Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Az ´56 utáni megtorlások felelőseinek megbüntetéséről tárgyal a Ház

A népszavazások szabályait rögzítő sarkalatos törvényről és az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségét célzó fideszes javaslatról is tárgyal ma a parlament.
A népszavazások szabályait rögzítő sarkalatos törvényről és az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségét célzó fideszes javaslatról is tárgyal ma a parlament a jövő évi költségvetés általános vitájának lezárása után.

A múlt hétfőn kezdődött nyolcnapos ülés ma reggel napirend előtti felszólalásokkal folytatódik, majd újabb négy órán át tárgyalnak a képviselők a 2012-es költségvetésről.

A büdzsé harmincórás általános vitájának lezárása után az interpellációs időszak következik, majd az új népszavazási törvény tervezetét tárgyalják meg a képviselők több mint négyórás időkeretben.

A népszavazások eredményességi feltételén a Ház már a 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvény elfogadásakor változtatott, eszerint a referendum érvényességéhez az összes - nagyjából nyolcmillió - választó több mint felének a részvétele szükséges, az eredményesség kritériuma pedig az, hogy a leadott voksok több mint fele megegyezzen. Szintén az alaptörvény rendelkezik a véleménynyilvánító népszavazás megszűnéséről. Az új szabályok alapján 200 ezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés elrendeli a referendumot, míg az államfő, a kormány vagy 100 ezer választó kezdeményezésére elrendelheti.

A most a parlament előtt fekvő kormányjavaslat értelmében ha a népszavazás jogszabály-alkotási kötelezettséget teremt, a Háznak fél éven belül kell a népszavazási döntésnek megfelelő törvényt hoznia, s az a kihirdetésétől számított három évig kötelező az Országgyűlésre.

A parlament ezután általános vitát folytat a fideszes Gulyás Gergely törvényjavaslatáról, amely kimondaná, hogy - a nürnbergi katonai törvényszék alapokmányában meghatározott - emberiesség elleni bűncselekmények nem évülnek el, büntetési tételüket pedig az elkövetéskor hatályos jog alapján kell megállapítani. A kormánypárt így vonná felelősségre az 1956-os forradalmat követő megtorlások politikai megrendelőit.

Gulyás Gergely korábban azt mondta: előterjesztése szűk személyi kört, legfeljebb néhány tucat embert érintene, közülük Biszku Béla korábbi kommunista belügyminisztert, a megtorlások egyik irányítóját nevesítette. Közölte azt is, hogy a jogszabály hatálybalépése után a Fidesz-frakció megteszi a szükséges lépéseket a büntetőeljárások megindításához.

Olvasóink írták

 • 3. rommel 2011. november 02. 20:05
  „SC
  IGAZAD VAN !!!
  DE A BALOSOK MINDIG KETTŐS MÉRCÉT ALKALMAZNAK !!!”
 • 2. SC 2011. november 02. 09:21
  „Nem értek veled egyet.Amíg a múlt sebei az igazságtalanságok miatt nem tudnak behegedni,addig a jövőben fognak levet ereszteni.Míg a vízentál központosoknak lehet,addig másoknak is.A kommunista bűnök sem voltak kisebbek!”
 • 1. Madarász 2011. november 02. 08:01
  „Kérdés, hogy él-e még valaki azok közül, akik 56-ban felelős beosztásban voltak, ha igen egyáltalán a koruk miatt tiszta-e még a tudatuk?
  Aki annak idején felelős beosztásban lehetett, az mondjuk 35-40 éves volt, ma pedig 90-95.

  Mi lenne, ha a T. Ház végre a problémákkal foglalkozna és nem mondvacsinált ürügyekkel húzná az időt?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszámlálás: kezdődik a pótösszeírás

Mától jövő hét keddig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalokban a pótösszeírásra azok, akik… Tovább olvasom