Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Az élettársnak is joga, kötelessége

A temetéssel kapcsolatos előírások változásairól tartottak fórumot Csornán. Kiderült: a törvény módosításai kisebb mértékben ugyan, de érintik a temettető hozzátartozókat is.
A temetőkről és a temetkezésről szóló törvényt 2005-ben módosította az Országgyűlés. A változások érintik az önkormányzatokat, a szolgáltatókat, de a temettető hozzátartozókat is. Csornán a napokban szervezett fórumon Prutkay János, a Belügyminisztérium munkatársa és dr. Ladocsy Géza, az Országos Temetkezési Egyesület elnökhelyettese tájékoztatta az érdeklődőket a részletekről.

Módosult időhatár

Prutkay Jánost a Kisalföld az új szabályozásról kérdezte.
– A változások azt szolgálják, hogy a kegyelet mind jobban érvényesülhessen a temetkezéseken – mondta a szakember. – A hozzátartozókat kisebb változások érintik, például az eltemetés időhatárai. A régi előírások szerint három nap után, de nyolc napon belül kellett elhantolni az elhunytat. Most erre akár azonnal sor kerülhet, illetve az időhatár is kitolódhat, ha a hozzátartozók kérésének a tisztiorvosi szolgálat eleget tesz. Szintén változás, hogy halálesetkor ezután az élettársnak ugyanolyan jogai, illetve kötelezettségei vannak, mint a házastársnak. Az élettársnak eddig ugyanis nem volt kötelessége az eltemettetés, most már igen.

Exhumálás, díjtételek

Szintén kisebb módosítások érintik az exhumálást. Mostantól közzé kell tenni minden kihantolást azért, hogy az érdekeltek, hozzátartozók, a sírhely felett rendelkező jogosult erről értesüljenek. A temetésre vonatkozó közegészségügyi szabályok is változtak. Így a kriptás temetés előírásai vagy a talajvízzel kapcsolatos feltételek. Prutkay János megjegyezte: a temetői díjtételeket is próbálták egységesíteni az országban. Arra a kérdésre, hogy a minisztérium a temetők fejlesztésére, karbantartására ad-e támogatást a fenntartóknak, Prutkay János elmondta: tavaly országos felmérést végeztek, mely során minden köztemető infrastruktúráját vizsgálták.

Támogatás kellene

– Az kiderült, hogy a nagyobb városok önkormányzatai megoldják a feladatukat a jogszabályok szerint. A kisebb településeken viszont gyakran nem tudják az előírt feltételeket teljesíteni.
Dr. Ladocsy Géza a szolgáltatókat, temetőfenntartókat érintő gondokról elmondta: különbséget kellene tenni a nagy, városi sírkertek és a kisebb falusi temetők között. A községekben is kötelező ugyanis, de nincs igény például illemhelyre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

arsenal-diadal, juve-bánat

A Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutásért vívott mérkőzések első körében az Arsenal magabiztosan… Tovább olvasom