Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a büntethetőségről szóló népszavazási döntést

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság az Országos Választási Bizottságnak azt a határozatát, amely hitelesítette a büntethetőségről szóló népszavazás kitűzésére irányuló aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, illetve az azon szereplő kérdést.
Az Ab a honlapján olvasható döntés szerint az OVB-t új eljárás lefolytatására utasította. Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányán a következő kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy büntetőeljárásokban a büntethetőség alsó korhatára 12 év legyen?"

Az OVB határozata indokolásában megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés az előírt követelményeknek megfelel. Az Ab-hez érkezett két kifogás benyújtói ugyanakkor egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy a kérdés hitelesítését az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény értelmében meg kellett volna tagadni, a kérdés ugyanis nem egyértelmű; nem tisztázott például, hogy az említett életkort a cselekmény elkövetésének idejére vonatkozóan vagy az elbírálás időpontjában, a büntetőeljárás során kell figyelembe venni. Az Alkotmánybíróság szerint a kifogások megalapozottak.

A határozatban az áll, hogy a népszavazásra szánt kérdésnek egyértelműen megválaszolhatónak kell lennie. Rámutattak továbbá arra: a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint büntethetőséget kizáró ok a gyermekkor. Ennek megfelelően nem büntethető, aki a cselekmény elkövetésekor a 14. életévét nem töltötte be. A büntetőeljárásról szóló törvény az alapvető rendelkezések között rögzíti, hogy nem lehet büntetőeljárást indítani, ha büntethetőséget kizáró ok áll fenn. Az Ab szerint e törvényi rendelkezések tükrében értelmezhetetlen a kérdésnek a "büntetőeljárásokban" kitétele.

A megfogalmazás alapján feltételezhető, hogy többféle büntetőeljárás létezik, vagy kellene, hogy létezzen, vagy esetleg a büntetőeljárás mellett irányadó ez például a szabálysértési eljárásra. Kérdéses továbbá, hogy a kezdeményezés a büntetőeljárási szabályok módosítására irányul-e. Ebből következően azt akarja-e a kezdeményező, hogy büntetőeljárás indulhasson már 12 éves gyermek ellen a büntethetőséget kizáró ok ellenére és büntetőeljárásban alkalmazzák a gyermekvédelmi rendszer szankcióit, vagy pedig azt szeretné elérni, hogy a Btk. módosításával a büntethetőséget kizáró gyermekkor felső határát szállítsa le a törvényalkotó 12 évre. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének: a választópolgárok nem tudják megítélni, hogy milyen jogalkotást támogatnak, és eredményes népszavazás esetén a törvényhozó sem tudná meghatározni jogalkotási kötelezettsége tartalmát.

Olvasóink írták

  • 1. kerteszb 2011. július 06. 17:49
    „Gondolom ezentúl semmi sem megy át az AB-on, a nyugdíj lenyúlását is engedni fogják, demokrácia game over.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felismeri? Hívja a rendőrséget, ha látta a szerb gyilkost!

Soltvadkerten találták meg annak a 39 éves szerb férfinek a szürke Mercedesét, akit a főváros XIII.… Tovább olvasom