Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Az ablak ruhája

Napjainkban az egyik legkedveltebb darab az ablak előtt a római roló, melyet házilag is megvarrhatunk.

Otthonunk kialakításánál, kiválasztásánál a legtöbbünk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több fény áradjon be lakásunkba. A kellően szigetelt, esztétikus ablak megteremti annak a feltételét, hogy -ha akarjuk- akár falakat helyettesítsünk üvegfelületekkel. Ahhoz viszont, hogy személyes szféránkat megvédhessük a kíváncsi szemek elől, hogy nyugodtan lazíthassunk, szükségünk van függönyre, valamilyen sötétítőre vagy mind a kettőre. Bár most nehezen hihető, hogy szükség lehet rá, de a rekkenő hőségben egy jó sötétítő függöny, reluxa, római roló vagy egyéb árnyékoló a kellemetlen napsugarakat is távol tartja szobáinktól, arról nem is beszélve, hogy ha jól megválasztjuk, dekorációs elemként is szolgálhat. Tehát bizonyítottan szükség van rá.

Az ablak ruhája a XXI. századra jelentős változáson ment át. Míg a XIX. században a szegények ablakain egyáltalán nem volt függöny, addig a tehetősebb nemesek otthonait nehéz hosszú brokát, selyem függönyök díszítették, melyeket gondosan megkomponáltak. A XX. században a házgyári lakásokkal együtt divatba jöttek a könnyen kezelhető, futószalagon gyártott nejlon, jobb esetben cérna függönyök. Szinte egy kaptafára készültek, nem hagytak túl sok választási lehetőséget, csupán annyit, hogy keretezhettük ablakainkat szebbnél szebb sötétítő csodákkal, gondolok itt arra a jól ismert sötét barna narancs csíkos meghatározhatatlan anyagú sötétítő függönyre, de választhattunk akár redőnyt is. Azoknak volt szerencséjük akik egy-egy nyugaton élő rokon révén hozzájuthattak jobb darabokhoz.

No de ez már csak visszatérő rémálom lehet, ugyanis ha felébredünk, bőséges választékot találunk a függönyök és árnyékolók piacán. Napjainkban az egyik legkedveltebb darab a római roló (1.rajz) Mivel nem átlátszó anyagból készül, ezért nem alkalmas a köznapi értelemben vett függöny szerepét betölteni, felhúzott állapotban az ablakot keretezi, leengedve pedig kiváló árnyékoló lehet. Mivel bármilyen típusú és színű anyagból készülhet, mindenféle otthon és helyiség dísze lehet.
Ennyi volt az elmélet, most pedig készítsük el a saját rolónkat. Nem nagy ördöngösség, bárki elkészítheti, akinek van egy kis türelme és egyenesen tud varrni.

Hozzávalók:
- bármilyen típusú textil (hossza attól függ, hogy milyen nyílászáróra kerül)
- 2 db faléc (2x1cm, a hossza a nyílászáró szélességétől függ)
- fém rudak
- műanyag vagy fémkarikák
- erősebb zsinór (színben a rolóhoz illő)
- nagyobb fagyöngyök

Az elkészítés menete:
A megvásárolt anyagot meleg vízben öblítsük át, ugyanis gyakran előfordul, hogy néhány cm-t összemegy, és ez bizony bosszantó lehet később. Legalább 30 cm-rel legyen hosszabb a rolónak kiszabott anyag, mint a nyílászáró.

Szegjük be az anyag oldalit és az alját, majd a 2 lécet varrjuk bele fent és lent. Ezután a fémrudakat és a kis karikákat fülecskékkel varjuk a megfelelő helyre. Figyeljünk arra, hogy a fém rudacskák az anyag színén domborodjanak ki! (a 2. rajz szerint)

Végül fűzzük be a zsinórokat, melyeknek az egyik végét az alsó karikákhoz rögzítjünk, másik végeire pedig felkötjük a gyöngyöket, ahogy a 2. rajzon látható. Ha a rolónk 1 m-nél szélesebb érdemes 4 sorban fűzni a zsinórokat, hogy elég stabil legyen. 

Frank Anita, A&A design

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verseny a legrosszabb film címéért

Február 26-án Hollywoodban huszonötödik alkalommal osztják ki a legrosszabb filmeknek járó "kitüntetést", az Arany Málna díjakat.  Ben Affleck és Halle Berry is versenyben van. A legrosszabbnak tartott színészek között egyébként Stallone az abszolút csúcstartó. A díjat 1980-ban alapította egy cinikus filmőrült, miután egy ülésben végigszenvedett két filmmusicalt. Tovább olvasom