Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Az apácáktól tanulta a vadast

Ötven éve gyűjti Tamás Lászlóné Teri néni az általa is kipróbált recepteket egy kopott füzetben.

Ötven éve gyűjti Tamás Lászlóné Teri néni az általa is kipróbált recepteket egy nagyméretű füzetben, amely már igencsak besárgult és
„kisalátásodott". A Győrben élő hölgynek hiába mondták az unokái, hogy a meglévő anyagból készítsen egy új szakácskönyvet – vagyis másolja le –, a fél évszázados dokumentum rendkívül a szívéhez nőtt.

A Rajkáról származó Teri néni Sopronban a mezőgazdasági leány-középiskolába járt, ahol az orsolyita nővérek a klasszikus tantárgyak mellett főzni, varrni, kertészkedni is megtanították a növendékeket.
Az orsolyiták tulajdonában állt egy családi ház is, ahová heti váltásban jártak ki a diákok, minden évfolyamból egy-egy. Koruknak megfelelően történt a munkabeosztás, míg az elsős a krumplit hámozta, addig az idősebb állította össze az ételt, persze a nővérek felügyelete mellett. A diákok örültek a némileg megnőtt szabadságnak, csupán az volt számukra kellemetlen, hogy miután visszatértek az internátusba, a heti tananyagot pótolniuk kellett. Az orsolyitáknak szőlőbirtokuk is volt a történelmi borvidéken, de a diákok a szántóföldre is jártak kukoricát kapálni. Disznókat gondoztak, tehenet fejtek, vagyis amit egy falusi gazdasszonynak tudni kellett, azt megtanították nekik a nővérek. Jelentősebb ünnepeken a nagyobb diákok fél decit is kaptak a saját készítésű orsolyita borból.

Az iskolának az adott kornak megfelelően kitűnően felszerelt tankonyhája volt, ahol heti négy órában ismerkedhettek a diákok a főzés tudományával. Sőt, a diáklány 1949-ben érettségizett főzésből is, a kihúzott tétel vadas, spagetti és krokett elkészítéséből állt. Nagy sikert aratott, mert a krokettet sárgarépaformára készítette, és a tálon a növény föld feletti részét petrezselyemmel „modellezte".

A hűség városában a Kuruc-dombi templomban sekrestyés volt Georgia nővér, a tanárok közül őt szerette a fiatal lány a legjobban. A receptversenyre küldött szószt is tőle tanulta annak idején Teri néni. Édesanyjától elsősorban a süteményeket sajátította el, sőt, a „külön bejáratú" receptkönyvben olyan édesség is szerepel, amely az ükapjától származik, el is nevezték Permayer-szeletnek.

Fiatalasszonyként egy idős nénitől tanulta meg a háború során „népszerű" recepteket. Ez nem csoda, hiszen még az ötvenes években sem sok alapanyag állt a háziasszonyok rendelkezésére. A hiányos ételeket különféle fantázianevekkel látták el, például a hús nélküli paprikáscsirke-szaftba tojást tettek, ezt az ételt „Kirepült"-re keresztelték el, hiszen a főzés során a szárnyas „kirepült" az edényből. A hamis mézesben persze benne voltak a fűszerek, csak éppen a süti leglényegesebb komponensét helyettesítették pirított cukorral vagy melasszal a háziasszonyok.
Teri néni korosztálya Zilahy Lajos regényein nőtt fel. Ennek köszönhető, hogy a hús nélküli, főzőtök alapú zöldséglevest az író egyik művéről nevezték el: „Valamit visz a víz".

Férjével Rajkán ismerkedett meg, aki vámtisztként dolgozott a településen. Laci bácsi szerencsésnek érzi magát, hogy annak idején Teri nénit vette el, nagyon meg van elégedve felesége főztjével, a leveseit imádja a legjobban, míg a feleség a halételekért rajong. S hogy őket valóban egymásnak rendelte a sors, azt talán a következő érdekes eset is bizonyítja: Laci bácsi 1941-ben a komáromi gimnáziumban dr. Pálos Ferenc bencés magyartanárnál Katona József közismert drámájából, a Bánk bánból érettségizett. Nyolc évvel később Sopronban Teri néni ugyanezt a tételt húzta. Miután fiatal házasként fény derült előttük eme véletlen egybeesésre, elhatározták, hogy a győri bencés gimnáziumban oktató Pálos tanár urat meglátogatják, aki nagy szeretettel fogadta őket. Őt is meglepte a véletlen egybeesés, korábban még ő sem hallott ilyen esetről.

A Tamás házaspárt a két gyermekük öt unokával ajándékozta meg, akik mindig is szívesen jöttek a nagyszülőkhöz, hiszen általában finom falatok várják őket. Ők vallják, hogy a nagyijukféle sajtos csirkét nem lehet megunni. Míg az almás süti a „könnyen elkészíthető és nagyon finom" kategóriába tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályozná az unió a fogyasztói tájékoztatást

Nem tudjuk, hogy mit eszünk, mit iszunk. Pontosabban fogalmazva, nem mindig tudjuk, hogy milyen… Tovább olvasom