Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Az Alkotmánybíróság még az idén dönthet a magánnyugdíjpénztárakról

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos indítványokkal már hónapok óta foglalkozik a testület. Most döntés születhet.
Még az idén dönthet a magánnyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság, miután a téma szerepel a testület két ünnep közötti teljes ülésének napirendjén - derül ki az Ab honlapján megjelent közlésből.

Az Ab december 28-ai teljes ülésének napirendjén tucatnyi további téma szerepel, köztük a csőd- és felszámolási eljárással, az adózással, a helyi önkormányzati képviselők jogállásával, a választási eljárással, több egészségüggyel, illetve egészségügyi adatok kezelésével, valamint az esztergomi, a kaposvári és a Budapest I. kerületi önkormányzatokkal kapcsolatos indítványok.

Az Ab hatáskörei jelentősen változnak január 1-jétől, így a testület előtt fekvő indítványok nagy részéről jövőre már nem dönthetnek.

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos indítványokkal már hónapok óta foglalkozik a testület. Az origo hírportál augusztusban arról írt, hogy információi szerint a témáról készített határozattervezet kimondja: azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Továbbá az Ab a törvénynek azt a pontját is megsemmisítené, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá.

Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki járulékot fizet, cserébe valamilyen szolgáltatásra lesz jogosult, míg a hozzájárulás formálisan adónak minősül, adóért pedig közvetlenül nem jár ellenszolgáltatás. Így a jelenlegi, Ab által vizsgált törvény alapján hiába fizeti be a munkáltató a közterhet - nyugdíjhozzájárulást -, alkalmazottja még nem lesz jogosult állami nyugdíjra.

Ezzel összefüggésben az Ab tervezete kimondaná, hogy az állami teher elnevezése nem írja felül annak tartalmát, vagyis továbbra is nyugdíjjogosultságot ad a nyugdíjkasszába folyó közteher megfizetése, bármi is legyen annak a neve - írta az origo.

Augusztusban nem hozott döntést az Ab a magánnyugdíjpénztárakról, a testülethez szeptember 1-jén csatlakozott a parlament által akkoriban megválasztott öt új alkotmánybíró.

Olvasóink írták

 • 4. miracle 2011. december 23. 15:32
  „Senki ne lépjen vissza!!
  A ma elfogadott törvény szerint az mnyp-ben maradóknak is jár az állami nyugdíj, mivel a nyugdíjjárulék odamegy!
  Nem várták meg az AB pofonját.”
 • 3. gjozsi88 2011. december 22. 17:45
  „mirade!
  remélem látod, hogy a mostani elmarasztaló AB határozatok is a politikai megrendelésre születtek ilyen hirtelen, mert igy tudnak visszajönni abból a retorikából amibe belekerültek, amit az IMF-EU tárgyalások előfeltételeként vissza kell csinálni politikai veszteség nélkül!
  Ne reménykedj!
  Ez a belengetés nem idehaza szól....remélik, hogy kinnt beveszik ezt a maszlagot és elhiszik, hogy meg fognak változni!
  Az, hogy Barrosso maga is nyilvánosságra hozatta a Viktornak írt levelét azt jelenti, hogy nem biznak a kormányban!!!!”
 • 2. miracle 2011. december 22. 17:01
  „Meglátjuk. Akkor legegyszerűbb lett volna nem napirendre venni. Remélem megemberelik magukat. Az ugyanis nem kétséges, hogy alkotmányellenes ezt a 102 ezer embert kizárni, már csak le kell írni.”
 • 1. klotzild 2011. december 22. 14:26
  „Gondolom olyan eredménnyel, ami megfelel a mi kis Viktátorunknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: pénteken kivezethetik Magyarországot a demokráciák sorából

Pénteken a parlament olyan törvényeket fogadhat el, amelyek kivezetik Magyarországot a parlamentáris… Tovább olvasom