Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Az egyetlen luxusadózó már fizetett is

A mosonmagyaróvári önkormányzat pénzügyi helyzete az elmúlt háromnegyedév folyamán nehéz körülmények között alakult. A város pénzügyi helyzetéről szóló beszámolóból kiderül, hogy többször szükség volt munkabér- és folyószámlahitel, valamint működési célú kölcsön felvételére is.
Legutóbbi ülésén tárgyalta a város gazdálkodásának háromnegyed éves teljesítéséről szóló beszámolót Mosonmagyaróvár önkormányzata. Eredetileg mintegy 10,23 milliárd forint bevétellel számoltak, a háromnegyed év során azonban 11,24 milliárdra módosult és 8,9 milliárdra – 79,22 százalékra – teljesült. A helyi adókból 1,38 milliárd forint folyt be ebben az időszakban, ami 78,6 százalékos teljesítésnek felel meg. Építményadóból 350 milliót terveztek erre az évre, amiből szeptember 30-ig 332,7 millió folyt be. A behajtási eljárás során várhatóan a tervezett teljes összeget befizetik az év végéig. Az idegenforgalmi adóból a 84 beszedésre kötelezett 9,3 millió forintot fizetett be szeptember 30-ig. Ez az eredetileg tervezett 15 milliónak csupán a 62 százaléka. Az iparűzési adóból az idei évre 1,4 milliárdot remélnek. Az összesen 3803 adózó szeptember végéig 1,045 milliárdot fizetett be. A gépjárműadóból a 9150 adózónak 12444 jármű után 187 millió forintot vetettek ki. Év végére várhatóan a teljes tervezett összeget befizetik. Luxusadóból mindössze egy bevallás érkezett az adóhatósághoz, az előírt 240 ezer forintot be is fizette az érintett.
Rövid lejáratú működési hitelként 122,1 millió forintot vett fel az önkormányzat júliusban, melynek visszafizetési határideje a következő év júliusa. A hosszú lejáratú hitelfelvételre tervezett 836,4 milliót az év első negyedévében 400 millió forinttal módosították.
A költségvetés eredeti kiadási előirányzatát 10,23 milliárdról 11,24 milliárdra változtatták, és szeptember végéig 75,9 százalékra, azaz 8,53 milliárdra teljesült. Az idei évre tervezett kiadási előirányzatok felhasználása összességében időarányos. Elmaradások csak a felújítások és a beruházások terén mutatkoznak. A tavalyi háromnegyed éves adatokkal összehasonlítva megállapítható, hogy az önkormányzat idén többet költött egyebek mellett a személyi juttatásokra és járulékaira, a dologi kiadásokra, kamatfizetésekre, beruházásokra és hiteltörlesztésekre. Ugyanakkor kevesebbet költöttek a szociálpolitikai juttatásokra, felújításokra és kölcsönökre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázadás a beteges nőkép ellen

Soma Mamagésa új oldaláról mutatkozik meg: a reklámfilmekben és a kifutókon látható idealizált… Tovább olvasom