Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az aranyművesség női mestere

Az ötvösség ősrégi foglalkozás, amit elsősorban férfiak gyakoroltak, mára azonban egyre több nő is kitanulja. A mosonmagyaróvári Hushegyi Anita az egyik, akit ez a finom, precíz munka magával ragadott. A Lajta-parti városban hét éve indította ötvösműhelyét.
– Ma már nem igaz, hogy az ötvösség férfias mesterség, hiszen ez is elnőiesedett. Van olyan része a szakmának, amely régebben valóban férfierőt és -munkát igényelt, ám mára annyira gépesített, hogy azt a gyengébb nem képviselői is meg tudják oldani – vezet be a szakma rejtelmeibe a fiatal anyuka.
– Tizenhárom évesen kezdtem tűzzománcozni egy nyári képzőművészeti szabadiskolában. Nagyon sok képet, szobrot készítettem, s ennek is ugyanaz a fémmunka az alapja, mint az ötvösségnek. A családban senki nem foglalkozott előttem ezzel.
– Az ékszerkészítés sokáig állami monopólium volt, két-három nagy cég létezett csak, amelyek foglalkozhattak ezzel. Akinek sikerült bejutnia ebbe a zárt körbe, az bent maradhatott. Aztán fokozatosan magánszemélyeknek is megengedték, hogy foglalkozhassanak nemesfémekkel. Eleinte csak javítani lehetett, korábban csak ezüstöt, majd aranyat is. Amikor én elkezdtem a mesterséget, akkor már nyitott volt a szakma – avatott be a kezdetekbe Hushegyi Anita.
– Jelentkeztem tanműhelybe, ami csak Pesten, az Állami Pénzverőben volt akkor. Mestert kellett szereznem, hasonlóan a kozmetikusokhoz, fodrászokhoz, és akkor beiskoláztak egy ipari iskolába. Én az ötvösségen belül aranyműves vagyok. Az aranyművesek ékszereket és apró tárgyakat készítenek. A tálcák, kis kupák formálása az ezüstművesek dolga. Más technikával kell elkészíteni egy pici szelencét, mint egy

óriási tálcát. Az ötvösségbe beletartozik az ezüstművesség, a vésnökség, a drágakőfoglalás és a lánckészítés, ezeket külön szakmaként is el lehet sajátítani. Munkám során a vevők igényeihez alkalmazkodom. Én túl apró pont vagyok ahhoz, hogy valami nagyot, egyedit alkothassak. Én nem iparművész vagyok, hanem az utcára dolgozom az embereknek.
Az aranyban a fiatalabbak kedvelik a nagyon modern formákat, a kihívóbb, érdekesebb ékszereket, az idősebbek még mindig ragaszkodnak a régi motívumokhoz. Például gyöngysort nem vásárolnak fiatalok, vagy nagyon ritkán. Ahhoz meg kell érni. A mindennapi és az alkalmi ékszerek között sincs már olyan nagy különbség – fogalmazott Anita a mai ékszertrendekről.

Hogyan ápoljuk arany ékszereinket?

A vegyszeres tisztítás nem jó, főleg a gépi ékszereknél, mert azok üregesek, belemegy a vegyszer. Az otthoni tisztításhoz nem kell semmi más, mint egy kis mosogatószer és egy fogkefe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom