Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Az akvárium berendezése

Az akvárium összeállítása tág teret enged az alkotó fantáziának. Kettős célja van : minél vonzóbbá tenni a medencét a néző, és minél előnyösebbé a halak számára.

Fontos szerepet játszanak ebben a növények, a halak oxigén- és táplálékforrásai, segítik a medence fenntartását és hozzájárulnak az akvárium megjelenéséhez. Sok akvarista megpróbálja a medencéjét úgy berendezni, hogy az minél hasonlóbb legyen a halak természetes élőhelyéhez, ezt megfelelő kövek, fatuskók stb. elhelyezésével érik el.

Talaj

Három okból szükséges : álcázást nyújt a halaknak, táplálékforrás a növények egy részének (és gyökereikkel rögzítik magukat a földhöz), és része lehet a szűrőrendszernek.
A leggyakrabban használt anyag a medence aljának borítására, a kavics. Általában fehér, vagy sötét, sárgásbarna márványos színű. Édesvízi medencébe kb. 3 mm körüli méret az ideális. Ha nagyobb, akkor az el nem fogyasztott eleség közé hullik, a halak nem férnek hozzá és vízszennyeződést okoz. Ha kisebb, akkor a növények nem tudnak rendesen megkapaszkodni.

Fontos, hogy bármelyik anyagot használjuk, annak tisztának és idegen anyagoktól mentesnek kell lennie. Ha kereskedőtől vesszük kavicsot, az is általában koszos, ezért ki kell mosni : kis adagonként (kb. fél vödör) vizet engedni rá, felkavarni, majd leönteni róla a vizet. Mindezt addig ismételni, amíg felkavarás után a víz teljesen tiszta nem lesz. A korallhomokot pár napra fertőtlenítőbe téve, azután jól kimosva használhatjuk.
 

Növények

Nagyon fontosak, segítik az édesvízi akváriumban a víz tisztán tartását. Fény hatására zöld sejtjeikban tápanyagot állítanak elő szén-dioxid megkötésével, és oxigén leadásával, ez a folyamat a fotoszintézis. Hasznosak a nitrát eltávolításában is, ami egy másik káros anyag. Egyéb hasznuk, hogy árnyékot és búvóhelyet biztosítanak a halaknak és hasznos ívóhelyet képeznek, táplálékul is szolgálnak.
Egy növény számára nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjon.

Trópusi édesvízi berendezés

Hozzávalók:
    - mosott kavics
    - mosott növények
    - szűrő, hőszabályozó, lámpák
    - díszítő anyagok (pl. nagyobb kövek)
    - üvegfedél
    - halak

A berendezés menete

1. Kavics behelyezése : elöl kb. 3-5 cm mély, hátrafelé kétszeresére emelkedő kavicsréteget érdemes az akváriumba tenni. A fenéktalajnak viszonylag mélynek kell lennie a medence alján, úgy, hogy hátul magasabb legyen, mint elöl (kb 1:5 arányban a medence magasságához képest).

2. Levegőztető felszerelése

3. Fűtőtest beszerelése

4. Kövek hozzáadása : a nagy köveket szilárdan ágyazd be a kavicsba

5. A medence feltöltése : először gumitömlőből kell a vizet egy kőre irányítani, hogy ne tegye tönkre a kavicsot, és nem szabad teljesen teletölteni a medencét, mert ha belenyúlunk, hogy a növényeket elültessük, túlfolyik a víz.

6. Növények beültetése : a nagy példányokat hátra, a bokrosabbakat a sarokba tegyük. A gyökereket takarjuk be kaviccsal, de ügyelj arra, hogy a gyökérnyak szabadon maradjon (a gyökér és a szár közti rész)

7. Hőmérő elhelyezése (vásárolhatunk a medence oldalára kívülről odaragasztható hőmérő csíkot is)

8. Az üvegfedél felhelyezése

9. A világítás szerelése, majd a fűtés és a légszűrés bekapcsolása.

10. A halak betelepítése (kb 1 hétig kellene állni az akváriumnak, mielőtt betesszük a halakat, viszont már kaphatók olyan tabletták, amivel a víz állapotát 1 nap alatt be tudjuk állítani) Az állatokat tartalmazó zacskót 10-
15 percig úsztassuk a vízben, hogy a két hőmérséklet kiegyenlítődjön, s csak ezután engedjük ki a halakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlanpiaci körséta

Havi rendszerességgel új sorozatot indítunk, amelyben az ingatlanpiacon fellelhető típuslakások és… Tovább olvasom