Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Az adósok, akik a lakásukkal fizetnek

Egyre többen nem tudják fizetni a lakásukra felvett többmilliós hiteleket: sokan túlvállalják magukat.

Legutóbb arról írtunk, egyre többen csábulnak el a „kihagyhatatlan ajánlatoktól", s vásárolnak lízingbe autót, de a törlesztéseket már nem tudják fizetni, így a járművek visszakerülnek a szalonokba. A helyzet hasonló a lakáspiacon is, ahol azonban egy élet munkáját kockáztatják azok, akik túlvállalják magukat.

10–20–30 évig eladósodás

„ A havi ötven-nyolcvanezer forintos törlesztőrészlet kifizetése elsőre talán nem tűnik lehetetlennek, de ha mondjuk a családból egy fizetés kiesik, máris komoly gondok lehetnek. S akkor ott a rettegett fenyegetés: a jelzálog behajtása" – ifj. Domsits Károly győri pénzügyi tanácsadó tapasztalatból mondja: tavaly kezdődött, s azóta egyre többen keresik meg, hogy „találjon valamilyen megoldást, máskülönben elveszítik a lakásukat". Kollégái megerősítik az általa elmondottakat, s hasonló példaként az autólízingeket emlegetik.

Lakásvásárláskor nem kevesen kockáztatnak meg egy nagyobb hitelt is, csak hogy olyan otthont vehessenek maguknak, amelyről világéletükben álmodtak. Ezzel nem is lenne gond, csakhogy azzal is tisztában kell lenni, hogy mindezzel tíz-húsz-harminc évig tartó eladósodás és törlesztés is jár.

Bármily hihetetlen, de ezt a közhelyet le kell írni, merthogy sokan (az előbb felhozott példa is ezt mutatja) nem kalkulálják be, hogy esetleg az anyagi helyzetük megváltozhat ez idő alatt. Pénzügyi tanácsadói berkekben még mindig emlegetik azt a „kamikaze" adóst, aki már az első részletet sem tudta fizetni...

Hat hónap türelem

A bankok ezzel a bizonyos lakásvásárlóval, de a többi ügyfelükkel is hat hónapig lehetnek türelmesek, figyelmeztetik, majd felteszik az úgynevezett feketelistára (ide azok az adósok kerülnek, akik nem tudják tartozásukat rendezni pénzintézetük felé), legvégső esetben pedig elrendelik a jelzálog – a lakás – értékesítését. Amikor néhány évvel ezelőtt egy osztrák bank a magyar ügyfeleitől a pénzét szívbaj nélkül behajtotta, a hírre sokan felkapták a fejüket, s országos visszhangja lett, amint a jogi kiskapukat keresve a magyarok megpróbálták megúszni a végrehajtást. Ma már lényegesen több hazai példát találni, így ezek az esetek már nem számítanak „ügynek". Ehhez persze az is kellett, hogy a bankok keményebben vegyék a behajtási lehetőségüket.

Megegyezésre törekednek

Hogy mégis milyen „kibúvó" adódhat az ügyfelek számára, arról szintén ifj. Domsits Károly beszél. „Ügyfeleinknek azt tudjuk tanácsolni, hogy adósságukat valakivel váltassák ki, s egy külföldi bankban vegyenek fel hitelt – hazai pénzintézetben már nem tudnak ugye a feketelista miatt –; de ezzel ismét elkezdődik egy másik törlesztés, ami alól nem mentesülhetnek. Ez a megoldás csak tűzoltás tehát."

Ezzel együtt a bankoknak nem céljuk az ingatlanok „begyűjtése", már csak azért sem, mert a lakáspiaci túlkínálatból adódóan nem biztosított az azonnali értékesítés, így inkább megegyezésre törekednek az ügyfelekkel. A legnagyobb hazai pénzintézetnél például, ha az ügyfelek hitelszámlája hátralékot mutat, az első és a második hónapban felszólító levelet küld nekik a bank. Ekkor az adósoknak még módjukban áll egyedi megállapodást kötni a hitel visszafizetését illetően. Amennyiben az ügyfél a levelek kiküldését követően nem törleszti hitelét, nem köt egyedi megállapodást, 3 havi késedelem után indul el a hitel felmondása, de csak az ügyféllel való egyeztetést követően történhet a hitel nem OTP Bank által nyújtott kölcsönnel való kiváltása, felmondása.
Az OTP Bank Nyrt. nyugat-dunántúli régió ügyvezető igazgatóhelyettese, Orbán Balázs szerint azonban időben (amikor még nem hátralékos a hitelszámla) több lehetőség is kínálkozik: lehet törlesztéshalasztást, szüneteltetést kérni maximum hat hónapra, vagy futamidő-hosszabbítással alacsonyabbá tehető a havi részlet, ki lehet váltani devizahitellel a piaci kamatozású (magas havi törlesztőrészletű) hitelt.
Nyilván nem véletlen, hogy az OTP-nél augusztus 14-től lehetőség van már törlesztési biztosítás kötésére: halálesetre, rokkantságra, keresőképtelenségre vagy munkanélküliségre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítják az úthibát

„ A rábapordányi Arany János út balesetveszélyes! Ki lesz a felelős, ha baleset történik?… Tovább olvasom