Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Az államfő aláírja az alkotmánymódosítást

Az államfő aláírja a Magyarország alaptörvényének negyedik módosítására vonatkozó törvényt. Áder János ezt az M1 Híradójában jelentette be szerda este.
Az államfő aláírja a Magyarország alaptörvényének negyedik módosítására vonatkozó törvényt. Áder János ezt az M1 Híradójában jelentette be szerda este.

Az államfő a Sándor-palotából, felvételről sugárzott beszédében közölte: annak figyelembevételével hozta meg döntését, hogy megfogadta, Magyarország köztársasági elnökeként maradéktalanul viselni fogja az alaptörvényben rá rótt felelősséget. "Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem. Függetlenül attól, hogy a módosítás kinek az ízlésével találkozik, és függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekem, vagy sem" - fogalmazott.

"Mostani döntésemet is ennek figyelembevételével hoztam meg" - tette hozzá.

Áder János elmondta, hogy az elmúlt napokban hosszú órákat töltött azzal, hogy az alaptörvény negyedik módosításának elfogadása kapcsán tanulmányozza a sajtóban megjelent véleményeket, érveket, hogy elolvassa a hozzá küldött leveleket, üzeneteket, hogy meghallgassa szakértők "okos - és olykor indulatoktól vagy politikai szándékoktól sem mentes" - érvelését.

"Tettem ezt annak érdekében, hogy elnöki eskümmel összhangban döntésemben egyetlen cél vezéreljen: az alkotmányos rend és a nemzet egységének képviselete" - fogalmazott.

"Tettem ezt azért is, mert a köztársasági elnök önmagában még semmit sem tesz azzal, ha csak pártok felett állónak értelmezi szerepét és feladatát. Mert a köztársasági elnöknek nem egyszerűen a pártok felett, hanem mindig és mindenben politikai nemzete mellett kell állnia. Egy államfő, bárki is töltse be ezt a felelősségteljes tisztséget, csakis így fejezheti ki a nemzet igazi egységét. Még akkor is, ha vannak, akik vitatják alkotmányos döntéseit" - mondta Áder János.

Hangsúlyozta: felelősen gondolkodó polgár senkit sem biztathat arra, hogy vegye semmibe a törvény betűjét, és arra sem, hogy alkotmánysértést kövessen el. Egy állam ugyanis attól jogállam, hogy annak törvényeit és alkotmányos rendelkezéseit mindenki betartja - jelentette ki, hozzátéve, hogy különösen fontos elvárás ez az államfővel szemben.

"Mert ha az államfő úgy döntene, hogy megengedhető az alkotmányellenesség útjára lépni, annak csak egyetlen következménye lehetne. Amit egyikünk sem kíván. Káosz. Zűrzavar. Törvénytelenség" - mondta.

Közölte, hogy megválasztása pillanatában világossá tette: ha száz jó törvényt kap, százat ír alá. Ha száz rosszat, százat küld vissza az Országgyűlésnek. Elmondta azt is, hogy "bár a népakarat mindig rész szerint osztja ki a kormány- és az ellenzéki pártok súlyát, ám e súlytól függetlenül minden parlamenti pártot egyetemlegesen terhel az ország sorsáért, jó híréért, hiteléért viselt felelősség".

Ismertetése szerint ez az egyetlen alkotmányos választása, amely összhangban van esküjével, a fennálló törvényes rendelkezésekkel és az Alkotmánybíróság 20 év alatt meghozott határozataival. "Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem" - jelentette ki.

"Megingathatatlanul hiszek abban, hogy közös jövőnket azzal szolgáljuk elsősorban, ha minden körülmények között ragaszkodunk a jogállami keretekhez. Biztosan tudom, hogy sok millióan vannak, akik így éreznek, így gondolkodnak, és így is cselekednek. Én is ezt teszem. Ezt teszem nemzetünk mindazon tagjaival együtt, akik a napi hangoskodáson túlmutató rendet, biztonságot, jogállamot, demokráciát szeretnének országunkban" - közölte Áder János.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. S.opron 2013. március 15. 14:54
  „Utánad biztos nem mennék be a fidesznyikjaid közé! Nekem annál már most több eszem van. Tőlem max elszívni tudnál, ha hagynám.”
 • 40. Valaki 2013. március 15. 13:03
  „Neked észt? Mit csinálnál vele, belépnél a fityeszbe? :)))”
 • 39. S.opron 2013. március 15. 10:38
  „Megjött a Senki! Már kezdtem azt hinni, hogy komolyan baja lett valamelyik hazugságának a földbe döngölése után. Most itt próbálkozol osztani az észt?”
 • 38. Valaki 2013. március 15. 07:51
  „29. load

  Ja, magas ez, mint cociknak a demokrácia. :)))”
 • 37. öregmotoros01 2013. március 14. 21:18
  „w118.

