Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Az Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés

A filmben kirobbanó formában láthatjuk Gerard Depardieut az Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés című filmben: fél kézzel ver le több szakasz római katonát, hajókat vontat a Níluson, és persze nagyokat eszik meg iszik. Ami utóbbit illeti, csupán a filmben van így.

A korábban nagyevőként és nagyivóként számon tartott sztár ugyanis pontosan két évvel ezelőtti szívműtétje óta vigyáz magára. „Se zabálás, se piálás! - mondja megfontoltan Depardieu. - Nem akarok idő előtt elpatkolni. A feleségem, Marie a folyamatos filmezéstől is el akar tiltani, de erről nem tudok lemondani.

Ha már alkoholista nem lehetek, hadd maradjak munkalkoholista!" Az Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés hazai bemutatója 2002. augusztus 22-én lesz.

"Se zabálás, se piálás! - mondja megfontoltan Depardieu. - Nem akarok idő előtt elpatkolni. A feleségem, Marie a folyamatos filmezéstől is el akar tiltani, de erről nem tudok lemondani. Ha már alkoholista nem lehetek, hadd maradjak munkalkoholista!"


Az Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés hazai bemutatója 2002. augusztus 22-én lesz.

A kicsi és a tömzsi, azaz a két gall ezúttal Egyiptomba nyargal druidájuk oldalán. Hogy miért mennek, nem talány: a fitos orrú Kleopátra azt tette fel fogadásra, hogy röpke három hónap alatt felhúzat egy csomó falat, rá a tetőt, s ebből végül gyönyörű palota épül. Így a babéros figura, rómaiak dölyfös ura kisebbre veszi a képét, és Egyiptom dicső népét legnagyobbnak elismeri. Csakhogy a terv telis-teli ármányokkal, buktatókkal, víziókkal, légiókkal. Krokodilok foga csattog, kalózok a zsákmányt lesik, hajcsárok ostora pattog, és a Szfinxnek orra esik.
Korai az aggodalom, hisz itt van a csodafőzet, ami látszik a két gallon, mert kövön nem marad kőzet!

INFÓ
Egy kaland születése

Alain Chabat rendező és csapata szélsőséges körülmények között

dolgozott: Máltán vacogtak a mesterséges tengeri viharban, aztán majd’ megsültek a marokkói sivatag izzó homokjában és a párizsi műtermek jupiterlámpáinak perzselő fényében. Az egzotikus helyszíneket váltogató stáb csaknem 50 fokos hőmérsékletkülönbséget volt kénytelen elviselni a forgatás hónapjai alatt.

Máltán az ottani stúdió különleges adottságai miatt forgatott a stáb. Itt található a világ egyik legnagyobb, gépesített víztartálya, amelyben tengeri viharokat és ütközeteket lehet forgatni a hajótörés legkisebb veszélye nélkül.
Marokkóban különösen sok feladat hárult a stábra, mert a külső felvételek jó részét - a csatát, az építkezést, Caesar palotáját, a fogathajtóversenyt, a Szfinxet és a Nílust - a sivatagban kellett fölvenni. Az itteni forgatás összesen 14 hétig tartott.

Alain Chabat rendező:
„Igaz, hogy hihetetlenül bonyolultak voltak a kalózos jelenetek, mert volt csata, vihar, robbanás, sőt a víz alatt is forgattunk, a máltai munka mégis nagyon kellemes emlékként maradt meg. Itt kezdtük a munkát, tehát Christian, Gérard, Jamel és Claude ekkor dolgozott együtt először, mégis azonnal megvolt az összhang, és annyit marháskodtunk, hogy néha alig tudták végigmondani a szövegüket.
Marokkóban olyan melegben kezdtünk forgatni, hogy majdnem rámolvadt a napszemüvegem, és vattakabátban fejeztük be. A marokkói tél kutya kemény tud lenni. Csak Gérard Depardieu, azaz Obelix maradt derékig levetkőzve a forgatási szünetekben, mert bírja a hideget, mint egy rozmár."

