Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Az élet császárai, a topmenedzserek – Milliós bérkülönbségek

Magyarország – Rekordütemben növekszik a jövedelmi szakadék a felső vezetők és az alkalmazottak jövedelme között világszerte. "A legnagyobb magyar cégeknél ez a szorzó több százszoros is lehet" – áll az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tavalyi felmérésében.


Még mielőtt rátérünk a piszkos anyagiakra, érdekesség, hogy a vállalatvezetők az összes vizsgált nyugat-európai országban a bizalmi lista legalján állnak, míg Kelet-Európában nem. Például a német 18 százalékos bizalmi indexszel szemben Magyarországon a topmenedzserek 48 százalékot értek el.

Itthon titkos a nagyfőnök fizetése

Ebben az is (fő)szerepet játszhat, hogy itthon a felső vezetői béreket teljes homály fedi. Míg Nyugat-Európában magától értetődő, hogy a kisrészvényesnek vagy az alkalmazottnak joga van tudni, főnöke mennyit vesz ki a vállalat általa is megtermelt pénzéből, Magyarországon a cégvezetők személyes adatvédelmükre hivatkozva elutasítanak mindenfajta, keresetüket firtató kérdést.

Fizetés havi 5 és 50 millió forint között

A titkolózásra magyarázatot adhatnak azok a részben fejvadászoktól származó adatok, amelyek szerint nálunk esetenként a nyugati cégeknél is jóval vadabb kereseti arányok vannak.

Sajtóinformációk szerint a fejvadász cégekhez közel álló személyek elmondásából kiderül: míg kisebb vállalatoknál itthon alig tízszerese, topcégeknél több százszorosa a felsővezetők jövedelme, mint a beosztottaké. A legjobban fizetett magyar felső vezetők évi jövedelme eléri a 600 millió forintot, amihez sikeres esztendőben még több százmilliós, sőt, akár milliárdos részvényjuttatás is csatlakozik.

Dől a lé...
Dől a lé...

Ha jól megy a cégnek, kapnak sikerdíjakat is

A top százba sorolható nagyvállalatok felső vezetői fix összegű alapfizetései a sokszor szétaprózódott tulajdonosi struktúra miatt a nyugati színvonalhoz képest jóval változatosabb képet mutatnak, de valahol a havi 5 és 50 millió forint között mozognak.

Ehhez hozzá kell számolni a különféle közép- és hosszú távú ösztönzőket; sikerdíjakat, részvényjuttatásokat, opciós céges részvényvásárlási lehetőségeket, amelyekkel felkerekítve nem túlzás a több százmillió forintos éves kereset – igaz, ilyen szintű jövedelmet hazai viszonylatban tizenöt-húsz gazdasági csúcsvezető élvez csupán.

Máshol visszafogottabban röpködnek a milliók

Készült másik tanulmány is főnökök havi jussáról, s ez visszafogottabb eredményekre jutott. A PricewaterhouseCoopers PayWell Fizetési és Kompenzációs Felmérése alapján a vállalatok első számú vezetőinek éves bruttó összfizetése 2007-ben átlagosan 23 millió forint volt.

A legfelső szegmensben levő top fizetések egyes esetekben azonban a 32 millió forintot is meghaladták.

Főnöki kiegészítők

A Hewitt felmérése szerint a leggyakoribb főnöki kiegészítő a céges telefon. A cégek túlnyomó részben a teljes számlát is állják, mint ahogy a vállalati gépkocsit, továbbképzési és utazási hozzájárulást is. A gépkocsik közül a vállalatvezetők 63 százaléka kap luxuskategóriájú kocsit, ráadásul a felső vezetők nagyobb szabadságot élveznek a kocsi kiválasztásában, mint az egyéb munkakörök betöltői: negyven százalékuk kiválaszthatja, hogy milyen márkájú kocsit kér a beosztásához.Olvasóink írták

 • 17. Korrekt5 2008. november 15. 20:55
  „.....csak még annyit, kedves SIX66, hogy ha már egyszer ennyire érthetöen és nyomatékosan:) mégértetted a jónéppel a valóságot, egy kis részt nem szabad elfelejteni semennyi pénzért sem......azt, hogy nem csak a gyurcsányék rendezték ezt a ragyogó helyzetet, és nem csak ök nyúlták le amit lehetett.....UGYE?.....mert másképp semmit sem ér az igazságod......elöre egy egy igazságosabb-becsületesebb- magyarokat képviselö párttér......jaj Istenem hól találjuk meg öket::((”
 • 16. Korrekt5 2008. november 15. 20:46
  „Kedves HÓKUSZPÓKA.......SIX66-nak oltárian igaza van.

  Te valami észbontó módon közeliteted meg a témát:(((

  Azért nem jut pénz a 80-an ezreseknek, mert az a sok mocsok-disznó-korrupt nagykeresö elviszi elöletek.

