Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Az APEH-nek kell jelenteni

Megváltozott a munkáltatók, a kifizetők bejelentési, változásbejelentési kötelezettsége az általuk foglalkoztatott munkavállalók biztosítási jogviszonyával kapcsolatosan.

A részletekről az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága tájékoztatta lapunkat. A legfontosabb változás, hogy az alkalmazottakat január 1-jétől nem az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) és az Egységes Munkaügyi Nyilvántartáshoz (EMMA), hanem az adóhatósághoz kell bejelenteni. A bejelentésre a 07T1041-es számú adatlap szolgál, amely kizárólag a www.apeh.hu oldalról tölthető le. A nyomtatvány kitöltéséhez az adóhatóság kitöltési útmutatót is készített, melyet érdemes az adatlap kitöltése előtt figyelmesen elolvasni.

A nyomtatványt a munkáltatók, a kifizetők elsősorban elektronikus úton – kivételes esetekben papíron – nyújthatják be az illetékes elsőfokú adóhatósághoz. A bejelentést a kifizetőnek, a munkáltatónak a biztosítás kezdetét megelőzően, de legkésőbb a biztosítás kezdete napján a foglalkoztatás megkezdése előtt kell teljesíteni.

Bejelentetlen foglalkoztatott esetén az APEH mulasztási bírságot szab ki és 12 napra felfüggeszti a foglalkoztató tevékenységét. Az ellenőrzések során gyakori hivatkozás, hogy a munkavállaló az ellenőrzés napján kezdett dolgozni; a törvény értelmében ilyenkor a bejelentés már nem pótolható. Jogviszony megszűnésekor a bejelentést 8 napon belül kell megtenni. Az adatokat az adóhatóság továbbítja az OEP-nek és az Országos Munkavédelmi és Munkabiztonsági Felügyelőségnek (OMMF), ezért a korábbi MEP-es és EMMA-s adatlapokat nem kell kitölteni. A munkáltatók, a kifizetők bejelentési kötelezettsége kizárólag a január 1-jén vagy ezt követően foglalkoztatottá váló munkavállalók tekintetében áll fenn. A változásbejelentési kötelezettség azonban a január 1. előtt az illetékes egészségbiztosítási pénztár felé bejelentett biztosítotti jogviszonyokban január 1-jén vagy ezt követően bekövetkezett változásokra is kiterjed.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMAFC–Fehérvár KC 73–81 (21–19, 21–20, 16–21, 15–21)

Sopron, NB I/B-s férfimérkőzés, 300 néző. V.: Sabáli, Kurucz. Tovább olvasom