Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Az árhullám megtizedelte a vadállományt

Januárban jégbe fagyott, majd az olvadás után oszlásnak indult vadtetemeket halásztak ki a napokban Tejfaluszigetnél. Alsó-Szigetközben a vízbe fúlástól mentettek meg egy kifáradt vadmalacot, azóta egy családi ház udvarán etetik. A vadállományt a téli fagyok után most a dunai árvíz tizedelte.
A vaddisznók főleg a hullámtéri részeken – elbújtan a nádas vagy védett szakaszokon – február környékén „malacoznak”. A hirtelen jött árhullám azonban most megtizedelte állományukat. A néhány hónapos és csak néhány kilós malacok jelentős része vízbe fúlt az ártól veszélyeztetett részeken.

Hazavitte a vadmalacot

Ezek az állatok mindig az anyjuk mellett maradnak, s amíg lehet, nem mennek el búvóhelyükről. Az utolsó pillanatig itt – általában a „csemetekertekben” – várják az árhullámot, majd felmenekülnek nagyobb kavicskupacok tetejére. Innen csak akkor futnak a vízbe, ha az ember – például egy motorcsónak – megzavarja ott őket. A kifejlett vaddisznó jól úszik, akár 7–10 kilométert is gond nélkül kibír a víz tetején: az ilyenkor még csak 3–5 kilogrammos malacaik követik őket. Információink szerint Alsó-Szigetközben nemrégiben olyan eset is előfordult, hogy egy kifáradt malacot a fulladástól megmentve valaki hazavitt: azóta otthon „cumisüvegből” etetik. A szarvas jó úszó, az őz azonban nagyon megsínyli az árvizes időszakot. Eléggé hamar átázik a bundája, emiatt hamarabb kifárad, s a folyóba veszhet.
Ami a vadaknak pusztulást hoz, az a szigetközi halállománynak kedvező. A bodorka, a domolykó és a dévér ívása elkezdődött, s ha a visszamaradt tocsogókban az ivadékokat egy újabb árhullám a főmederbe „vinné”, az ideális lenne a dunai halállománynak.

Öt áldozat a folyóban

A Zátonyi-Duna-szakaszon még a befagyott téli folyó szedett „vadáldozatokat”. A jeges folyón akartak átkelni szarvasok és vaddisznók, amikor beszakadt alattuk a jégtakaró. Az állatok kijönni nem tudtak, s a tejfaluszigeti Bolla-kanyarban pusztultak el. Id. Geiszbühl Róbert a helyi horgászok részéről több bejelentést is tett, ugyanis áprilisban az öt – már bűzölgő – tetem még mindig a vízben volt: a hétvégi ház tulajdonosai is panaszkodtak az elviselhetetlen szagra. Nemrégiben aztán Pintér Csabát, a megyei földművelésügyi hivatal vadászati és halászati osztályának vezetőjét is értesítették, majd a napokban a helyi vadászok kiszedték és elszállították onnan a tetemeket.

Gemencen is pusztulások

Előkerültek az első elpusztult vadak a Gemenci-erdőből. A vadászok a közelmúltban bukkantak rá egy 12 éves hím szarvas tetemére, valamint egy alig egyéves bakra. A Gemenci-erdőhöz tartozó Keselyűsön is találtak egy felnőtt szarvast a megáradt Duna partján. A vadászok mindennap körbejárják az erdőt, de az elhullott állatokat nehezen találják meg: vagy még nem jöttek fel a víz felszínére, vagy pedig az árral érkezett ágak és levelek alatt lehetnek. Attól tartanak, hogy az ár levonulásával tömegével kerülnek elő az elpusztult állatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Pinnyén és Nagylózson

A Vöröskereszt soproni szervezete, valamint a területi vérellátó véradást szervez holnap 16 és 19… Tovább olvasom