  Mindenre van megoldás. Csak akarni kellene.
  Más dolgokban egy nap alatt tudnak dönteni az ország cirkuszában.”
 • 36. paci13 2013. március 14. 20:48
  „34. vlajos43@gmail.com
  Nem osztom a véleményét, hogy kénytelen lett volna aláírni. Engem Hack és Bárándy érvelése az ellenkezőjéről győzött meg. Egyébként- talán nem találkozott vele van - a sok többi mellett- egy kiemelkedően jó mai poszt erről a témáról. Érthetően indulatos, de nagyon logikusan sorba szedi, mit lehettek volna Áder lehetőségei: http://pezsma.blog.hu/2013/03/14/urbi_es_orbi”
 • 35. load 2013. március 14. 19:53
  „34. vlajos43@gmail.com
  Minek az aláírásáról, és milyen "szabályt" fogad el az Alkotmánybíróság Elnöke?
  Csak azt kérdezem, hogy alkotmányos, vagy nem alkotmányos szintű jog"szabály"-ról van-e szó.”
 • 34. vlajos43@gmail.com 2013. március 14. 19:31
  „Az Alkotmányról csak olyan ember nyilatkozzon, aki legalább ismeri, ha nem is olvasta. Az aláírásról annyit, a Sólyom László által mint az Alkotmánybíróság elnökeként elfogadott szabály szerint lehetősége sem volt azt megtagadni.”
 • 33. kotorék 2013. március 14. 19:11
  „Szinte győzelemként jelentette be Dunaújváros polgármestere a napokban, hogy a kormány a korábban ígértnél sokkal nagyobb részt, 65 százalékot vállalt át a város adósságterheiből. Miközben a település megmenekült 11 milliárd forint visszafizetésétől, előkerült egy eddig eltitkolt szakértői jelentés, amely azt állítja: sokévnyi fegyelmezetlen gazdálkodás, ellenőrizetlen, átgondolatlan hitelfelvétel és két Simicska-közeli cég tulajdonrészének 3,5 milliárdos felvásárlása vezetett oda, hogy az önkormányzat kiemelkedően magas adósságállományt halmozzon. A jelentést csak hosszú pereskedés után adta ki a városvezetés, de még akkor is korlátozni akarta a nyilvánosságra hozatal esélyeit.”
 • 32. Dwatson 2013. március 14. 18:04
  „Nem sokára már csak két pontból fog állni az a Fidesz alkotmánya:
  1.Orbán Viktornak mindig igaza van.
  2.Ha még sem lenne,akkor az első pont lép érvénybe”
 • 31. szimre50803 2013. március 14. 17:44
  „Úgy döntöttem alá írom, függetlenül hogy tetszik-e nekem vagy nem, mondta Áder! Ez igen, ez maga a beismerése annak hogy ő csak egy báb.Orbán rápirított , márpedig aláírod és kész! Különben is csak a neve köztársasági elnök, mivel olyan hogy köztársaság nem létezik mert a lakcímkártyába is azt írták hogy államformája Magyarország. Szerintem azt a nevet nem kellene viselnie, meg amúgy is Orbán egy személyben az atyaúristen!”
 • 30. ATX 2013. március 14. 16:43
  „Egyébként alkotmányügyi kérdésben load-nak van igaza! Nyugati sajtóban (nem csak baloldali politikusoktól) sok cikket lehet olvasni arl, hogy ezzel a tákolmánnyal és az AB jogainak megnyirbálásával igenis megszűnt mindenféle kontroll a kormány fölött. Magyarul csak most kezdődik el igazán OV tobzódása...”
 • 29. load 2013. március 14. 15:21
  „20.W118
  "Nincs választási lehetősége ebben az ügyben."
  Akkor miért kell aláírnia?
  Az aláírás jóváhagyást jelent.
  Olyan ez, mint a süket lánynak a szerenád.
  Semmi értelme, csak bohóckodás az egész.”
 • 28. oPTiKa 2013. március 14. 14:38
  „Nem tudom, mi a gondotok. Most nem Alkotmányunk van, hanem Viktorunk...”
 • 27. load 2013. március 14. 14:22
  „26.W118
  Te magyarázod félre, vagy félreértettél.
  Világosan leírtam, hogy mi volt az eddigi AB gyakorlat, ami ezzel megszünt.
  Az ezután meghozandó döntések tekintetében vált semmissé, és nem visszamenőleg.”
 • 26. W118 2013. március 14. 14:11
  „to 25. load 2013.03.14. 13:51
  Szerinten nagyon félreértetted.Egyetlenegy korábbi AB határozat sem vált semmissé.
  Az új beadványoknál nem hivatkozhat korábbi határozatokra az AB.
  A hatályos szöveg szerint kell döntést hozni.Gyakorlatilag dolgozniuk kell ,nem elég a copy paste.”
 • 25. load 2013. március 14. 13:51
  „16.toto72 2013.03.14. 11:09
  ,,Itt már megint hőbörög mindenki! Melyik pontja zavar az alkotmánynak és miért? Valami normális vita legyen, ne csak az amit hülyegyerek is ismételgetett a tévében, hogy "meeeee diktatúra van"...."
  Például ez:
  Semmissé nyilvánítják az Alkotmánybíróság valamennyi, az új alaptörvény hatálybalépése előtt született határozatát.
  A korábbi alkotmány szerinti AB gyakorlat az volt, hogy jogilag azonos ügyekben nem kellett az AB-nak részletesen vizsgálnia a beadványt, hanem a korábbi határozatra való hivatkozással kihirdethették az AB döntést.
  Ezt a lehetőséget az Alaptörvény megszüntette.
  22 év alkotmánybírósági gyakorlatát, jogértelmezését dobták ki a kukába.
  A módosítás célja az, hogy a fideszes pártkatonákkal kiegészített AB-ot semmi ne akadályozza abban, hogy az uralkodó pártnak leginkább megfelelő döntéseket hozzon.
  Ebben a helyzetben például megismételhetetlen a Fidesz utolsó ellenzéki ciklusának legnagyobb dobása, a szociális népszavazás.
  Te helyesled ezt, és ha igen miért?”
 • 24. borzanat 2013. március 14. 12:33
  „<moderálva> is csak egy pártkatona, pedig most átléphette volna saját árnyékát:

