Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Az amerikai típusú önéletrajz, azaz CV

Az egész önéletrajz 1, maximum 2 oldal terjedelmű lehet, ez utóbbi csak akkor, ha már 20 éve a pályán vagy! Az önéletrajzírás célja az, hogy behívjanak interjúra, semmi más. Nem célja, hogy minden kártyádat ott terítsd ki!
Személyes adatok
Iskolai végzettség (időrendben visszafelé)
Tanfolyamok (időrendben visszafelé)
Munkahelyek (időrendben visszafelé)
Mellékállások, egyéb projektek (időrendben visszafelé)
Számítástechnikai ismeretek (informatikai állásoknál különösen fontos)
Nyelvtudás, jogosítvány
Hobbi, szabadidős tevékenység

A fenti sorrend a követendő, de ettől el lehet térni indokolt esetben. Leginkább a tanulmányok és a munkahelyek sorrendjét lehet felcserélni.

Mi van akkor, ha az egyébként nagyon értékes végzettséged nem releváns az adott álláshoz?
Ha ne adj isten, olyan felsőfokú végzettséged is van, aminek semmi köze ahhoz a munkakörhöz, amelyikre pályázol, akkor ezt egy külön kategóriában tüntesd fel (pl. egyéb tanulmányok.) Ha azonban a legmagasabb végzettséged egyáltalán nem szakirányú, akkor az a legjobb megoldás, ha először az idevágó szakmai tapasztalataidat sorolod fel, és a végzettségednek megfelelőt pedig nem is tünteted fel. Pl. programozónak jelentkezel, a szaktudásod igazodik is az elvárásokhoz, de a biológus végzettséged áll első helyen a CV-ben, akkor valami ilyesmi reakcióra számíthatsz: "Programozót keresek, nem biológust. Hogy került ez a önéletrajz a kezembe?" Ezek után ne nagyon számíts arra, hogy tovább olvassa, mivel nem találta meg első ránézésre a keresett információt. Ilyenkor kezdd a számítógépes ismeretekkel (rögzüljön a "Visual Basic"), sorold fel az e témában végzett munkákat, és a lap alján jelenítsd meg a diplomádat. Mire odáig eljut az olvasó, az információ úgy rögzül, hogy "Visual Basic" és nem "szerveskémia".
Lássuk részletesen!

Személyes adatok

Név:
Születési hely és idő:
Cím:
Telefon:
E-mail:
Családi állapot:

Amit írj bele

El ne felejtsd a nevedet! Főleg ha email-en jelentkezel. Nem biztos, hogy az önéletrajzokat ugyanaz tárolja/kezeli, mint aki eredetileg megkapja. Célszerű a nevedet fent, középen megjeleníteni nagyobb betűvel, vastagon szedve. Messziről kitűnjön, hogy az önéletrajz a tiéd.
Születési hely: ha véletlenül egy földid olvassa az önéletrajzodat, akkor jó benyomást tehetsz rá már a legelején, mindentől függetlenül. Igen, az emberek elfogultak.
Cím, telefonszám (megjelölve, hogy a számod munkahelyi vagy otthoni, hogy tudják, mikor célszerű ezen keresni téged)

Gyermekeid száma (a nevük nem kell): ez azért lehet fontos, mert ha csemetéket nevelsz, akkor valószínű, hogy találkoztál a "felelősség", illetve a "döntéskényszer" fogalmakkal a gyakorlatban is.

Családi állapot: olyan nagyon nem fontos, de valamit elárulhat a mobilitásodról.

Amit ne írj bele

Kik a szüleid, mivel foglalkoznak, vannak-e testvéreid stb. Ennek nincs információértéke, mivel nem fogsz jobban programozni attól, hogy pl. tanárnő a mamád. A káder alapú kiválasztás remélhetőleg már nem divat. (Legalábbis az üzleti szférában.)

Tanulmányok / Munkahelyek

Ne felejtsd el feltüntetni az évszámokat! Méghozzá időben visszafelé! Miért? Mert a legfrissebb iskolai végzettséged/munkahelyi tapasztalatod befolyásolja leginkább a mostani szaktudásodat, tehát ezt kell első helyre kiemelni. Mindenki ezt az információt keresi elsőként, nem jó, ha át kell bogarásznia érte az egész önéletrajzot. Az általános iskolát már nem igazán kell megemlíteni, hiszen szinte lényegtelen, illetve nagyjából mindenki ugyanazt tanulja ott. Ez alól kivétel lehet, ha speciális, pl. matek/zenei/nyelvi/sport tagozatos iskolába jártál. Tehát általában a középiskolának kell az utolsó helyen állnia az iskolák között.

Az egyetemi végzettségnél (főleg pályakezdők esetében) érdemes felsorolni egy-két releváns tantárgyat.
A munkahelyeknél (és a nyári szakmai gyakorlatoknál is) sorold fel a céget, a beosztást, a munka legfeljebb egy mondatos leírását.

Egyéb tanfolyamok, mellékállások, egyéb projektek

Ide kell felsorolni a díjnyertes szoftveredet, a bejegyzett találmányodat, a rövidebb időtartamú projekteket. Fejtsd ki néhány mondatban, hogy az adott projektben neked milyen szerep jutott, mi volt a feladatod benne, és mik voltak a projekt főbb jellemvonásai.

Ide jönnek a rövid ideig tartó tanfolyamok (pár napos/hetes kurzusok). Lehetőleg hanyagold a titkárnőképzőt, bébi-sitter tanfolyamot és a műkörmöset is! Viszont beleírhatod az eladástechnikát, a gyorsolvasást és minden olyat, ami az imázsodat erősíti!

Számítástechnikai ismeretek

Mindent írj le, amihez csak értesz! (Persze a célcsoport figyelembevételével!) Csoportosítsd a dolgokat: programnyelvek/fejlesztői környezetek, adatbáziskezelők, operációs rendszerek, felhasználói programok, grafikai programok stb. Ezzel megkönnyíted a keresést.
Tüntesd fel a tudásszintet is!

Nyelvtudás
Kertelés nélkül írd le, hogy milyen szinten állsz az adott nyelvből.
Ne írj olyat, hogy középhaladó angol nyelvtudás. Ez nagyon diplomatikusan hangzik, de nem derül ki belőle, hogy tudsz-e angolul vagy sem. Neked lesz nagyon kellemetlen, ha egy angol nyelvű interjún nem tudsz megszólalni.

Hobbi, szabadidős tevékenység

A kedvenc időtöltésed sok mindent elárul rólad. Itt nincs jó vagy rossz válasz. Pl.
- Bélyeggyűjtés: kitartás, szépérzék, introvertált személyiség, olyan, aki egyedül is jól elvan.
- Sakk: logikai gondolkozás, előre gondolkodás, erőteljes koncentráció hosszú időn keresztül.
- Ejtőernyőzés (és a többi extrém sport): alapszabályok betartása a saját életed megóvása érdekében, felelősségtudat, lélekjelenlét, bátorság, kockázatvállalás, gyors helyzetfelismerés, rendkívül rövid reakcióidő.
- Kosárlabda (és a többi csapatjáték): csapatmunka, odafigyelés másokra, önzetlenség, koncentráció, a siker a csapat egyészétől függ.
- Asztalitenisz (és a többi egyéni sportág): kitartás, céltudatosság, a siker csak a tied.
- Cselgáncs: erős fizikum, állóképesség, kitartás, összpontosítás az ellenfélre, reflex, önbizalom.

Szarvashibák az önéletrajzban >>
Az angol nyelvű önéletrajzokról >>
A kísérőlevél >>
Önéletrajzi-minta >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom