Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Az adózók szja 1+1 %-os felajánlásainak összegzése

A személyi jövedelemadóról szóló törvény tizenharmadik éve teszi lehetővé, hogy az adófizető magánszemélyek kezdetben a befizetett személyi jövedelemadójuk 1 százalékáról, majd 1+1 százalékáról rendelkezzenek. Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának összegzése.
A jogosult szervezeteknek két fő csoportja van, amelyek részére szja 1%-os felajánlás tehető. Az egyik kedvezményezetti kört az érvényes technikai számmal rendelkező egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok, a másik kedvezményezetti kört az úgynevezett civil szervezetek alkotják. Az idén két kiemelt költségvetési előirányzat közül választhattak az adózók, a Gyermekszegénység elleni program és a Nemzeti tehetség program feladatainak támogatására. A civil kedvezményezetti körbe tartoznak az alapítványok, társadalmi szervezetek, a közalapítványok, továbbá a törvény által nevesített szervezetek, könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó-vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezetek és intézmények.

A Nyugat-dunántúli Régióban a 2008. évi személyi jövedelemadó bevallás teljesítése során 189.341 magánszemély tett rendelkező nyilatkozatot.
A civil és az egyházi szervezetek/kiemelt költségvetési előrányzatok részére adott nyilatkozatok:
– civil szervezetek részére adott nyilatkozatok tavaly 184.254
– civil szervezetek részére adott nyilatkozatok idén 184.329
– egyházi szervezet/kiemelt költségvetési előirányzat részére adott nyilatkozat tavaly 134.314
– egyházi szervezet/kiemelt költségvetési előirányzat részére adott nyilatkozat idén 130.895.

A civil kedvezményezettekre vonatkozó 2009. rendelkező évi törvényi feltételek

Az állami adóhatóság 2009. szeptember 1-jéig juttatta el a felhívó-tájékoztató levelet a civil szervezeteknek a részükre felajánlott összeg várható nagyságáról, valamint azokról a feltételekről, amelyek meglétét a felhívó-tájékoztató levél kézbesítését követő 30 napon belül igazolniuk kell.

Az elmúlt évek gyakorlatától eltérően nem képezi a felhívó-tájékoztató levél mellékletét az adatlap, tekintettel arra, hogy a 0937A számú adatlap 2009. szeptember 1-jétől az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) letölthető, és kitöltve – postai úton, személyesen, vagy elektronikus úton – juttatható el az állami adóhatóság részére. Az adatlapon – az előző évek gyakorlatának megfelelően – a szervezet képviselője közli az adóhatósággal a szervezet főbb adatait. A felajánlott szja 1%-ára igényt tartó alapítványoknak, társadalmi szervezeteknek és közalapítványoknak a szervezeti formára vonatkozó feltételeken kívül meg kell felelniük az úgynevezett működési feltételeknek. A törvényi feltételek meghatározását érintően az elmúlt évek gyakorlata érvényesül, jelentős változás nem történt.

Az adategyeztetések megkönnyítése és a felajánlott összeg mielőbbi kiutalása érdekében érdemes odafigyelni az alábbiakra:
– az adatlap pontos kitöltése, a hatályos adatok feltüntetése,
– megváltozott adatok esetén (képviselő személye, székhely, közhasznú besorolás) az adatmódosítás a 09T201 számú adat- és változás-bejelentő lap benyújtásával, a szükséges dokumentumok csatolásával történhet,
– az adatlap főlapját és részét képező bizonylatokat a képviselőnek, illetve az általa meghatalmazott személynek kell aláírnia, meghatalmazott aláírás esetén erről a tényről a főlapon nyilatkozni szükséges, és az eredeti meghatalmazást – amennyiben nem az adóhatósághoz bejelentett állandó meghatalmazott –, az adatlaphoz csatolni kell,
– a kedvezményezetti feltételek fennállásához szükséges dokumentumok pontos, hiánytalan csatolása.

Tavaly óta nem jogosult az szja 1 %-os összegre a kedvezményezett, ha 2009. augusztus 1. napja és az általa tett nyilatkozat időpontja közötti időszakban, akár csak egy napig olyan lejárt esedékességű köztartozása van, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kapott. A korlátozástól kivételes méltányosságot érdemlő esetben lehet eltérni. Kivételes méltányosságot érdemel különösen, ha az szja 1%-os összeg átutalásának meghiúsulása a kedvezményezett alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti. Amennyiben a kedvezményezettnek a nyilatkozattétel időpontjában tudomása van a fennállt, illetve fennálló köztartozásról, akkor a 0937A számú adatlap részét képező 0937-02-es számú bizonylaton nyilatkozhat arról, hogy a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása súlyosan veszélyezteti az alapvető céljainak elérését és – a körülmények igazolásával egyidejűleg – kérheti a kivételes méltányosság gyakorlását. Az utalás érdekében a tartozást mindenképpen ki kell fizetni.

A régióban a felajánlások adatai:
– kedvezményezettek száma tavaly 3.181
– kedvezményezettek száma idén 3.307
– felajánlás összege tavaly 708.213
– felajánlás összege idén 739.287.

A felajánlások felhasználásáról szóló elektronikus közlemény

Az előző évek gyakorlatától eltérő fontos változás a kedvezményezettnek átutalt összeg felhasználásáról szóló közlemény közzétételi módja, formája. A civil kedvezményezettnek első alkalommal 2009. október 31. napjáig a tavaly átutalt szja 1%-os összeg felhasználására vonatkozó adatait tartalmazó közleményt elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül kell megküldenie az állami adóhatóság részére. E törvényi kötelezettség teljesítéséhez az állami adóhatóság nyomtatványt rendszeresített, melyet 2009. augusztus 10-én kihelyezett az APEH internetes honlapjára. A „08KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról” című elektronikus nyomtatványt a 2008. rendelkező évben (2008. január 1-jétől december 31-ig kiutalt összegek felhasználására vonatkozóan) szja 1 %-ból részesült civil kedvezményezetteknek kell kitölteniük ABEV Java-alapú kitöltő programmal, és a kitöltést követően 2009. október 31-ig kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül kell megküldeniük az adóhatóságnak. Az adóügyek elektronikus intézéséhez – így az elektronikus közlemény benyújtásához is – a kedvezményezett képviselője az okmányirodánál köteles regisztráltatnia magát és erről a regisztrációt követő 8 napon belül a 09T180 számú adatlapon kell bejelentést tennie az állami adóhatósághoz. A kiutalt összeg felhasználására vonatkozó rendelkezéseket a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény 6-7. §-ai tartalmazzák. A felhasználás törvényessége érdekében a rendelkezések megismerése feltétlenül szükséges.

Az állami adóhatóság a civil kedvezményezettek által 2009. október 31-ig benyújtott elektronikus közleményeket a Szociális és Munkaügyi Minisztérium részére továbbítja, amely azokat 2009. november 30. napjáig a civil szervezetekkel foglalkozó internetes honlapján legalább egy évig ingyenesen közzéteszi. A saját honlappal rendelkező szervezeteknek a közleményüket saját felületükön is el kell helyezniük az átutalást követő év december 15. napjáig, vagyis ez évben 2009. december 15. napjáig, és azt onnan legalább egy évig nem távolíthatják el. Ha a kedvezményezett az elektronikus közleményt nem nyújtja be, illetve a közleményében valótlan adatot szerepeltet, egy évre kizárja magát a kedvezményezettek köréből.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett börtönt kapott Budaházy György

Egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte az alkotmányos rend erőszakos… Tovább olvasom