Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Az átlagkeresettől a költségvetés hiányáig

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete az I. negyedévben 111.700 forintra, a nettó nominális átlagkereset pedig 18,7 százalékkal 71.000 forintra emelkedett. A családi adókedvezmény nélkül számított reálkeresetek sok éve nem látott ütemben, 11,8 százalékkal emelkedtek.
A gazdaság túljutott a dekonjunktúra mélypontján idén az első negyedévben – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt összefoglalóban.
A bruttó hazai termék növekedési üteme ugyan 2002 I. negyedévében tovább, 2,9 százalékra lassult, ám a főbb gazdasági ágak termelési adatai szerint lassú élénkülés kezdődött.
Az összefoglaló ugyanakkor emlékeztet a folyó fizetések főbb tételei közül az áruforgalomban és a szolgáltatások forgalmában mutatkozott közel azonos nagyságú, mintegy 200 – 200 millió eurós egyenlegromlásra.
Az ipar teljesítménye negyedéves szinten ugyanakkora, mint tavaly volt, de januárban még csökkent a termelés, februárban stagnált, márciusban pedig már 3 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjában mért szintet. Előzetes adatok szerint áprilisban a növekedés 4,5 százalékos volt.
A vizsgált időszakban 8,6 százalékkal többet ruháztak be, mint tavaly ilyenkor, a felfutás azonban nem az üzleti szférában következett be, hanem a gazdaságélénkítő politikával összefüggésben a nem piaci jellegű szolgáltatások ágazataiban és a lakásépítésben.
A kiskereskedelmi forgalom volumene az első három hónapban 14 százalékkal bővült. A forgalom szokatlanul nagy felfutásában kiemelkedő szerepe volt a gépjármű- és járműalkatrész-értékesítésnek, amely az I. negyedévben 33 százalékkal emelkedett.
Az államháztartás konszolidált hiánya – a Pénzügyminisztérium adatai szerint – január – áprilisban 316,1 milliárd forint volt. A hiány 3,5-szerese a viszonylag alacsony tavalyinak, de kétszerese a két évvel korábban mért január – áprilisi deficitnek is. A deficit növekményének túlnyomó része a központi költségvetésnél jelent meg, ahol a hiány a tavalyinak több mint 4,2-szeresét teszi ki.
A fogyasztói árak áprilisban a márciusi 0,7 százalékos növekedést némileg meghaladó ütemben, 0,9 százalékkal nőttek.
A kiskereskedelmi forgalom volumene az első három hónapban

14 százalékkal bővült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jéghideg átverés

Megpezsdült az élet a Nagyszent- jánostól néhány kilométerre lévő Jegespusztán, ahol egy ideje… Tovább olvasom