Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Az APEH nem engedett el adótartozást a MALÉV-nek

Az APEH nem engedett el adótartozást a MALÉV-nek - közölte az adóhatóság csütörtökön az MTI-vel, miután a Magyar Nemzet azt írta, hogy két évvel ezelőtt jogsértő módon akadályozta meg az adóhivatal elnöke a Malév köztartozásának behajtását.

Az adóhatóság hangsúlyozta, hogy a MALÉV hozzájárult az adótitok nyilvánosságra hozatalához, ezért nyilatkozhatnak az ügyben, amely az adótitok körébe tartozik. A hivatal megerősítette, hogy 2008. októberében azonnali beszedési megbízást adott ki a MALÉV valamennyi bankszámlájára amiatt, mert az adózó a korábban részére biztosított fizetési halasztási kötelezettségének nem tudott eleget tenni.

Ennek végrehajtását a MALÉV kérelmére felfüggesztették, de azt a cég néhány héttel később maradéktalanul teljesítette. "Az állami adóhatóság sem akkor, sem a későbbiekben nem törölt el a MALÉV adótartozásából egyetlen forintot sem, s a légitársaság szóban forgó adótartozása néhány héttel később maradéktalanul megfizetésre került" - áll a közleményben.

A történet részleteit ismertetve az APEH közölte: az inkasszók kibocsátásáról értesülve a MALÉV vezérigazgatója még aznap beadványban kereste meg az APEH elnökét, amelyben kérte a fizetési kedvezmény további meghosszabbítását, s a még nem hatályosult inkasszók visszavonását.

A kérelemben a légitársaság menedzsmentje felhívta a figyelmet arra, hogy az azonnali beszedési megbízás hatályosulása komoly működési nehézségeket okozhatott volna a légitársaságnál, mivel az intézkedés a légitársaság valamennyi számlájának forgalmát - annak technikai sajátosságai miatt - blokkolta volna, így bizonyos ideig nem adott volna lehetőséget a számlafizetések teljesítésére.

A világgazdasági válság kirobbanása és az ennek következtében csúcsosodó általános üzleti bizalomvesztés időszakában egy ilyen rendkívüli intézkedést nehezen viselt volna el a légitársaság. Az adóhatóság mindenkori célja az adótartozás minél hatékonyabb beszedése, ugyanakkor az adófizetők védelme.

A menedzsment tájékoztatása szerint a kérelem beérkeztekor már folyamatban lévő magyar-orosz kormányközi tárgyalások előrehaladott állapotban voltak, ami a légitársaság finanszírozási hátterének stabilizálásában kulcsfontosságú szerepet játszott. Az állami adóhatóság elnöke intézkedésével lehetővé tette, hogy a MALÉV rendkívüli sürgősséggel előterjesztett kérelmét az adóhatóság érdemben meg tudja vizsgálni - áll a közleményben.

A Magyar Nemzet azt írta: megtudták, a légitársaság 1,17 milliárd forint járulékkal tartozott az államnak, ezt az összeget 2008. október 13-ig kellett volna kifizetnie. Mivel a több mint egymilliárd forint nem érkezett meg az adóhivatalhoz addig az időpontig, így a szervezet három nappal később, október 16-án megindította a végrehajtást. Ennek keretében a Malév valamennyi, összesen hét banknál vezetett számlájára inkasszót bocsátottak ki.

A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése alapján azt írta: a tetemes összeg azért nem kerülhetett végül az államkasszába, mert Szikora János, az APEH most is pozícióban levő vezetője megakasztotta a folyamatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolompár-per - Ügyészség: a vádirat tényállításokon alapul

A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen emelt vádak tényállításokon alapulnak, amelyeket a csatolt… Tovább olvasom