  Csak egy példa a sok millió közül:....vegyünk egy szállodát, nyugati árakkal és albán fizetéssel, szóval a melósoknak.
  Mert ugye a pénz még megvolt de aztán közben elkeveredett.
  És ez igy lessz mind addig mig ti nem tesztek ellene valamit......szóval, 1000-évig:)))”
 • 15. KokomoeJoe 2008. november 14. 16:02
  „Az élet császárai a tözsdén dolgoznak és ezt mutatja a kép.”
 • 14. jockey 2008. november 14. 14:03
  „10. Imcsi

  Teljes mértékben igazad van! Én is majdnem szóról-szóra ugyanezt akartam írni, de minek ismételjem, ami már ott van.

  4. six66

  Azt nem szabad elfelejteni, hogy a nyugdíjasok annak idején befizették a törvényben meghatározott járulékot, arról nem ők tehetnek, hogy általunk választott vezetőink azt másra elqurták. Tehát a nyugdíjasok nem élősködők, hanem áldozatok, velünk együtt. Abban viszont egyetértek veled, jobb lenne, ha kevésbé lennének naívak és hazugságokkal nem lehetne olyan könnyen megtéveszteni őket mint eddig, mert ha még egyszer sikerülne ez az igazmondó böszmének és bandájának, akkor becsukhatjuk a boltot.”
 • 13. KokomoeJoe 2008. november 14. 13:14
  „Legfontosab ebben a globalizmusban a bérek tartása vagy azok lenyomása. Tehát nem számit hogy ki mit tud, hanem mit keres. Csodát itt senki nemtud csinállni csak gyurja az ipart és fogja be a pojáját. Aki pedig sokat ugráll az nem megbizható a cégnél függetlenül hogy mit tud vagy milyen jó munkaerö még munkát se talál. Jó összeköttetés az mindenhol segit és j´´oviszony a fönökkel, mert ö állitja ki a listát kit kell kitenni.”
 • 12. knifemaster 2008. november 14. 13:03
  „#10
  Minél nagyobb egy "cég", annál könnyebb zsiványkodni.Az állam meg sokak számára kész fejőstehén,leszarják a morált,a végkifejleteket.”
 • 11. kackac 2008. november 14. 12:59
  „Szeretem a választási kampányokat.
  Ilyenkor tele vannak a villanyoszlopok politikusokkal.”
 • 10. Imcsi 2008. november 14. 12:54
  „Magáncégeknél annyi a fizetés, amennyit a tulaj ad, ebbe nem lehet beleavatkozni!
  De állami cégeknél-amik ráadásul még veszteségesek is- mire fizetnek a magas alapfizetés mellett még jutalmat és prémiumot is?”
 • 9. lolita 2008. november 14. 11:30
  „Fizetesük havi 5 es 50 millio között van?Eltudom kepzelni milyen nehez munkat vegeznek ezert az összegert.Hat latom mi csak rabszolgak vagyunk ebben az orszagban ezekhez kepest.Legyenek megfizetve a tanult ertelmes emberek ,de enyire?”
 • 8. KokomoeJoe 2008. november 14. 11:13
  „Top manager (CEO) az a legmagasabb alkalmazott a cégnél aki végrehajtja a rendeleteket a cég irányitóitol. Ide tartozik hogy mit kell becsukni és kiket és mennyi embert kell kirugni. Nagy különbség van keresetben kis és nagy cégeknél, meg tapasztalatban. Aki gatyába rázott egy céget és neve van, az többet kap. Ilyesmire jól felkell készülni hogy magas fizetést kapjon valaki. Tárgyolások titokban mennek.”
 • 7. knifemaster 2008. november 14. 11:07
  „#4
  Hogy jönnek ide a nyugdíjjasok?Értelmezés megy? Nem parlamenti képviselők,felsővezetők a téma.Cégeknél.
  Miért kell mindenáron mindenhova belekeverni a politikát?
  Ha 89 óta lopják a BEFIZETETT nyugdíjjukat a népnek,akkor miért élősködők a nyugdíjjasok?
  Te árva vagy?Vagy saját apádról anyádról is ez volt/van/ lesz a véleményed?
  Téged kellene nyakon vágni,meg a fajtádat,az az iq lightos degenerációt.”
 • 6. Löw 2008. november 14. 11:07
  „szabadjon egy kicsit okostojáskodnom: toppmenedzserek azok az emberkék,akik vérszívóként keresik mindennapjaik aranybányáit. Természetesen neked kispolgár ehhez semmi közöd. Neked egy valami jut osztályrészül,hogy kiszolgáld ezeket.
  Kérdem én újra: a bankoknál nagy pénzeket leemelö emberkék,miként vehetnek fel még ma is jutalmakat? Mire föl? Arra,hogy tönkrevág´ják a globuszunkat?
