Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Az egészségügyi államtitkár szerint rosszul gazdálkodik a budapesti hospice ház

Az egészségügyi államtitkár szerint rosszul gazdálkodik a budapesti hospice házFotó: MTI/Illyés Tibor
Ónodi-Szűcs Zoltán szerint ,,ha tetszik, ha nem", ki kell jönni abból a forrásból, ami adott az ellátók számára. Van, akinek ez sikerül, másnak nem - tette hozzá.
Az utóbbi hetekben jelent meg, hogy forráshiány miatt januárban bezárhat a Magyar Hospice Alapítvány által működtetett hospice-ház. A kirobbant botrány miatt magánszemélyek kezdtek gyűjtésbe, hogy megmentsék az országban az egyetlen fekvőbeteg-ellátást nyújtó, alapítványi működtetésű felnőtt hospice-házat. Sokáig úgy lehetett tudni, hogy az alapítvány kérése ellenére nem kapnak támogatást a kormánytól a működésükhöz, végül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere utasítást adott Ónodi-Szűcsnek, hogy biztosítsa a szükséges forrást.

A szakma nagy része fel van háborodva azon, hogy valaki volt annyira erős, hogy külön kért és kapott pluszfinanszírozást a hospice-ellátásra, miközben Magyarországon 600-nál több ágyon folyik ilyen típusú ellátás, és mindenki ugyanazt a tevékenységet végezve, ugyanazt az ellátást nyújtva, ugyanannyi finanszírozást kap – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán a Magyar Nemzetnek, amikor egy konferencián a hospice-ház ügyéről kérdezték.

Az államtitkár a lapnak azt is hangoztatta, hogy a Magyar Hospice Alapítvány (MHA) gazdálkodásával lehet gond, ugyanis mint mondta: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján mindenki ugyanazt a normatív támogatást kapja, és van, akinek ez elég, míg másnak nem. Szerinte „ha tetszik, ha nem", ki kell jönni abból a forrásból, ami adott az ellátók számára. Van, akinek ez sikerül, másnak nem.

A lap felidézte a A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület múlt heti közleményét, amiből az derül ki, hogy a társadalombiztosító által nyújtott finanszírozás az egyesület szerint csupán 75 százalékát biztosítja a minőségi ellátásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-kongresszus - Újraválasztották pártelnökké Orbán Viktort

Magyarország meg fogja védeni határait, meg fogja akadályozni a "Soros-terv" megvalósítását, és… Tovább olvasom