Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Az amerikaiak csaknem fele vád alá helyezné George W. Bush-t

Az amerikai választópolgárok csaknem fele támogatja George Bush elnök alkotmányos felelősségre vonását, s még többen szeretnék, ha Dick Cheney alelnököt ily módon felmentenék hivatalából - derült ki egy közvélemény-kutatásból.
Az ARG intézet helyi idő szerint pénteken Washingtonban ismertetett felmérése szerint a megkérdezettek 45 százaléka támogatná elnökük alkotmányos vád alá helyezését, 46 százalékuk viszont ellenzi. Cheney esetében 54 százalékos a támogatók és 40 százalékos az ellenzők aránya.

A Bush elnök politikáját bíráló publicisták a közelmúltban viszont az elnök ilyetén elmozdítása ellen érveltek, mondván hogy ha az államfőt felmentenék hivatalából, az alkotmány értelmében Cheney kerülne a helyébe.

A washingtoni Fehér Ház nem kommentálta a felmérést, amely azonban újabb rossz hír Bush elnöknek, akinek népszerűségi mutatója június közepén történelmi mélypontra süllyedt: a megkérdezetteknek mindössze 26 százaléka támogatta.

Az amerikai alkotmány "hazaárulás, korrupció, más bűncselekmények és vétségek" esetére irányozza elő az elnök vagy az alelnök alkotmányos vád alá helyezését. Az eljárást a törvényhozás alsóházának, a képviselőháznak egyszerű szavazattöbbséggel kell jóváhagynia, a felsőháznak, a szenátusnak viszont kétharmados többséggel kell megerősítenie.

Eddig két amerikai elnök nézett szembe a képviselőház által megszavazott vádemelési eljárással: Bill Clinton a múlt század 90-es éveinek a végén és Andrew Johnson még 1868-ban, a szenátus azonban egyik esetben sem erősítette meg felelősségre vonásukat. Egy harmadik elnök, a Watergate-botrányba belebukott Richard Nixon 1974-ben pedig még időben lemondott, hogy a képviselőház ne indíthassa meg az eljárást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

52 celsius az Egyesült Államokban

Tovább olvasom