Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Az Audi spórolhat a péri reptérrel

Több mint 180 millió forintot spórol egy évben a győri Audi-gyár azzal, ha jövő júniusra megépül a péri repülőtér.
A cég ezért szállt be jelentős pénzzel a fejlesztés finanszírozásába. A beruházás hét hónap múlva fejeződik be.
Az Audi egy évben 780 ezer eurót spórol meg azzal, ha megépül a péri repülőtér – jelentette ki Lőre Péter, az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs igazgatója az Első Győri Lions Club szombati vállalkozói estélyén. A szakember mindezt annak alátámasztására mondta el, hogy a cég miért szállt be a fejlesztés finanszírozásába 900 ezer euróval, azaz hozzávetőlegesen 210 millió forinttal. A győri Audi-gyárba évente mintegy tízezren érkeznek az ingolstadti anyacégtől, közülük kétezren repülővel, nyolcezren autóval.

A jelenleg leggyorsabb utazás – autóval Ingolstadtból Münchenbe, onnan repülővel Bécsbe, majd autóval Győrbe – öt és fél óráig tart. A megtakarítás a munkaórák számának növekedéséből, valamint a szállásköltség csökkenéséből tevődik össze – a német kollégák ugyanis jövőre úgy tudnak egy teljes napot Győrben tölteni, hogy nem kell a városban aludniuk. „Egy másfél év alatt megtérülő befektetés nem rossz üzlet" – jegyezte meg Lőre Péter.

Aszfaltozott futópálya

A beruházás jövő júniusra befejeződik – ezt már Pósfai József, a kivitelező Strabag kft. ügyvezető igazgatója mondta. A repülőteret a 81-es számú főúttal összekötő út műszaki átadása a héten lesz, míg az 1450 méter hosszú, aszfaltborítású futópálya, a gurulóutak és a forgalmi előtér a következő fél évben készül el. A fejlesztés mintegy 600 millió forintba kerül.
Balogh József győri polgármester szerint a létesítmény távlati hasznosításánál figyelembe kell venni, hogy egy-két órán belül három nemzetközi repülőtér – a bécsi, a budapesti és a pozsonyi – is elérhető. A politikus ennek ellenére biztos abban, hogy szükség van a péri repülőtérre, amely az üzleti forgalomból, a turizmusból és a sportcélú hasznosításból élhet meg.

Nemzetközi nyitva tartás

Vadász László, a repülőtér parancsnoka ugyancsak optimistán nyilatkozott a jövőt illetően. Hangsúlyozta: a termékek árából jelenleg 30 százalékot tesznek ki a szállítási költségek, ebből a légi szállítás 10–12 százalékkal részesedik, de ez a hányad folyamatosan nő. A parancsnok felméréseket idézve közölte: 2016-ra a légi utasok száma megháromszorozódik, a légi szállítás volumene megduplázódik a világban.
Vadász László kifejtette: a péri repülőtér kétszer két órás nemzetközi nyitva tartással kezd működni, az év 330 napján lesz képes a gépek fogadására, s futópályáján akár 74 személyes gép is landolhat. A hivatalos megnyitót az augusztus 2-án kezdődő vitorlázó műrepülő világbajnokságra időzített nagy repülősnapon tartják.

Jótékony célú est

Az Első Győri Lions Club hagyományos vállalkozói estjén mintegy ötven cég, összesen 130 ember vett részt. A bevételt jótékony célra fordítják.
A karitatív szervezet az elmúlt időszakban egyebek mellett egy szőgyei árvízkárosult családot támogatott, valamint a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház műtőlámpa-vásárlásához és a győri Radó Tibor Általános Iskola számítógép-beszerzéséhez járult hozzá.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alexandre Dumas hamvai a párizsi Panthéonba kerülnek

Alexandre Dumas, a nagy francia író hamvai - négy testőr kíséretében - eddigi nyughelyükről, az… Tovább olvasom