Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Az allergiás menetelés állomásai

Csongrád megyében az átlagnál több asztmában szenvedő gyermek él. Míg az országos átlag 5-6, nálunk 8-9 százalék az asztmás gyermekek aránya. Az asztma voltaképpen alsó légúti allergia. Végleges gyógyítására ugyan ma még nincs lehetőség, de a mai gyógyszerek nagyon jó hatásfokkal tünetmentessé teszik a e betegségben szenvedőket.
Az allergiás menetelés folyamata csecsemőkorban kezdődhet. Illusztráció: Schmidt Andrea
Magyarország jó középmezőnyben foglal helyet asztmaszempontból a világban. Az országon belül azonban a dél-alföldi régióban az átlagnál több az asztmás gyermek – derítette ki egy felmérés. Az Új-Zélandról kiinduló nemzetközi felmérésbe dr. Novák Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermekklinikájának docense, a dél-alföldi régió gyermek-tüdőgyógyász szakfőorvosa munkájának nyomán vonták be Magyarországot.

– Az asztma tulajdonképpen az „allergiás menetelés"-nek nevezett folyamat egyik szakaszának végpontja – mondja a szakfőorvos. Hogy főleg gyermekekkel kapcsolatban szokták emlegetni, annak tulajdonítható, hogy ilyenkor jelentkezik először, ilyenkor okozza a legtöbb problémát. Később, felnőttkorban, a beteg már „megtanul együtt élni" a gyógyszerek révén jól kezelhető állapottal.

Az „allergiás menetelés" folyamata csecsemőkorban kezdődhet, bőrön mutatkozó, kipirosodó-viszkető foltok, száraz-berepedező foltok, területek feltűnésével. Ez a korai gyermekkorban átválthat asztmára, azaz alsó légúti allergiára. Ez általában az egész életen át megmarad, bár a mai gyógyszerekkel legtöbb esetben a beteg jól, tünetmentesen tartható. Az asztma, mely elsősorban a hörgők fuldoklást okozó, görcsös összehúzódásával jár, elsősorban a kilégzést gátolja. Nem is annyira arról van szó, hogy a beteg nem tud levegőt venni – sokkal inkább arról, hogy a belélegzett levegőtől nagyon nehezen tud szabadulni.

Valóság és tévhitek

Az allergia – melyből az asztma a legtöbb esetben kiindul – örökölhető. Még ha egyik szülő sem allergiás, akkor is van rá 15-20 százalék esély, hogy a születendő gyermek életét allergia nehezíti. Amennyiben mindkét szülő túlérzékeny valamivel szemben, az esély 60-80 százalékra is fölmehet. Ha a leendő édesanya nem dohányzik, s a gyermek sokáig kap anyatejet, ez nagyban csökkentheti allergiaesélyt. Viszont tévhit: a leendő édesanyának a terhesség alatt diétáznia kell, hogy a gyermek ne legyen allergiás. Ha már kialakult a túlérzékenység, az allergénektől mindenképpen tartózkodni kell – hozzájuk szokni ugyanis nem lehet.
Ugyanakkor a jövő sokat ígérő lehetősége a következő kezelési forma: az allergént tisztított formában és ellenőrzött körülmények között, mesterségesen adják a betegnek, fokozatosan növekvő mennyiségben. Így a túlérzékeny ember szervezetében allergiablokkoló anyagok termelődnek. E kezelést az egészségügyi pénztár jelenleg nem támogatja. – Küzdünk azért, hogy ez a kezelési forma is a támogatottak közé kerüljön – mondja dr. Novák Zoltán. Annál is inkább, hiszen az allergiások száma – a városi népesség arányának növekedésével – világszerte, így nálunk is egyre több. Az allergia pedig hosszú időkre „kivonhatja a forgalomból" a különben munkaképes beteget, és ez sem az egyénnek, sem az országnak nem használ.

A kezelés kétféle gyógyszerrel történik. Az egyiket folyamatosan, tünetmentes időszakokban is alkalmazni kell, a másik pedig az időként mégis jelentkezhető asztmás rohamokat csökkenti. A „menetelés" vége az, hogy az asztma mellett a szénanátha is megjelenhet, jellegzetes tüsszögési rohamokkal, orrfolyással, az orrnyálkahártyák megduzzadásával, s így orrdugulással, könnyezéssel. Ez allergiaellenes gyógyszerekkel kezelhető. Az „allergiás menetelés" nem mindig megy így végbe, például van, amikor csak szénanátha alakul ki, van, amikor csak asztma.

Az asztma végleges gyógyítására ma még nincs lehetőség. Gyakran vélik a szülők: az asztmát „kinőtte" a gyermek. Ez sajnos nincs így, ez esetben az asztmához rendkívül hasonló tüneteket okozó, vírusos megbetegedésről van szó, mely egy idő után tényleg megszűnik. Az esetek egy részében azonban éppen ez lehet az előzménye az asztma kialakulásának.

Sokszor mondják: a városi gyerekek között jóval több esetben alakul ki allergia, így asztma is, mint a falusi környezetben élőknél. Ez így is van. A kevésbé steril körülmények között élő falusi, tanyai gyerekek sokszor már egészen hamar átesnek enyhe légzőszervi fertőzöttségen, s ez olyan irányban alakítja tovább immunrendszerüket, hogy az „nem reagálja túl" a veszélytelen anyagokkal – például virágporral – találkozáskor a helyzetet. Az allergia ugyanis nem más, mint az immunrendszer túlműködése. A pollen allergiát kiváltó részecskéje rákötődik a sejtek felületén található receptorokra, a sejteket nagyon aktív védekezőanyag-kibocsátásra készteti, és ezek az anyagok okozzák a tüneteket. Korábban, az akkor még kettéosztott Németország allergiahelyzetét vizsgálva a szakemberek fölfigyeltek arra: Kelet-Németországban, ahol a gyerekek kiskoruk óta sokat tartózkodtak közösségben, hamarabb túlestek az ilyenkor szokásos enyhe légzőszervi fertőzéseken, kevesebben lettek allergiások – Nyugat-Németországban, a fejlettebb higiénés viszonyok között pedig többen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden zsák homok után számláznak

Az árvízi védekezés a becslések szerint 20 milliárd forintba is belekerülhet. A költségeket az állam… Tovább olvasom