Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Az élhetőbb vidékért

Az élhetőbb, modern vidék megvalósítása, mint cél került szóba egy tegnapi, Sopronban tartott fórumon. A mezőgazdaság helyzetbe hozása mellett a természetkímélő termelési formák támogatásáról és a szőlészettel kapcsolatos környezetvédelmi kérdésekről is hallhattak az érdeklődők.
A tegnap Sopronban tartott fórumon dr. Gombos András, a minisztérium szabaddemokrata politikai államtitkára előadásában kiemelte, hogy a terület alapú, nagyüzemi termelés támogatása mellett fontos szerep jut az agrár környezetgazdálkodási rendszernek. Az Unióban egyre inkább terjedőben van a nem terület alapú támogatási rendszer, melyben a „mit” és a „mennyit” helyett a „hogyan” válik fontossá. Dr. Gombos András szerint ez a támogatási rendszer nálunk is terjedőben van, hiszen ma Magyarországon százhúszezer család mintegy másfélmillió hektáron termel természetkímélő eljárásokkal.
Az Unió előírásainak megfelelően kijelölt Natura 2000 területeken, amelyeken valamilyen természeti érték megőrzése a cél, korlátozások vannak érvényben a mezőgazdasági tevékenységeket illetően. Ezt kompenzálandó, 2007-től egy új támogatási rend lép életbe.
A szőlészettel kapcsolatban elhangzott, hogy ebben az ágazatban is fontos a környezetvédelem figyelembe vétele. A termelés során keletkező melléktermékek, mint például az évi nyolcszázezer tonna venyige vagy a törköly biomasszaként is felhasználható volna a jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új műszer a női klinikának

Magánszemélyek és cégek adományaiból vásárolt a Szív a Szívért Alapítvány egy olyan műszert a női… Tovább olvasom