Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az adótörvényről tárgyaltak

Az adózás rendjét szabályozó, valamint a környezetterhelési díjról és az energiaadóról szóló törvényjavaslatot tárgyalta keddi ülésén a parlament; az ellenzékiek a javaslatokat nem támogatták, míg a kormánypártiak azok szükségességét hangsúlyozták.
Az MSZP támogatta, a Fidesz elutasította az adózás rendjéről szóló törvényjavaslatot. Veres János, a Pénzügyminisztérium államtitkára a változtatás súlyponti részének nevezte a személyi jövedelemadó adóhatóság által történő megállapításának szabályait, amelyek a jelenleg önadózó magánszemélyek nagy részét mentesítenék az adóbevallási kötelezettség alól.

Egyszerűsödik a gépjárműadó-bevallás rendje: az adóhatóság az adót elsősorban a közúti közlekedési nyilvántartásból havonkénti gyakorisággal kapott információk alapján veti majd ki.
Ivanics István (Fidesz) viszont úgy vélekedett: a törvény csak az állami bevételek mindenáron történő növelésére ügyel. „Hibás adóbevallás esetén ugyanis a hatóságnak lehetőséget ad büntetni akkor is, ha a hiba adóhiányt nem okoz."

Az önbevallás alapján történő fizetést ellenőrző rendszer segíti, „míg azonban a levegő-, illetőleg a vízterhelési díjból származó bevétel a központi költségvetés része, a talajterhelési díj az önkormányzatok forrásait gyarapítja" – ismertette a környezetterhelési díjra vonatkozó javaslat részleteit Veres János.

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja az energiaadó bevezetését és a javaslat visszavonására kérte a kormányt, a szocialisták az uniós elvárásokkal érveltek az előterjesztés mellett. Kovács Tibor (MSZP) hangsúlyozta: „Nem nagyon van mit kezdeni azzal, ha az energiaadó bevezetése uniós direktíva."

(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barkácstipp: Csacska macskák

Ha van ügyes kezű barkácsoló a családban - meg persze egy dekopírfűrész -, esetleg ismerünk egy… Tovább olvasom