Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Az APEH elvette, aki akarja, megveszi

Győr-Moson-Sopron - Tizenötmillió forintra becsült családi házra már 11,25 milliótól lehet licitálni, de 10 millió forinttól is megszerezhető egy mezőgazdasági jármű. Az APEH előbb elvette, majd most eladja a volt (megyei) adósok ingatlanait, ingóságait.
Száztizenhárom ingatlanra lehet licitálni az interneten keresztül február 19. és április 22. között – ezek közül kilenc Győr-Moson-Sopron megyében található. Valamennyit az APEH foglalta le anno az adósaitól, most pedig megpróbálja értékesíteni azokat. A megyei ingatlanok közül a legértékesebb egy rajkai családi ház, amelynek becsült értéke 15 millió forint, s amelyre 11,25 millió forintos kezdőlicitet szabott meg az adóhatóság (a szabályokra a cikk második felében kitérünk). Egy másik győri családi ház tulajdoni hányada is milliókat, szám szerint 4,4 millió forintot ér, s ez is megszerezhető akár 3,3 millió forinttól. Egy karosszékből megszerezhető mind – ha több pénzünk van, mint az adósoknak.

A teljes felsorolást a www.apeh.hu oldalon, az Árverések címszó alatt megtalálhatják önök is, ebben a cikkben érdekes lehet még azt megjegyezni, hogy az eladásra szánt ingatlanok között van még soproni szántó, döri és győrladaméri beépítetlen belterület, illetve téti gazdasági épület. Ami közös bennük: a licitár meglehetősen jónak számít, s mindegyik tulajdonosa tetemes adótartozást halmozott fel.

A lista még nem teljes: a szintén árverésen meghirdetett ingóságok között nem egy értékes festmény, antik bútor; illetve személyautó, mezőgazdasági jármű található. S ahogy a családi házaknál, úgy ezeknél a műkincseknél is fotókkal illusztrálják a kínálatot. Ugyanez igaz a személygépkocsikra vagy arra az ipari nyomdagépre, amelynek 6,5 millió az eredetileg becsült ára, de a licit 3,25 millióról indul. Szintén a megyében foglalták le az értékében a csúcsot jelentő 20 milliós mezőgazdasági járművet, amelynél félárról indul az árverseny.

Ennek a családi háznak is megvásárolható a tulajdoni aránya – az APEH február 5-én hirdette meg, az árverés március 15-én kezdődik. Fotó: B. A.
Ennek a családi háznak is megvásárolható a tulajdoni aránya – az APEH február 5-én hirdette meg, az árverés március 15-én kezdődik. Fotó: B. A.

Lássuk akkor a szabályokat: ingatlanárverésnél a jelentkezőknek a becsült érték 10 százalékát kell befizetniük az adóhatóság által megjelölt számlára, amit a nyertesnél beszámítanak a vételárba, a többi licitáló pedig visszakapja. Az ingatlanoknál érvényes árverési ajánlatnak a becsérték 65 százalékát, lakóingatlannál a 75 százalékát elérő licitösszeg minősül. A vételárat az értesítéstől számított 8 napon belül kell megfizetni, de az ingatlan megszerzése esetén az adóhatóság ennek megfizetésére 60 napig terjedő halasztást adhat, ha azt az ár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi. Egyes esetekben – amelyeknél ezt az árverési hirdetmény megjelöli – a nyertes bankkártyával is fizethet. Ha pedig az első számú nyertes nem fizeti ki a vételárat, akkor különbözetet kell fizetnie, ha az ingatlant egy újabb árverésen alacsonyabb áron értékesítik.

Az árverések időtartama három nap, s ha az árverés lezárásának időpontja előtti két percben érvényes licit érkezik, az árverés időtartama automatikusan öt perccel meghosszabbodik.

Ezer tétel már elkelt tavaly

A tavalyi év elejétől ad lehetőséget az adózás rendjéről szóló törvény az APEH-nek, hogy a meg nem fizetett adótartozás miatt lefoglalt ingóságokat elektronikus árverésen, az interneten keresztül értékesítse. 2008-ban csaknem ezer árverést tartottak, amelynek 70 százaléka sikeres volt. Az így befolyt árverési vételár megközelíti a 700 millió forintot. A meghirdetett ingóságok döntő része jármű, de értékesítettek gépeket, berendezéseket, művészeti alkotásokat és antik tárgyakat, hangszereket is.


