Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az Agrár Kht. zöld programja

Nemzetközi összefogással szeretné a biotechnológiában érdekelt kutatóintézeteket, egyéni és társasági vállalkozásokat arra ösztönözni a Csongrád Megyei Agrár Kht., hogy szolgáltatásaikat fejlesszék.
Csongrád megyéből többek között a vásárhelyi mezőgazdasági főiskolai kar csatlakozott a biotechnológiai együttműködéshez. Fotó: Tésik Attila
A biotechnológiában érdekelt valamennyi helyi intézetet, vállalkozót szeretné elérni és összefogni a Csongrád Megyei Agrár Kht. – nyilatkozta Szabó Zoltán ügyvezető igazgató –, annak érdekében, hogy nemzetközi partnerekre találjanak, tudjanak egymásról, és a későbbiekben kapcsolatba is kerülhessenek. A jövő iparágának nevezett biotechnológia szereplőinek „egybegyúrására" egy nemzetközi projekt biztosítja a kereteket, az INTERREG III B, amely öt országot – Olaszország, Szlovákia, Bulgária, Románia és Magyarország –, hat régiót és nyolc partnert fog össze. A Csongrád Megyei Agrár Kht. egy a nyolc partner közül, a vezető partner pedig egy olasz pénzügyi szervezet.

Szabó Zoltán hangsúlyozta, az idén márciusban útjára indított és 2008-ban befejeződő projekt nem beruházás jellegű, hanem kifejezetten a partnerek összeismertetése, összefogása, ezen belül felkutatása a cél. Az eltelt időszakban Csongrád megyéből szinte az összes nagyobb kutatóintézet – SZBK, Bay Zoltán Biotechnológiai Intézet, GK Kht., szarvasi, kecskeméti és vásárhelyi főiskola – csatlakozott a projekthez, és kisvállalkozásokra is rábukkantak. Egy szőregi egyéni vállalkozó például növényi szaporítóanyagot állít elő saját laboratóriumában.

Keresnek további, a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kötődő kisvállalkozásokat, biotechnológiára szakosodott kutatókat, további technológiai centrumokat, laboratóriumokat, fejlesztési ügynökségeket és hitelintézeteket. Nem titkolt célja a projektnek az, hogy pénzügyi befektetők felfigyeljenek az együttműködésre, és finanszírozzák a nemzeteken átívelő programokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

fc sopron: már kiesőjelölt az újabb kudarc után

Tovább olvasom