  S aztán nehogy valaki a tulzott szürkeemberek fogyasztásával jöjjön,mert kinyilik a bicska a zsebemben.”
 • 5. dr73 2008. november 14. 10:15
  „Itt olvasgatom a hozzászólásokat,nagyjából egyet értek....
  Viszont egyet soha nem értettem meg :
  KIK AZOK A TOP MANAGGEREK????
  Mert azt tudom,hogy a kötőelem-technikai managger az a csavarbolti eladó.
  Nevezzük nevén azt a szakmát kérem.”
 • 4. six66 2008. november 14. 09:32
  „Egyet kell, -lehet tenni.... DE EZT SENKI NE FELEJTSE ! Nyakon kell valóban "bas....ni" azokat a fasz nyugdíjasokat, akik forintos kis nyugdíjakért ( AMIT A MI AKTÍV ADÓNKBÓL FIZET A TOLVAJ-FERI, hogy rohadjon meg a fajtája ) futnak a szavazó-cetlikért.....hogy azt válasszák meg AKI A MI FŐNÖKÜNK lesz.. Röhej. Az élősdi kis öregek miért nem voltak nagypofájúak, mikor "DOLGOZTAK" ??? Abból a lóvéból SEMMI nem volt már 89´-ben sem... PONT az a Feri-fattyú-fajta nyúlta le a lóvéjukat, akiket ez a kitartott élősdi-pondró nyugdíjasok bandája megválaszt.... (tisztelet a kivételnek...) MI tartunk el 15 évig fas...-t verő 40 éves zsarukat-katonatiszteket, egyebeket... a gyári melósok meg szinte "0" nyugdíjat kapnak... Röhej a köbön.”
 • 3. Catherina 2008. november 14. 09:07
  „Hát erről beszélek már mióta!!!!! - hogy mért kell ezt a rettenetes szakadékot megengedni, mért van az ,hogy a többség kikaparja a gesztenyét és mindig másnak!? Mostanság meg még a pofánkba is mondják, hogy mennyit tesznek zsebre, - azt hiszi a kormány, ha bevallják, ha tellegetik, az elég?
  Mért nem lehet ezt igazságosan elosztani?
  Talán nem lenne akkora infláció sem, hogy egyik ember csúszik lefelé a pokolba, míg a másik még mindig a gödör széléről röhög vígan lefelé, vagy netán még feljebbről???
  Addig ,amíg tophír az is, hogy ki vásárol 150 ezerért farmert, meg a jó ég tudja mit nem még, akkor a többi kiadása is mennyire verik az eget, és nincs egyedül! Nagyon de nagyon irritáló, hogy amíg a többség dolgozik egy életen át egyre kevesebbért, addig a divatos foglalkozások fizetnek vagyonokat az iskolapadból alig kitápászkodott talán nem is eredményes tanulóknak, elég ha megvillantja a lábát netán mást is.
  De nem lesz itt semmi változás amíg az államfők pénzét is veszélyeztetné egy radikális intézkedés!
  Mi volna, ha bedobnák a közösbe az összeharácsolt vagyonukat, - mintha már lett volna valamikor hasonló intézkedés, nem igaz? - most mért nem lehet megtenni?
  Mért szent és sérthetetlen a magán tőkefelhalmozás?”
 • 2. six66 2008. november 14. 08:59
  „Hókuszpóka....... engem nem az zavar, hogy mennyit kap, hanem az, ( kivétel, ha TULAJDONOSA a cégnek) hogy emellett még mennyit lop ki magának, családjának, haverjainak.... Magyar vagyok, de ezt minden saját lábán élő tudja , a MAGYAR a világ legkorruptabb, sunyibb, tolvaj népsége. Nekünk semmi sem elég.... EZ TÉNY. Na, ebben valóban mi vagyunk a cigányok cigánya.”
 • 1. Hókuszpóka 2008. november 14. 07:35
  „Ez mind szép és jó, csak engem irtózatosan bőszítenek ezek a cikkek. Mi a francnak kell azzal foglalkozni, hogy a felsővezetők mennyit keresnek? Szerintem nagyjából mindenki tudja, hogy pofátlanul sok pénzt tesznek zsebre, sajnos sokszor indokolatlanul.
  Inkább olyan cikkeket kéne gyártani, hogy: "hogyan éljünk meg havi nyolcvanezerből" vagy: "változatos és egészséges táplálkozás havi nettó hetvenezerből" esetleg: "ki tudja előbb kifizetni közüzemi számláit havi hatvanezerből".
  Azt gondolom a többséget ez foglalkoztatja, nem pedig az hogy a főnöke hány milliót visz haza.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett Till Attila harmadik kisfia

A műsorvezető felesége ma hozta világra harmadik kisfiukat, aki a Sámuel nevet kapta. Tovább olvasom