  http://vizallasjelentes.blogspot.hu/”
 • 23. ATX 2013. március 14. 11:51
  „Ide is belinkelem, mert a másik cikk lassan eltűnik az oldalról: " Én mindennap nem áldom a Fideszt. A nettó jövedelmem csökkent, igaz továbbra is zsebbe kapom a nagy részét, hogy a szegény vállalkozó főnökömnek is maradjon valami a hó végén. A gázkonvektort már február közepén kikapcsoltam + rezsicsökkenés = három paplan alatt alszunk melegítőben és zokniban. Csapvizet iszom, mert az is olcsóbb lesz és finom is. Kannásbort kár beleönteni. Olyan kicsi kukánk van, hogy ürítés után egy zsáktól megtelik, így szelektíven dobom bele a szemetemet, a többit a lépcsőházban tárolom. Viszont: kis kuka="kis" pénz. 12 éves Skodámról néha letakarítom a havat, ha éppen esik. Amúgy jól elvan az udvaron. Huszonöt éves Puch kerékpárommal közlekedek, kivilágítva a sötétben, de néha a forgalommal szemben. És szidom a gyalogosokat, ha a bicikliúton szambáznak és szidom az autósokat, ha fel akarnak öklelni. Magyar takszövnél van a folyószámlám, amelyet arra használok, hogy a beérkező minimálbéremet (a többi ugye borítékban jön, ha jön) felvegyem, havonta egyszer. Másnapra eltűnik a sárga csekkek formájában. Dollárkötvényben nem gondolkodom, csak a mindennapos túlélésben. De hát megmondták, hogy havi 47 ezerből is meg lehet élni, hát nem panaszkodom. Viszont egyet biztosan tudok, hogy a két nagy pártra most sem fogok szavazni, mint ahogyan eddig sem szavaztam rájuk soha. Mottóm: egyik kutya, másik eb. Ja és imádkozom, hogy soha többé ne legyen kétharmad senkinek sem..."”
 • 22. pokop 2013. március 14. 11:45
  „Mindkét oldalról megy a terelés,hogy miért írta alá vagy, hogy miért ne írta volna alá...
  Elolvasta a sok hőbörgők közül valaki? Vagy csak megy mindenki mint a birka a neki jobbat ígérő vezetői után?
  Néha nem ártana tájékozódni és gondolkodni is...”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok: tanúmeghallgatással folytatódott a büntetőper

Tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a… Tovább olvasom