Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Az egyre szorosabb együttműködést méltatta Medvegyev és Merkel

Az orosz-német kapcsolatok dinamikus fejlődését, egyre intenzívebbé és tartalmasabbá válását méltatta Dmitrij Medvegyev és Angela Merkel az államközi konzultációk csütörtökön megkezdődött 12. fordulójában.

Az orosz elnök és a német kancellár számos miniszter és üzletember kíséretében az egész napot Jekatyerinburgban töltötte, ahol a közös kormányülés mellett felszólaltak az üzletemberek konferenciáján, és részt vettek a Pétervári párbeszéd című orosz-német fórum munkájában.

A szerda este vacsorával kezdődött találkozókon Medvegyev és Merkel áttekintette a kétoldalú gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat, az európai biztonság és együttműködés kérdéseit, valamint a világ válsággócainak helyzetét. Szó volt az Oroszország és az Európai Unió tagállamai közötti vízummentes utazás lehetőségének mielőbbi megteremtéséről, amelyet leginkább Moszkva sürget.

A közös sajtótájékoztatón Medvegyev kifejtette, hogy ha megvan a politikai akarat, az egyesült Európa rábólinthat a vízummentességre. Merkel hozzáfűzte: világos számára, hogy az együttműködést és a kapcsolatok fenntartását megnehezíti a vízumügy. Azt ígérte, hogy mindenképpen foglalkozni fog ezzel a kérdéssel.

A német kancellár támogatásáról biztosította az európai biztonság új felépítményének kidolgozására tett orosz javaslatokat, s úgy vélte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet mellett külügyminiszteri szinten is meg lehetne vitatni ezt a kérdést, és partnerséget lehetne kialakítani. Hozzátette, hogy ez semmiképp sem váltaná fel Oroszország és a NATO jelenlegi partnerségi kapcsolatát. Utalva arra, hogy Medvegyevvel és Barack Obama amerikai elnökkel is jó kapcsolatokat alakított ki, Merkel úgy vélte, hogy ez segít megoldani a transzatlanti és európai problémákat.

Az orosz elnök kitért az iráni atomprogram körüli vitára is, s arra figyelmeztette Teheránt, hogy szorosabb együttműködést kell kialakítania a nemzetek közösségével. Oroszország régi hűséges barátjának nevezte a perzsa államot, de leszögezte, hogy Moszkvának se mindegy az iráni atomprogram katonai vonatkozása. Úgy fogalmazott, hogy Moszkva nyilvános és hírszerzési forrásokból is tudja, hogy az iráni atomprogram polgári és katonai vetülete egyaránt fejlődik.

Medvegyev a napokban hirdette meg új külpolitikai stratégiáját, amelynek célja a Nyugat, elsősorban az Egyesült Államok és az Európai Unió, bevonása Oroszország modernizálásába.

A mostani tanácskozásokon Oroszország kulcsfontosságú partnerének nevezte Németországot, és arra kérte a német befektetőket, hogy kapcsolódjanak be az orosz gazdaság korszerűsítésébe és szerkezetváltásának végrehajtásába.

A két ország miniszterei és vállalatvezetői megállapodások egész sorát írták alá, amelyek közül messze kiemelkedik a Siemens konszern és az orosz államvasutak több mint kétmilliárd euró értékű egyezsége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklitolvajok rendőrkézen Borsodban

Elfogta a rendőrség azt a 13 és 14 éves encsi fiút, akiket több kerékpár ellopásával gyanúsítanak. … Tovább olvasom