A díszletek

A film alkotóinak el kellett dönteniük: a látványt illetően a történelmi hitelességhez, vagy inkább a képregény világához tartják-e magukat.
Kleopátra tróntermén és Magicoturmix kunyhóján hetvenen dolgoztak Párizsban, a marokkói díszletekhez pedig ötszáz francia és helybéli építőmunkás kellett. Szükség volt mindenféle szakemberre, az ácsoktól a festőkön át a szobrászokig.

At Hoang látványtervező:
„Elmentünk Egyiptomba, és megnéztük a fontosabb régészeti nevezetességeket, a Nílus völgyét, a piramisokat, Luxort."
„Az első díszleteknek 2000 augusztusára kellett készen lenniük, a máltai kalózos jelenetekhez. A produkció hatalmas méretei ellenére elég gyorsan dolgoztunk. Elsősorban a képregény világához igazodtunk, s ehhez a magunk módján értelmeztük a történelmi tényeket Néhány szín vagy építmény nem felel meg a történelmi hűségnek. Kék márvány például nem volt, de mit csináljak, ha egyszer imádom a kéket... A nézők pedig szeretnek álmodni. Egy hirtelen ötlet nyomán terveztem egy homokórát három fordított piramissal. Ilyen szintén nem volt az ókorban, viszont milyen jó poén!"

A jelmezek
11 kilométer anyagot használtak fel a 2500 statiszta ruháihoz, és hatszáz méternyit a fontosabb szereplők ötvenegynéhány jelmezéhez. Több mint ötezer szandál, csizma és saru is szükségeltetett. Néhány öv és kard kivételével minden egyes öltözéket és kiegészítőt kifejezetten a film számára terveztek és készítettek el. Marokkóban minden számba jöhető szakma képviselőjét foglalkoztatták (szabók, kalapkészítők, ékszerészek, bőrdíszművesek, ötvösök), a nagyobb jeleneteknél pedig hatvan öltöztetőre volt szükség.

A kaszkadőrmutatványok

A legionáriusok röptetési jeleneteiben 15 kaszkadőr dolgozott.

Philippe Gueguan kaszkadőr-koordinátor:
„Alain ragaszkodott ahhoz, hogy minden valószerű legyen, úgyhogy kábelekkel oldottuk meg a kunsztokat. Az egyik leglátványosabb mutatvány, amikor a gallok megisszák a mágikus főzetet, és ennek köszönhetően messzire röpítik a rómaiakat. Ezekhez a jelenetekhez pneumatikus katapultokat használtunk, amelyek 8-9 méter magasra képesek repíteni a kaszkadőröket. Elég vad mutatvány, úgyhogy rendkívüli körültekintésre volt szükség… Aki megissza a főzetet, hihetetlen dolgokra képes! Nóniusz és Skiccpausz összecsapásakor például a két szereplő tíz méter magas oszlopokon verekszik, miközben maguk is tízméterereseket ugranak. Ez azt jelenti, hogy húszméteres magasságban püfölik egymást!"
„Ezt a jelenetet hetekig forgattuk, remek hangulatban - veszi át a szót Alain Chabat. - Jamel és Gérard minden energiájukkal belevetették magukat a munkába. Mindent maguk akartak csinálni, amit persze nem engedhettünk meg, hiszen egy-két mozzanat kivitelezése még a profi kaszkadőrök számára is embert próbáló feladatot jelentett. Mókás volt, ahogy ők ketten a forgatási szünetekben lógtak a kábeleiken, és új meg új repülési variációkat próbáltak ki, csak úgy a maguk szakállára."

Monica Bellucci nem lesz dekoráció >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művésztelep: Idén is volt

Élénk a vendégjárás a városban. Pénteken és vasárnap nyílt képzőművészeti kiállítás Győrött.… Tovább olvasom