Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Az államfő is kíváncsi a kavicsbányára

Sólyom László köztársasági elnök a Győrzámoly Győrújfalu felé eső határába szánt kavicsbányával kapcsolatos valamennyi iratot bekérte. Már tíz helybeli tett észrevételt a tervek ellen.
Lapunk január 31-én számolt be arról, hogy a győri Integrál-H rt. kavicsbányát kíván nyitni Győrzámoly határában. A beruházás környezetvédelmi hatásvizsgálata szerint a bánya a Mosoni-Dunától 300–500, Zámolytól 1500, Győrújfalutól 1350 méterre lenne. A tervekben az szerepel, hogy húsz éven keresztül évi 100 ezer köbméter kavicsot termelnek ki, évi 200 munkanapon, napi nyolc órában.
Győrújfalun január 29-én lakossági fórumot tartottak, amelyen kiderült, hogy a községben sokan félnek a már most is túlterhelt 1401-es számú (szigetközi) út forgalmának további növekedésétől, az így keletkező zajtól és rezgéstől. Nyilvánvalóvá tették: nem értenek egyet azzal, hogy újabb tájsebet ejtsenek a Szigetközön.
Cserjés László polgármester lapunknak az utóbbi két hét fejleményeiről számolt be. Elmondta: már korábban több politikust – országgyűlési és

európai parlamenti képviselőket, a köztársasági elnököt – keresett meg a problémával. Közülük a Zengő-ügy révén közismerten zöld kötődésű Sólyom László nemrégiben levélben kért be valamennyi iratot. Az államfő nemcsak a nyitandó, hanem a környező négy meglévő – két meddő és két működő – kavicsbányával kapcsolatos dokumentumokra is kíváncsi. Az adatokat a győrújfalui önkormányzat hamarosan elküldi a Sándor-palotába.
Az érintettek egyébként az eredeti határidő szerint máig tehettek volna észrevételt – eddig tízen éltek ezzel a jogukkal. A dátumot közben az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság március 14-ig tolta ki, miután a lakosságot tájékoztató hirdetményben az 1401-es helyett véletlenül 140-es utat tüntetett fel, s ezt Győrújfalu jelezte. A helyi önkormányzat, valamint a győri Reflex Környezetvédő Egyesület egyébként a közigazgatási eljárásról szóló törvény értelmében kérte az illetékes Veszprémi Bányakapitányságtól, hogy az ügyben ügyfélként szerepeljen.
Cserjés László az ominózus lakossági fórumon bejelentette: próbapert indítanak az állam ellen az 1401-es út elhanyagoltsága, balesetveszélyessége miatt. Az önkormányzat azóta megbízást adott egy ügyvédi irodának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő forgalom a szállodákban

Egyre több magyar kel útra, hogy hétvégéjét valamilyen szálláshelyen töltse. A belföldi turizmus… Tovább olvasom