Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Az angolok a legudvariasabbak, az amerikaiak a legkevésbé

Az angolok a legudvariasabbak és az amerikaiak tudnak a legkevésbé viselkedni - derül ki a GFK piackutatónak a különböző nemzetek udvariasságát vizsgáló kutatásból. A magyarokat nem tartják túl udvarias nemzetnek más európai országban, a pontosság viszont fontosabb a magyaroknak az erurópai átlagnál.
A GFK 20 ország 20 ezer 300 lakosát kérdezte meg arról, hogy melyik nemzet modora a legjobb és melyiké a legrosszabb. A válaszadók szinte kivétel nélkül elsőként saját honfitársaikat helyezték a ranglista első helyére, amikor azonban más nemzetet kellett megnevezni, a legtöbben a briteket nevezték meg. A szigetországot holtversenyben a németek és a franciák követik, ezután pedig a japánok következnek. A magyarok az összesített szavazatok alapján a 32. helyre szorultak Bulgáriát, Marokkót, Romániát és Ukrajnát megelőzve.

A GFK összeállította az udvariassági negatív toplistát is. A megkérdezettek többségének szemében az amerikaiak tudnak legkevésbé illően viselkedni, őket az oroszok követik. Érdekesség, hogy a legudvariasabb nemzetek között emlegetett franciák a negatív listán is dobogósok, a harmadik helyet sikerült elérniük. A negyedik helyen az Egyesült Királyság és Németország osztozik. Hazánk az összesített lista 23. helyét foglalja el.

A megkérdezettek közül tízből négyen gondolják úgy, hogy egy előre megbeszélt baráti találkozóra pontosan kell érkezni és a megkérdezettek több mint negyede (27 százaléka) véli úgy, hogy jobb egy kicsit akár korábban érkezni.

Pontosság tekintetében Oroszország és Ausztria a bajnok: itt tízből majd kilencen tartják fontosnak az időben, vagy annál kicsit korábbi érkezést. A dobogó harmadik fokára Olaszország állhatna fel.

Magyarországon minden második magyar pontos érkezést vár el és nagyjából minden hatodik honfitársunk legfeljebb 5-15 perc késést tart elfogadhatónak, azonban csupán egy százalék tűr el maximum 30 perc késést. Az ennél hosszabb várakozás pedig már elképzelhetetlen a magyarok számára.

A kutatás szerint az európaiak 40 százaléka véli úgy, hogy családi, vagy baráti vacsora alkalmával a mobiltelefont mindig ki kell kapcsolni, közel egynegyedük szerint pedig ugyan fel lehet venni, de a beszélgetést rövidre kell fogni.

A kutatók azt is megkérdezték, vajon joga van-e a házigazdának bármi módon korlátozni vendégeit a dohányzásban. A válaszadók több, mint kétharmada szerint nem lehet teljesen megtiltani a dohányzást, legalább a teraszon vagy a kertben meg kell engedni, a teljes tilalom mellett csupán 13 százalék voksolt.

A többi nemzethez hasonlóan a magyarok közül a megkérdezettek 67 százaléka kifejezetten megengedő a dohányzókkal szemben, és semmiféle ezirányú tilalmat nem talál helyénvalónak.

GfK Hungária
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

nincs szakadás

kosárlabda

Nem olyan súlyos a Soproni sÖrdögök amerikai centerének, Calvin… Tovább olvasom