Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

˝Az adórendszer szerkezetileg lezártnak tekinthető˝

Az adórendszer szerkezetileg lezártnak tekinthető, a változások gyümölcse remélhetőleg egy-két éven belül beérik, és a vállalkozások érezni fogják, hogy könnyebbé vált a helyzetük - mondta Balog Ádám.
Az adórendszer szerkezetileg lezártnak tekinthető, a változások gyümölcse remélhetőleg egy-két éven belül beérik, és a vállalkozások érezni fogják, hogy könnyebbé vált a helyzetük - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, egy szakmai fórumon.

Balog Ádám a Joint Venture Szövetség adókonferenciáján hozzátette, hogy a kisvállalati adóban (kiva) még elképzelhető kisebb módosítás, a visszajelzések alapján ugyanis az áttérés folyamatában vannak korlátok. A munkajövedelmekhez kapcsolódó szocpol kedvezmények nagyon kedvezőek sok vállalkozás számára, a kivában azonban nem kapják meg, lehet, hogy itt is lesznek változások - jelezte.

Az adócentralizáció a helyettes államtitkár szerint 2013-ban sem lesz lényegesen magasabb a 2005-2012 között jellemző 38-39 százaléknál. Úgy vélekedett, hogy Magyarország ezzel nagyjából illeszkedik a főáramlathoz, ám a régiós versenytársak közül kilóg a GDP-hez mérten magasabb arányával. Az utóbbi egyik okát a magas adósságszolgálatban jelölte meg, ez szerinte 1-3 százalékpontot magyaráz a különbségből.

Kiemelte továbbá, hogy Magyarországon gyakoribb a munkajövedelmek eltitkolása: mintegy 1,2 millió fő dolgozik a minimálbér környékén, illetve alatta, kétszer annyian, mint Csehországban. A feketegazdaság 2000 milliárd forint adóbevétel-kiesést okoz, ebből mintegy 1500 milliárd forint a bérekhez köthető - mutatott rá.

Az szja-ban a második kulcs eltörlése csökkenti a marginális adóterhet a magasabb jövedelmű sávokban, ezért több munkára ösztönöz. Az adójóváírás a helyettes államtitkár szerint túl sokba került, visszaélésre adott lehetőséget. Hosszabb távon a célzott kedvezmények rendszerét szeretnék bevezetni, erre példaként a fiatalok, idősek, valamint a gyesről, gyedről visszatérők támogatását említette.

A feketegazdaság visszaszorítására több adóeszközt is bevetnek a jövő évtől, ezek között említette Balog Ádám az áfaösszesítő bevezetését, a pénztárgépek bekötését az adóhivatalhoz, a fedett próbavásárlásokat, a fordított áfa kiterjesztését (sertés, félsertés, takarmány) és a készpénzes fizetés korlátozását.

Mindez nem biztosítja azonban a kieső bevételek pótlását, ezért emelik a fogyasztási, forgalmi típusú adókat, megadóztatják a piaci erőfölénnyel rendelkező vállalatokat. Ez szükséges ahhoz, hogy a többi adóterhet csökkenteni lehessen, és egészséges adószerkezet alakulhasson ki - hangsúlyozta. Az adóalap szélesedik, többek között a cafeteria adózási szabályainak módosításával, a cafeteriát azonban a helyettes államtitkár szerint meg kell tartani.

Olvasóink írták

 • 3. pozdorja 2012. december 04. 20:59
  „Hát mivel eleve az Alkotmányba írták bele az egykulcsos adórendszert, nem lesz az olyan egyszerű.”
 • 2. miracle 2012. december 04. 15:48
  „"a második kulcs eltörlése csökkenti a marginális adóterhet a magasabb jövedelmű sávokban, ezért több munkára ösztönöz."
  Persze. Mit dolgozzon többet egy utcaseprő vagy pénztáros, vagy ápoló? Ha többet dolgoznak, akkor majd 1 milliós fizetésük lesz? Még akkor sem, ha 24-ből 24-et dolgoznak.
  Azoknak kedvez ez csak, akik eleve 5x, 10x annyi pénzt tesznek zsebre, mint mások és ráadásul ezek jó része egyáltalán nem dolgozik többet, mint egy kiskeresetű.
  2015-től úgyis változik ez Gyula úr, ne aggódjon.”
 • 1. artie75 2012. december 04. 14:49
  „Na, ma este megint új adó jön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János kedden még nem dönt a választási törvény sorsáról

Áder János köztársasági elnök kedden nem dönt a november 26-án elfogadott választási eljárási… Tovább olvasom