Olvasóink írták

 • 8. tricse 2009. február 12. 18:56
  „Most mondták a hiradóban,hogy az állam max két évre a lakáshiteltörlesztések egy részét átvállalja,azt két év múlva az állam részére köteles az adós megfizetni,ha nem akkor az APEH behajtja!

  Hát ilyenek és társaik!”
 • 7. Imcsi 2009. február 12. 17:25
  „Fűtés és gázszámlát nem az APEH-nak fizetem! Sőt a kölcsöntörlesztésemhez sincs köze!
  A behajthatatlan kintlevőségben igazad lehet és az öröklésben is!”
 • 6. lolita 2009. február 12. 17:09
  „Matrine igazad van,egyetertek de sajnos semmire nem mennenek a fiatalok a bank nelkül!Haz epites hogyan hitel nelkül?En jo magam Austriaban vettem fel kölcsönt hazepitesre semmi gondom ugyananyit fizetek mind öt evvel ezelött!”
 • 5. tricse 2009. február 12. 11:13
  „Imcsi kedves!

  Nem muszáj milliókkal tartozni,elég pár százezer is ami elég hamar összejön!
  Mondjuk a fűtés ill.gázszámlából egy állás nélküli embernél,azután bíróság és végrehajtó!
  vagy
  Vállalkozóként ill.alvállalkozóként leszel adós mert behajthatatlanul tartozik a megbízó a neked járó illetménnyel,mert pl. csődöt jelentett!
  vagy
  Örököltél egy ingatlant és nem tudtad kifizetni az illetéket,mert pl.osztatlan közös tulajdon,eladni nem tudod,de zsebben sincs lóvéd!
  vagy
  ..........

  lehet sorolni”
 • 4. matriné 2009. február 11. 19:35
  „Hát igen! Egy olyan rendszerben, ahol csak a banknak adnak igazat ott az ügyfele labdába sem rúghat!
  Már egypárszor leírtam csak nem jut el az ítélkezők tudatáig! A bank mindig is forintot adott hitelbe! De külföldi pénznem áron követeli vissza! Úgy veri át az ügyfeleit, ahogy neki tetszik! Szerintem egyetlen egyi bíró sem látta, hogy melyik fiókból ( a forintos vagy a külföldi pénzes)vette elő a forintot a bankos amelyet az ügyfélnek adott!
  Úgy van ez is mint a kannás bor, amelyik még csak köszönő viszonyban sincs a szőlő tökével. Ugyan is.ha az egész országot még a Kossut teret is szőlővel ültetnék be, akkor sem lenne annyi bor mint amit eladnak, mint "kannás bor" ebben az országban!
  Így van ez a valutázós bankoknál is! Bármelyik forintra rákenhetik, hogy az külföldi alapból származó és ezért jól jár az ügyfél , veri át ezzel a szlogennel. Így aztán ha nemképesek fizetni az emelt törlesztő részleteket akkor jön a "Hatalom" és a bank meg kaszál! A bűnüldözés meg tátja a mafla pofáját,szokás szerint!”
 • 3. knifemaster 2009. február 11. 19:16
  „Mijazanyámbú licitájjak?Há annyi pízem sincs,hogy gyalog hazamennyek....:D
  Vagy így akarnak spórolni a munkán? Helybe jönnek vagyonvizsgálatra?:)”
 • 2. Imcsi 2009. február 11. 17:25
  „Nem nagyon tudom elképzelni azt a nyomorgót, aki az APEH-nak tartozik milliókkal! Segíts, hadd lássam lelki szemeim előtt!
  Más cikkből kiindulva: ha a most indult vizsgálatok után lenne egy enyingi ház lefoglalva, arra licitálna-e valaki?”
 • 1. tricse 2009. február 11. 17:01
  „Nem tudom ki hogy van vele,de én nem lennék képes rá,hogy más ember nyomorából merítsek hasznot! Ezekben a házakban szerencsétlen emberek,családok laktak akik sokszor önhibájukon kívül kerültek az utcára más meg beköltözne potom áron! Szégyellje magát aki ezt megteszi! Ha meg simlistől vették el a kérót az úgyse hagyja majd az új tulajt békében ott lakni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Seres Mária: Megvan a 200 ezer aláírás

Összegyűlt a törvény által előírt 200 ezer aláírás ahhoz, hogy népszavazást lehessen tartani a… Tovább olvasom