Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Az egészséges látás

Az egészséges, teljes értékű látáshoz elengedhetetlen az úgynevezett kétszemes együttlátás.

Az ember fejlődése és beilleszkedése azon múlik, hogy mennyire képes alkalmazkodni fizikai, biológiai és társadalmi környezetéhez. A megfelelő alkalmazkodás alapfeltétele, hogy felismerje a számára fontos környezeti információkat. Az információk döntő többségét a látással, szemünk segítségével szerezzük, így egyik fontos érzékszervünk a szem.

Kétszemes együttlátás

Az egészséges, teljes látáshoz elengedhetetlen az úgynevezett kétszemes együttlátás. Ennek kialakulása hosszú fejlődés eredménye a gyermek életében. A születés utáni első egy-két hónapban még csak fény- és alaklátás észlelhető, mire azonban a gyermek elindul, azaz 9–10 hónapos korra biztonságos tér- és mélységlátásnak kell kialakulnia. Ennek két feltétele van: legyen jó látásélesség – azaz ne legyen korrigálatlan fénytörési hiba –, valamint a szemgolyók minden irányban egyformán kitérjenek, szinkronban mozogjanak.

Vizsgálat már két hónapos korban

A hibák megítélésére már két-három hónapos kortól lehetőség van. A szemek váltott letakarásával megfigyelhető, hogy a gyermek valóban lát, azaz az általunk mozgatott tárgyat, játékot követi mindkét szemével. Ezt az egyszerű „vizsgálatot" otthon a szülők is megtehetik tájékozódás céljából. Bármi eltérést tapasztalnak, szakemberhez kell fordulni!
A fénytörési hibák, a kancsalság, tompalátás, fejlődési rendellenesség időben történő felismerésével, megfelelő kezelésével az esetek döntő többségében még iskoláskor előtt jó látásélesség, funkciók érhetők el.

Serdülőkor elején

Külön ki kell emelni a serdülőkor elején  jelentkező, ma már civilizációs betegségnek számító  rövid-közelrelátást. Ennek örökletes tényezőit nem védhetjük ki, de sokat tehetünk külső körülmények javításával a progresszió megakadályozására. Ilyenek például az olvasási távolság helyes megválasztása, a megfelelő megvilágítás biztosítása, a tv-nézési szokások alakítása és a számítógép visszafogott használata stb.  Sok fiatal ilyenkor kapja élete első szemüvegét, mely tapasztalatom szerint gyakran komoly lelki problémát okoz. Fontos, hogy a szülők is tisztában legyenek azzal, hogy a  gyermek miért kapott szemüveget és hogyan kell viselnie.

A színtévesztés mint örökletes eltérés egész életre szól, de csak a pályaválasztásnál jelenthet gondot. Időben történt felismerése segít gyermekünk helyes pályaválasztásában.

Dr. Bedő Kornélia gyermekszemész főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csak az abda büntetett

Tovább olvasom