Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Az ajándékhajsza árnyoldalai

A tavalyinál jóval többet, mintegy százmilliárd forintot költöttünk idén advent idején. A szakemberek szerint az a baj, ha nem hoz igazán nyugodt ünnepet a szenteste.
– Addig, amíg a megszorítások nem lépnek életbe, nem érzékelik azokat az emberek, úgy tesznek, mintha nem lenne szó ilyesmiről, homokba dugják a fejüket – mondta el a karácsony előtti költekezés egyik okaként Valastyán Beáta pszichológus. Emellett azzal magyarázza az adventi vásárlási lázat, hogy a december végi lett a legnagyobb ünnepünk. Névnapra, születésnapra, más alkalomra inkább apróságokkal kedveskednek egymásnak a családtagok és a karácsonyra koncentrálnak.
Sokan egész évben spórolnak, hogy ilyenkor jelentős értékű meglepetéssel rukkolhassanak elő. Mindemellett a külső nyomás sem hagyható figyelmen kívül, a fogyasztói társadalom „felhajtása” eláraszt minket reklámmal.
Pedig épp a hajtás miatt nehéz aztán szenteste nyugodtan ünnepelni, a hétköznapok gondjait elfelejteni. Ezért a szakember azt ajánlja, ne a fa méretét, az ajándékot tartsuk a legfontosabbnak, használjuk ki karácsony napjait a kikapcsolódásra: halk zene melletti beszélgetésre és játsszunk a gyerekekkel, figyeljünk oda rájuk és egymásra. Persze gyermekeink is mintha évről évre csak nagyobb értékű ajándékot kapva látszanának elégedettnek. Benczéné Tímár Ágnes pszichológus szerint ennek az a veszélye, hogy a kiadások fokozását nem bírja a szülők pénztárcája és az is, hogy az ajándék, az ünnep elveszti örömszerző funkcióját. A mindig nagyobbat, mindig többet hajszája helyett jobb lenne inkább csemetéinket arra szoktatni, hogy kis dolgoknak is képesek legyenek örülni. Szerinte jobban tesszük, ha egész évben képesek vagyunk ünnepelni, meglepni egymást.
– Erőn felül igyekeznek karácsony előtt ajándékot vásárolni a szülők. Kérdés, hogy aztán szenteste önfeledten át tudják-e adni magukat az ünnepnek, ha túlzottan elfáradtak és amiatt szoronganak, a hiteleket hogyan törlesztik – fogalmazta meg Benczéné, aki úgy véli, fontosabb az érzések átadása. Megbeszélni a jót, a rosszat, együtt játszani. A tapasztalat szerint a gyerekek is erre vágynak leginkább és sajnos egyre több az olyan szülő, aki erre egyáltalán nem, vagy nagyon kevés időt szán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetszik olvasóinknak a szakácskönyv

Nagy siker olvasóink körében szakácskönyvünk, megrendelőink többségéhez már becsengettek kézbesítő… Tovább olvasom