Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Az amalgámtömések ártalmatlanok

Egy rémisztgetés alapja ismét valótlanná vált: nem igaz, hogy az amalgámból készített fogtömésekből túl sok mérgező higany kerül a szervezetbe.
A higanyt tartalmazó amalgámtömések nem károsak az egészségre. A fogorvosok továbbra is nyugodtan használhatják ezeket a fogak tömésére – jelentette be a francia közegészségügyi hatóság, az
Afssaps.

Korábban számos panasz érkezett olyan emberektől, akik úgy gondolták, hogy a szájukban lévő higany miatt alakultak ki náluk különböző betegségek. Ezért az Afssaps felkért egy munkacsoportot, hogy végezzen újabb vizsgálatokat ebben a témakörben. Újabbakat – mert a higany, illetve az amalgámtömések kérdéskörét már megvizsgálták 1998- ban is.

A munkacsoport – amely fogorvosokból, biológusokból, toxikológusokból és allergológusokból állt – két éven át foglalkozott a kérdéssel, s végül azt állapította meg, hogy noha az amalgámtöméssel rendelkező emberek szervezetében valóban valamivel nagyobb a higany mennyisége, de nagyon messze van a mérgezést okozó szinttől. A higany koncentrációja azoknál sem volt súlyosabb, akik a fogtömések után különböző mellékhatásokra panaszkodtak. S nem sikerült semmiféle ok-okozati kapcsolatot bizonyítani egyes betegségek (Alzheimer-kór, vesebajok, szklerózis multiplex), illetve az amalgámtömések között. A szakértők mindössze annyi korlátozást javasoltak, hogy a terhes, vagy szoptató nőknél ezen időszak alatt ne tegyenek a fogba amalgámtömést, illetve ne vegyék ki azt, mert ez a két művelet valóban a szokásosnál több higanyt juttathat a szervezetbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az uniós pénzszerzésről tanácskoztak Szegeden

Sok pénzt adott az unió egy kis dán sziget lakóinak, hogy vágják ki az összes almafát, ne… Tovább olvasom