Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Az autópálya finanszírozás miatt csúszhat az euró bevezetése

A Goldman Sachs a globális pénzügyi szolgáltató szerint a magyar GDP 1,5 százalékát kitevő idei autópálya-építési költségek legalább egy részét, ha nem az egészet be kell majd vinni a költségvetésbe, az uniós statisztikai hivatal ugyanis ismét elvetheti Budapest túlságos kreatív megoldásait.
Így viszont az idei GDP-arányos áht-hiány meghaladhatja a 9 százalékot is, ami pedig nyilvánvalóvá tenné, hogy a 2010-es euróbevezetés lehetetlen.

A piac egyelőre nem reagált a sztrádaépítések elszámolásával kapcsolatos vitára. Elemzők szerint a legfontosabb kérdés, hogy a könyvelési trükk újból kiváltja-e Brüsszel rosszallását.

Tóth Illés, a Budapest Economist közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy semmiképpen nem jó üzenet, hogy a jegybank és a pénzügyi tárca között ismét ellentét feszül. A kérdés, hogy az Eurostat, vagyis a EU statisztikai hivatala előzetesen, vizsgálja-e, vagy utólag értékeli a ppp-konstrukcióban megvalósuló sztrádaberuházásokat. A Magyar Nemzeti Bank szerint az EU-ban valamennyi ppp-fejlesztés esetén meg kell kérdezni az Eurostatot, hogy a beruházás költségei elszámolhatók-e a költségvetésen kívül, az uniós hivatal véleményét pedig a Pénzügyminisztériumnak kell kérnie úgy, hogy bemutatja a szerződéseket az Eurostatnak.

Pichler Ferenc, a pénzügyi tárca szóvivője ennek kapcsán azt mondta: az Eurostat nem előzetesen, hanem utólag vizsgálja a vonatkozó tételeket az éves áht-adat ellenőrzésekor, így jelenleg nem kell állásfoglalást kérni az Eurostattól. Pichler hozzáfűzte: az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nél az a legfontosabb, hogy a bevételeinek több mint fele piaci bevételekből származzon. Ennek megfelel a társaság, hiszen a bevételeket sztrádamatricákból és a rendelkezési díjból befolyó összegek jelentik, így a költségvetésen kívül kell kezelni azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változni már nem, csak játszani akar

Szinte végig mosolyogtunk, amíg vásárhelyi előfizetőnkkel, Hős Ferencné Marikával beszélgettünk.… Tovább olvasom