Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az apátság lehet a fejlődés motorja

Borkereskedőket is megkérdeztünk a borvidékről és ők szép jövőt jósolnak neki. Úgy vélik, hogy a palackozás rejti a piaci boldogulás ígéretét és az apátsági pincegazdaság lehet a felemelkedés záloga.
Takács Zoltán azt reméli, hogy az első igazi, a korszerűség minden követelményének megfelelő palackozó beindulása hamarosan kellő lökést ad a vidék összes termelőjének. Bízik benne, hogy annak tulajdonosa, dr. Vaszari László is így véli, és felülemelkedik a gazdák közti összecsiszolatlanságokon. Akkor elkezdődhet a fejlődés, ami együtt jár a borminőség javulásával. Eddig ugyanis a kereskedő szerint Pannonhalma környékét a mennyiségi termelés jellemezte, mivel a borok nagy része „háztól kelt el” és kannában. Magyarázata alapján így annak árban az alföldi és a hamisított áruval kellett versenyeznie, ezért a gazdák rákényszerültek arra, hogy olcsón termeljenek. Területeikről minél több szőlőt kellett leszedniük, a minőség érdekében viszont a termésmennyiség visszafogására lenne szükség.

Egy mindenkiért...

A jobb árak, a növekvő bevételek lehetőséget teremtenének az új telepítésekre, a régi tőkék cseréjére, a palackozott áruk arra, hogy például a Győri Nyár Borutcájában erről a borvidékről ne csak egy pincészet, a pázmándhegyi Ópince képviseltesse magát. Takács Zoltán előre megálmodta a fejlődés lehetséges útját és azt is megjegyezte, hogy annak a bencés főapátságban újraélesztett szőlészeti-borászati hagyomány lehet a motorja. Más borvidékeken is volt olyan időszak, amikor egy-egy nagyobb gazdaság hírneve segítette a többi előrejutását. Az egységes marketinghez pedig legalább négy-öt olyan termelőre lenne szükség, akiknek borai jórészt palackozottan kerülnek értékesítésre.

Együtt a méltó rangért

Németh Zoltán borkereskedő szintén arra számít, hogy szépen, lassan rangjához méltó helyre kerül a Pannonhalmi borvidék. Egye-

lőre szerinte az a legnagyobb feladata, hogy identitását, önazonosságát megtalálja. Ebben – úgy véli – nagy szerepe lehet az apátsági borászatnak, aminek „piacos” híre, neve van. Véleménye alapján a magánpincészetek hangereje nem elég nagy ahhoz, hogy versenyezni tudjanak olyan borvidékekkel, mint a szekszárdi, a soproni, a villányi vagy az ászár-neszmélyi. Ezekről már sok helyen beszélnek a bort szeretők, Pannonhalmáról viszont még nem nagyon, pedig itt is ígéretes nedűk érlelődnek, csak nem mind kerülnek palackba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom