Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Az alkalmi bér is késik

Győr-Moson-Sopron - Olvasói kérdés - Egy meg sem nyílt, épülő bevásárlóközpontban vagyonőr a férjem, de a munkaadója budapesti cég. Mindeddig nem kapta meg ő sem és társai sem az áprilisi és májusi fizetésüket. Gondolom, a júniusit se fogják.
Csak ígérgetnek nekik, de sokszor el se tudják érni telefonon a munkaadójukat. Alkalmi munkavállalói kiskönyvvel vannak alkalmazva. De így nem tudjuk fizetni a csekkeket, nem tudunk miből enni, megélni, elvesztjük a lakásunkat. Mit tehetünk?

– Ilyen esetekben az a legfontosabb, hogy a munkaadót úgy is fel kell szólítani az elmaradt bér kifizetésére, hogy annak nyoma legyen. Azaz írásban – kezdték válaszukat szakértőink és hozzátették: a jogos bérigény két évig visszamenőleg nem évül el. Ha a munkaadó továbbra se fizeti ki a vagyonőrök pénzét, akkor követelésükkel munkaügyi bírósághoz fordulhatnak. Illetve meggondolandó, hogy érdemes-e tovább ˝ingyen˝ dolgozniuk, ugyanis nem határozatlan vagy határozott időre szóló munkaszerződéssel foglalkoztatják őket, hanem alkalmi munkavállalóként. Ily módon nem is lehet rendszeresen alkalmazni munkavállalókat. Ezért a kérdést elküldő olvasónak mindenképpen érdemes ügyének részletei miatt személyesen jogtanácsot kérnie például ingyenes jogsegélyszolgálatnál. A vagyonőröknek érdemes szakmai szakszervezethez csatlakozniuk, akkor is, ha egy-egy munkahelyen nincs helyi szakszervezeti csoportjuk, mert hasonló gondok esetén az érdekképviselettől segítséget, jogtanácsot kaphatnak, akár a képviseletüket is ellátják.

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), szakértői, Kránitz Pál és Potyondi Antal adnak válaszokat. Olvasóink a munkajoggal összefüggő kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik ˝A Kisalföld a dolgozókért˝ akciónk keretében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Brasnyó István vajdasági magyar költő

Elhunyt Brasnyó István vajdasági magyar költő, prózaíró, műfordító, akit 66. évében, rövid, súlyos… Tovább olvasom