Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Az éjszakai baglyok kreatívabbak

Az ember személyes napi ritmusa befolyásolja az alkotó gondolkodást, és az „éjszakai baglyok" kreatívabbak a többieknél. Ez a következtetése annak a tanulmánynak, amelyben két kutató, Marina Giampietro és Guido Cavallera 120 személy kreatív gondolkodását vizsgálta.
A wissenschaft.de német tudományos portál tudósítása szerint a milánói katolikus egyetem munkatársai speciális feladatokat adtak a kísérlet résztvevőinek, majd a teljesítményt az eredetiség, a kidolgozottság és a rugalmasság szempontjai szerint osztályozták.

Az eredmények azt mutatták, hogy az „éjszakai baglyok" a szokásostól eltérő napi ritmus miatt jobban helytállnak a nem konvencionális helyzetekben, amit segít a kreatív gondolkodás. A vizsgálatban 68 nő és 52 férfi vett részt, akiket az alvási szokásaik alapján a „bagoly" vagy a korán kelés miatt a „pacsirta" csoportba osztottak. Összességében egyébként a két szélsőség kivétel, a többség a megszokott olaszországi ritmus szerint éjféltől reggel nyolcig alszik.

A teszt három feladatból állt. Először bemutattak egy képet, majd felszólították az alanyokat, hogy ennek alapján ők maguk is készítsenek egyet, és nevezzék el. Másodszor befejezetlen formákat kellett kiegészíteni és elnevezni, harmadikként pedig harminc vertikális vonalból álló ábrázolást kellett teljessé tenni. A feladatokat a „baglyok" oldották meg a legjobban, nem volt különbség férfiak és nők között, mint ahogy az életkornak sem volt befolyása az ötletekre – írja a wissenschaft.de.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálba indul a média

Pontosan négy évvel ezelőtt vette saját kezébe báljának szervezését a regionális média. Tovább olvasom