Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Az együttműködést hiányolják

Tovább bonyolódik a fertőszéplaki iskolaügy. A Kisalföld február 24-i számában (A polgármester vizsgálatot indít címmel) megjelent írás kapcsán a tantestület is szükségét érezte kifejteni véleményét.
A pedagógusok a következőket tartják fontosnak közölni: „Szülőnek, gyermeknek, pedagógusnak vannak jogai, melyeket megfelelő fórumokon érvényesíthetnek, úgymint fogadóóra, szülői értekezlet, egyéni időpont kérése, szülői szervezet, diákönkormányzat megkeresése. Ilyen fórumon nem érkezett konkrét bejelentés, így nem volt lehetőség a megnevezett eset kivizsgálására.
Az iskola pedagógiai programjában, SZMSZ-ében, házirendjében megfogalmazott eljárási rend mindegyik félre kötelező érvényű. Ebben az esetben azonban a bejelentés kikerülte a legfontosabb fórumot, a pedagógust és az intézmény vezetőjét. Elmaradt a közös megbeszélés, ami eredményezhette volna a vélt vagy valós probléma közös megoldását. Nem nyíltan, de alaptalanul érte a tantestületet a vád, miszerint a szakmaiságot kifogásolják a bejelentést tett szülők.
Az iskola fenntartója nem kereste meg személyesen a pedagógusokat, pedig közös ügy az intézmény megmentése, alaposan át kellett volna beszélni az adott helyzetet. Eredményes munkánkat az igényes programok, a felmérések, a versenyeredmények, a középiskolában tovább tanuló diákjaink helytállása, a többi szülő elismerése, a környező iskolákból ide járó tanulók és szüleik pozitív visszajelzése igazolja. A tantestület a legjobb szakmai tudásával, lelkiismeretes munkájával, folyamatos önképzéssel végzi mindennapi munkáját. A tudás elsajátíttatásán kívül nagy gondot fordít a gyermekek felzárkóztatására, szabadidejük hasznos eltöltésének kialakítására.
Hiányosság, hogy az új családok kiválasztásának nem lehettek aktív részesei a pedagógusok. Az sem világos pontosan, milyen szempon-

tok domináltak a tanulók kiválasztásánál (tanulási eredmény, szociális rászorultság). Napi munka során megtapasztalható, hogy a gyerekek némelyikének alkalmazkodóképessége nem az elvárt színvonalú, néhányan kihasználják a helyzetüket, és visszaélnek a tanárok türelmével is. Mindannyian többéves pedagógiai gyakorlattal rendelkezünk, így a lehető legnagyobb körültekintéssel kezelünk minden problémát. Az iskola létszáma 138, ebből 40 olyan tanuló, akik a különböző tanévek során érkeztek hozzánk. Az ő beilleszkedésük a szülők és a pedagógusok együttműködésének eredményeképpen problémamentes volt. Néhány új szülő nem igazán partner az iskolai munkában, nem kíváncsi gyermeke előmenetelére. Hogyan, mi alapján bírál, vonja kétségbe az ilyen szülő szakmai tudásunkat, felkészültségünket? Ha lehetőségünk lett volna az érintettekkel elbeszélgetni, elkerülhető lett volna ez a nem mindennapi helyzet. Hisszük és valljuk, hogy a szülőkkel történő együtt gondolkodással, közös hozzáállással mindannyian képesek vagyunk eredményes, hatékony munkát elérni. Bízunk benne, hogy ez ebben az esetben is így fog történni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden nem forgalmaznak aranytömböket

Az arany világpiaci ára évek óta emelkedőben van, emiatt sokan befektetési céllal vásárolják e… Tovább olvasom