Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Az államfő és a kormány is elítélte a főrabbi elleni támadást

A köztársasági elnök és a kormány is elítélte szerdán a Schweitzer József elleni támadást.
A köztársasági elnök és a kormány is elítélte szerdán a Schweitzer József elleni támadást. A nyugalmazott országos főrabbit az utcán egy ismeretlen szidalmazta kedden, erről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tájékoztatta az MTI-t.

Áder János köztársasági elnök az ország polgáraihoz írt nyílt levelében, amelyet szerdán ismertetett újságírók előtt a Sándor-palotában, úgy fogalmazott: "ez az inzultus bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat".

"Az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, nemzetünk bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével nekünk, mindannyiunknak kell szembenéznünk" - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, hogy nem elég tiltakozni, "nincs más választásunk: mások mocskát most nekünk kell eltakarítanunk".

A köztársasági elnök arra szólította fel Magyarország minden jóérzésű és tiszta szándékú polgárát: emeljenek közösen "áthatolhatatlan lelki és szellemi falat minden rasszista, kirekesztő, öncélú gyűlölködésre okot adó megnyilvánulás elé".

A magyar kormány a leghatározottabban elítéli, hogy inzultálták Schweitzer József világhírű tudóst, nyugalmazott országos főrabbit, a magyar értelmiség egyik legmegbecsültebb tagját - közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI-vel.

Leszögezték: a kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen támadásoktól - rögzítette közleményében a szóvivői iroda.

A Mazsihisz kedden "a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának" nevezte, hogy egy ismeretlen odalépett az utcán a volt főrabbihoz, szidalmazta, és azt mondta neki: "utálok minden zsidót". A szövetség vezetése és a rabbitestület az egész magyar zsidóság nevében elítélte a történteket, szolidaritásra hívott fel mindenkit, s a döntéshozókat arra kérte, tegyenek meg mindent, hogy "az ilyen és ehhez hasonló antiszemita inzultusok ne ismétlődhessenek meg".

A történteket elítélték a történelmi egyházak is. Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke és Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök keddi közös közleményében együttérzését és szolidaritását fejezte ki Schweitzer Józseffel és az egész zsidó közösséggel.

Az MSZP szintén elítélte a támadást, és közölte: szolidáris Schweitzer Józseffel és mindazokkal, akiket az elmúlt hetekben, hónapokban hasonló inzultus ért. Az inzultust szerdán elítélte a Demokratikus Koalíció, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa is.

A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám szerdai sajtótájékoztatóján azt közölte: a történelmi egyházaknak és a kormánynak is ugyanazzal a "vehemenciával" kellene védelmezni például a határon túli magyarokat, amikor atrocitás éri őket, mint ahogyan szerdán kiálltak Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi mellett.

Olvasóink írták

 • 13. Rebeka01 2012. június 08. 09:50
  „ezek után a magyar befogado nép a rasszista mi”
 • 12. Rebeka01 2012. június 08. 09:40
  „azt hiszem ez is elitélendő Ha egy zsidó meglát egy keresztény holttestet, melyet temetni visznek, köteles kimondani az alábbi szavakat: "Sagound khad temoukhor trye", vagyis "Ma láttam egy hitetlen halottat, holnap talán látok majd kettőt". Ezt a "mondókát" a legkisebb gyerekeknek is meg kell tanulni. ez mind a zsidoság egyik imakőnyvében van”
 • 11. Rebeka01 2012. június 08. 09:36
  „es ehhez mit szolsz Nem tudjuk, a főrabbi mit gondolhatott Áder látogatása alatt és távozásakor, annyi viszont biztos, hogy a XVIII. században egy Moldvában élő kikeresztelkedett rabbi így ír a kötelező zsidó szokások egyikéről:

  Amikor egy keresztény meglátogat egy zsidót, ez utóbbinak a következőt kell mondania az előbbi távozásakor: "Mindenféle betegség, mindenféle baj, és minden elképzelhető ördögi borzalom, amire én és a házam népe csak gondolni tud, érje utol és sújtsa ezt a keresztényt, aki éppen most hagyta el házam küszöbét"”
 • 10. Rebeka01 2012. június 08. 08:54
  „pancser mesélj inkább a torárol, es hogy az a legnagyobb rasszizmus.na és te egy magyargyülőlő ami szintén rasszizmus.remélem a jobbik majd téged tesz a szemétdombra.es ne moderáljanak, mert ha pancsernak lehet akkor nekem is mondani véleményt .olyan mint daniel peti aki elmebeteg modon leőntőtte Horthy szobrát és házát rendőrők védik mig forditva előzetesbe tették az elkővetőket.”
 • 9. pancser 2012. június 07. 21:33
  „Ha a kormány és az államelnök mindig így lép fel a rasszizmus ellen, akkor a rasszizmus az eszmei szemétdombra kerül, az itt írogató rasszisták is hasonló helyre!”
 • 8. Rebeka01 2012. június 07. 18:35
  „kővert nem tartom magyarnak. egyébként nem erre gondoltam. pl 5 cigány támadt meg az aluljároban egy fiut el akarta venni értékeit. ez ellen miert nem emeli fel hangját ader. es a tőbbi esetről ami szlovákiában tőrténik.akkor ne legyen kettősmérce.ez felháborito.”
 • 7. háté 2012. június 07. 12:52
  „Szerintetek, folyóvízben tud úszni ez a vén szenilis?”
 • 6. embertelen 2012. június 07. 08:43
  „2.Rebeka01 Milyen magyarverésekről írsz. Ha ilyenek lennének, akkor a fideszes pojácát (Kövér Lászlót) már rég megverték volna Romániában.”
 • 5. Techniker 2012. június 06. 21:53
  „Én is leírtam az igazságot és nem jelent meg!!!!!”
 • 4. pancser 2012. június 06. 21:41
  „Végre egy igazi európai hozzáállás a szélsőjobbos konda persze visít!”
 • 3. háté 2012. június 06. 21:36
  „Az igazság tartalmú hozzászólások, törölve! - ne próbálkozz nincs értelme!”
 • 2. Rebeka01 2012. június 06. 20:16
  „miféle kettősmérce ez megint.akkor forditva is emeljek fel szavukat mikor magyarverések vannak mindenhol.”
 • 1. xverax 2012. június 06. 20:14
  „én is elítélem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhítenék a dohányzást korlátozó törvényt a balatoni vendéglátósok

A nemdohányzók védelmére hozott törvény enyhítését kezdeményezik a dél-balatoni kiskereskedők és… Tovább olvasom