Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Az APEH mindent lát és nagyon figyel

A kiválasztott adózóknál az adóhatóság a helyszínen vizsgálja a bejelentett adatok egyezőségét.

Az APEH idén is kiemelt figyelmet szentel az újonnan alakult társaságoknak. Az év első felében 23,5 ezer jogelőd nélkül, újonnan alakult vállalkozás több mint negyedénél végeztek revíziót.

Az adóhatóság minden naptári évben az adott évben jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságok legalább 20 százalékát kockázatelemzés alapján ellenőrzésre választja ki. Ezen vállalkozásoknál az adóhatóság közleménye szerint a cégek székhelyével, és az ügyvezetők személyével akadt eddig a legtöbb probléma – írta a privatbankar.hu. Az APEH minden olyan esetben – ahol a bejelentett adatokkal nem egyezik a valóság – felfüggesztette a társaság adószámát, illetve a cég képviselője ellen büntető feljelentést tett. A revíziók során összesen 630 esetben kezdeményezték az új vállalkozás adószámának felfüggesztését.

A székhely ellenőrzések során az adóhivatal több esetben tárt fel szabálysértést és közokirat hamisítást. A revizorok olyan esettel is találkoztak, hogy a bejelentett székhely egy tízemeletes bérház egyik lakása volt, amit további hét adózó is megadott címként. Az is előfordult, hogy a székhelyként bejelentett ingatlanon egy félkész ház állt vagy üres telket találtak a megadott címen. A közlemény szerint volt olyan eset is, hogy a bejelentett székhelycím egy kirándulóhely lakatlan épülete volt, de még az is megtörtént, hogy a címben megadott utca nem is létezett.

Az ilyen címen bejelentett társaságok ügyvezetője általában hajléktalan vagy olyan ember, akiről kiderül, hogy nem sok köze van a vállalkozáshoz, de az ügyintézéshez sem. A székhely címén az ingatlanok tulajdonosai az esetek többségében nem is hallottak még az oda bejelentett társaságról és nem adtak engedélyt senkinek sem arra, hogy ingatlanjukat a vállalkozás székhelyeként tüntessék fel - jelzi az APEH.

Az ellenőrzések tapasztalata szerint ezen társaságok alapításának elsődleges célja fiktív számlák kibocsátása. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a jövőben is minden ilyen esetben intézkedik a társaság adószámának felfüggesztéséről, a társaságok képviselője ellen pedig büntető feljelentést tesz.

Olvasóink írták

 • 6. pmc 2009. szeptember 21. 23:14
  „a bodzaszedőket is ellenőrzik ?”
 • 5. Freddy01 2009. szeptember 21. 22:01
  „Az Ország három legnagyobb adócsalójával foglalkozzanak. Nevesítem őket bajnai, simor, oszkó.
  Ha ezeket elszámoltatták, akkor minden elismerésem az övék, és akkor jogosnak tartom, hogy igen is követeljék meg az adózási fegyelmet.
  És meg egy. A beszedett adó forintokat ne a sok léhűttő kö@ög milliós fizetésére, és végkielégítésére fordítsák, és ne a saját jutalmazásukra, hanem az Ország szebbé, és jobbá tételére.
  Addig viszont....”
 • 4. SnakeS 2009. szeptember 21. 20:00
  „A legjobban az szívja meg, aki valóban vállalkozni akar, mert valamit úgyis találnak, anélkül nem mennek el.”
 • 3. @Gabben 2009. szeptember 21. 18:23
  „sajnos”
 • 2. Jandex 2009. szeptember 21. 17:10
  „@Gabben
  Az Ő kezükben van az APEH ! :(((((”
 • 1. @Gabben 2009. szeptember 21. 12:46
  „foglalkoznának azokkal akiknek 10-100milliós adótartozásuk van..............................”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs túl a válságon a húsipar

67 húsipari, kereskedelmi és feldolgozó cég került végelszámolás és 114 felszámolás alá. Tovább olvasom