Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az Audi ismét Győrrel tervezi a jövőt

Folytatás az 1. oldalról.

Az Audi és a magyar kormány között tegnap létrejött szóbeli megegyezést hamarosan írásban is rögzítik a felek. Ebben nemcsak az kap majd helyet, hogy az Audi más magyar cégekhez hasonlóan a kutatás-fejlesztésre költött összeget leírhatja a szolidaritási adóalapjából, hanem az is, hogy a magyar kormány támogatást nyújt különböző állami forrásokból az Audi beruházásaihoz. A két fél információink szerint még az idén aláírja a megállapodást, amelynek részleteit a Gazdasági Minisztérium dolgozza ki. A megállapodás tartalmazza azt is, hogy az Audi folytatja magyarországi fejlesztéseit, mint azt korábban közölték, öt év alatt, 2010-ig Magyarországon 1 milliárd euró összegű beruházást hajt végre. Éves átlagban ez 250 millió eurót jelent. Ezzel az összeggel kalkulálhat a következő évre is a győri Audi Hungaria Motor Kft.
Mind Martin Winterkorn, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke, mind pedig dr. Jochem

Heizmann, a győri Audi felügyelőbizottságának elnöke ugyanazt mondta, csak másképpen fogalmazott. Winterkorn azt érzékeltette, hogy 2015-re az Audi másfél millió autót szeretne évente értékesíteni, s az autókhoz motorok kellenek, Győrben pedig fejlett a motorgyártás. Heizmann azt fejtegette, hogy ha az eddigi magyarországi összberuházásait nem is duplázza meg az Audi, a növekedési pálya biztosított Győr számára.
Több kérdés is érintette azt, hogy az Audi lobbierejéről vagy éppen nyomásgyakorlásáról beszélhetünk-e. Heizmann elmondta, úgy érzi, mindkét fél számára kölcsönösen előnyös megállapodás született. Azzal ugyanis, hogy a kormány elfogadta kompromisszumos javaslatukat, s a kutatás-fejlesztésre fordított összegek leírhatók a szolidaritási adó alapjából, a cégeket fejlesztésre ösztönzik, ami jó az országnak.
A sajtótájékoztató iránt megnyilvánuló hatalmas érdeklődés nemcsak annak szólt, hogy az adóvita országos ügy lett, hanem személyesen dr. Martin Winterkorn-

nak is. Az 59 éves menedzser utoljára járt Magyarországon mint

Audi-vezér. Winterkornt november 17-én választják meg a Volkswagen igazgatótanácsának élére, s székhelyét Ingolstadtból Wolfsburgba teszi át.

„ Tartsa a fél szemét Magyarországon”

– Amikor találkozott Gyurcsány Ferenccel, bizonyára gratulált önnek. Mire biztatta, újabb beruházásokra immár Volkswagen-színekben? – kérdezte a Kisalföld dr. Martin Winterkornt.
– Sok sikert és szerencsét kívánt, az újabb beruházások azonban nem kerültek szóba. Azt mondta Gyurcsány Ferenc, hogy a fél szememet tartsam Magyarországon.
– Az egyik szemünk sír, a másik nevet. Győr és Magyarország barátja kerül Európa legnagyobb autógyárának élére, ami öröm, ugyanakkor az ön neve garancia volt Győrben az újabb fejlesztésekre.
– Nem leszek nagyon távol Győrtől, továbbra is a konszernnél maradok.
– A Volkswagennek van egy kis cége Győrben, futóműveket gyártanak. Elképzelhető, hogy ez a kis cég megnő és nagy lesz évek múlva?
– A megértésüket kérem, a Volkswagen vezetését az új évtől veszem át, s nem szeretnék előreszaladni, olyan kérdésekről beszélni, amelyek még nem hozzám tartoznak.
– Egy szárnyaló Auditól a nehézségekkel küzdő Volkswagenhez megy. Mi vonzza, a feladat?
– Erről beszéljünk majd legközelebb, jövök én még Magyarországra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepvárás a győri belvárosban

November 24-én gyúlnak ki a karácsonyi fények Győrött, 90 faház és 80 program várja a kilátogatókat.… Tovább olvasom