Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Az aikidó nem indít támadást, hanem reagál rá

Az aikidó az ellen nem állás harcművészete. Itt nincs verseny, az aikidó támadást nem indít, hanem reagál rá. Önvédelmi jellegű harcművészetről van szó. Sokan sportként gondolnak az aikidóra, ez helytelen, ugyanis ez egy mozgás- és életforma, önbizalom-növelő tevékenység.
Az aikidót Sopronba Juhász Csaba hozta el még 1989-ben. Azóta a városban további két egyesület alakult, mintegy száz aktív tagot tömörítenek. A háromdanos mester egyébként tizenhat napot töltött el Japánban.
– Kezdetben a testi erő helyettesíti a technikai hiányosságokat, az idő előrehaladtával az erő „asszisztens” lesz – mondja Juhász Csaba. – Az aikidó önvédelmi harcművészet, tehát támadás esetén eredményesen lehet védekezni a segítségével. Bár a harcművészetek képviselői nem keresik a bajt. Azt tapasztalom, hogy ők a magánéletben is nyugodtabbak. Idővel az aikidó életformává válik. Nem csupán arról a néhány óráról van szó, amit az edzőteremben eltölt az ember. Fontosnak érzem, hogy ismét kijuthattam Japánba, hiszen így nem közvetítőkön keresztül, hanem a legmagasabb fokozatú mesterektől tanulhattuk, nézhettük meg a legújabb technikákat.
Juhász Csaba hozzátette még, a terveik szerint idén is megrendezik a budógálát, amely már a nyolcadik lesz. Ez már csak azért is fontos számukra, hiszen a harcművészetet gyakorlók itt adhatják elő tudásukat, és nem utolsósorban új tagokat is szerezhetnek. A szervezők ügyelnek arra is, hogy olyan harcművészetekből is tartsanak bemutatót, amelyek nem ismertek Sopronban.
– A felkelő nap országában járva még mindig élmény azt tapasztalni, hogy milyen érdekesek a japánok – mesélt kinti élményeiről Juhász Csaba. – Zárkózottak, de udvariasak. Számunkra nagyon furcsák. Például képesek arra, hogy akár állva, akár ülve elaludjanak a buszokon, metrókon. Mindig van náluk valami, amint felszállnak a járműre, már elő is kerül a mobiltelefon, a képregény. A munkában viszont nem ismernek lehetetlent, képesek reggeltől estig egyfolytában dolgozni, ha hívja őket a vezető, szinte rohannak hozzá és teljesítik a feladatot. Ám a kultúrájuk, építészetük lenyűgöző. Amikor első alkalommal – hét évvel ezelőtt – jártam kint, szó szerint letaglózott a látvány. Alig voltam képes felfogni a sok látnivalót. A második utam során már tudatosabban kerestem fel a nevezetességeket, szentélyeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szoptatás egyaránt a baba és a mama örömforrása

Tizennégy éve napjainkban a világ 120 országában ünnep ez a hét, a szoptatás világhete. Ez ügyben már bizottság alakult, kódex is készült – mindez a szoptatós anyák és babáik érdekében. A területi védőnői szolgálatok ezekben a napokban megyénkben is az anyatejes táplálásra hívják fel a kismamák figyelmét. Tovább olvasom