Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

Az amerikai sajtó elismerése a BFZ-nak

Január 21-én zárult a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) kéthetes amerikai turnéja. A zenekar Fischer Iván vezényletével tíz hangversenyt adott Floridában, New Yorkban (Carnegie Hall) és Washingtonban (Kennedy Center).
Az amerikai sajtó, köztük a rangos New York Times és a Washington Post a felsőfokú jelzőkkel nem takarékoskodva számolt be a koncertekről. A műsorok szólistái a francia zongoraművész Jean-Yves Thibaudet és az orosz pianista, Denis Matsuev voltak.

Már a floridai hangversenyekről beszámoló kritikák is a világ legkiválóbb együttesei közé sorolták Fischer Iván zenekarát. Amerika vezető napilapja a New York Times pedig a Fesztiválzenekar két Carnegie Hall-beli koncertje előtt nagy interjút jelentett meg Fischer Ivánnal, majd január 20-i számában az USA egyik legtekintélyesebb kritikusa Paul Griffiths részletes elemzést közölt a két hangversenyről: "Hatalmas, erőteljes és szépséges - ezek a szavak jutottak eszünkbe a Budapesti Fesztiválzenekar és zeneigazgatója Fischer Iván szerdai és csütörtöki koncertjei után a Carnegie Hall-ban.

A The New York Times cikke

A Washington Post cikke

Minden hangszer minden egyes hangját hallani lehetett az előadásban, amelyben az árnyalatok, színek és a jelentések iránti hihetetlen érzék is megnyilvánult. Ez a minőség azt bizonyította, hogy a muzsikusok
tökéletes együttzenélése csak akkor lehetséges, ha olyan karmesterrel dolgoznak, aki legalább olyan odaadással viseltetik a koncert iránt, mint a zenészek."

Az amerikai főváros világhírű koncert-termében, a Kennedy Központban adott hangversenyről a Washington Post "Felemelő Liszt előadás" címmel számol be. A kritikus bevallja, hogy korábban nem rajongott Liszt stílusáért, de a Fesztiválzenekar produkciója előtt neki is fejet kellett hajtania.

"Micsoda gazdag, káprázatos előadást hallhattunk Fischer csapatától, akár a fafúvósok fényes tisztaságára gondolunk, akár a rezek erőteljes, de sohasem erőszakos hangzására vagy a vonósok melegségére, mintha csupa közösségbe fonott szólistából álltak volna, akik a közös ügynek rendelik alá sztár voltukat."

A turné sikerét mutatja, hogy a floridai Miami-ban 2005-ben nyíló új koncertterem felajánlotta Fischer Ivánnak és zenekarának egy évenkénti kéthetes saját fesztivál rendezésének lehetőségét, a Carnegie Hall újabb vendégszereplésre hívta meg a zenekart, a Columbia Artists ügynökség
pedig máris újabb turnéra szerette volna lekötni a BFZ-t, bár ennek az együttes nemzetközi kötelezettségei miatt legkorábban 2005/2006-ban tud csak eleget tenni.

Vasánap, hétfőn és kedden este már ismét Budapesten játszik a zenekar. "Minden idők legjobb felvétele" - írta a rangos International Piano Quarterly az USA-ban élő orosz származású, Alexander Toradze Philipsnél megjelent Prokofjev lemezeiről. Ő, azaz korunk talán legkiválóbb Prokofjev interpretátora lesz a monumentális II. zongoraverseny szólistája a Zeneakadémián. A koncertek karmestere a világhíru Järvi család legfiatalabb tagja, Kristjan lesz.

artitura.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb külföldi vesz ingatlant

A külföldiek harmadannyi ingatlant vettek tavaly a megyében, mint a rendszerváltást követő… Tovább olvasom