Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az alkohol veszélyeire figyelmeztető feliratok az üvegeken

Több uniós tagállamban, így Magyarországon is riasztó feliratok figyelmeztethetnek az italosüvegeken az alkoholfogyasztás veszélyeire a jövőben.
A cigarettásdobozok mintájára a szeszes italok palackjain is jól látható feliratokat kellene elhelyezni, amelyek az alkoholfogyasztás káros hatásaira figyelmeztetnék például az autósokat vagy a terhes nőket - javasolja a londoni Alkoholtudományok Kutatóintézete.

Az intézet az Európai Bizottság megbízásából tett javaslatot az alkoholfogyasztás visszaszorítására. A palackokra kerülő figyelmeztetések mellett kezdeményezik azt is, hogy uniós szinten 0,5 gramm/literben maximálják az autóvezetők engedélyezett véralkoholszintjét. Mindezek alapján Brüsszel még az idén akciótervet akar kiadni az alkohol elleni küzdelemről.

A nemzetközi intézkedésekkel párhuzamosan Magyarországon is készülődik az alkoholellenes kampány menetrendje, illetve azoknak az intézkedéseknek az előkészítése, amelyek visszafoghatják a szeszes italok fogyasztását.

Kökény Mihály, a Népegészségügyi Programiroda leköszönő vezetője szerint az égetett szeszes italok fogyasztásának mérséklése elsősorban határozott fellépéssel érhető el: sokkoló feliratok elhelyezése mellett az árusítás időbeni, illetve a reklámozás további korlátozása is elképzelhető. Még ebben a hónapban elindul egy országos felmérés, amelyben az alkoholfogyasztást korlátozó intézkedésekről kérdezik a lakosságot - mondta az egészségpolitikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs döntés az egységes az uniós áfarendszerről

Nem döntöttek a szolgáltatások áfájával kapcsolatos javaslatcsomagról, meghosszabbították viszont a… Tovább olvasom