gondolt. A zöldmozgalmat akkor szereti, ha nemcsak bírál, hanem megoldást is keres. Felfoghatjuk a megoldáskeresés egyik lépcsőjének, hogy a natúrparkprogram a hulladéksereggel is igyekszik felvenni a harcot.
A térség az uniós Leader-program keretében 90 millió forintot nyert, elosztására pályázatot ír ki. Enyingi olyan álmot dédelget, ami például a vízmosásokból koncerttermet formál. Arra is jó ez az összeg, hogy azokat a helyi közösségeket erősítse, amelyek szemétgyűjtő akciókat szerveznek, védelmi rendszert alakíthatnak ki a hulladék ellen. Arra azonban a környezetvédő sem számít, hogy hamar megváltozik a helyzet. Szeretné Győrt is bevonni a natúrparkprogramba, mert úgy véli, a tudásalapú iparágakat olyan térségek vonzzák, ahol szép a környezet, olyan, ami a döntéshozó menedzsmentnek tetszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evolúciós láncszemet találtak?

A tudósok szerint a Kanada északi-sarkvidéki területein talált állati ősmaradványok azt a… Tovább olvasom