Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Autópályadíj: új kategória a buszokra és a lakóautókra

A 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok és lakóautók januártól az újonnan bevezetendő B2 kategóriába tartoznak.
A 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok és lakóautók januártól az újonnan bevezetendő B2 kategóriába tartoznak, és éves autópálya-használati jogosultságot is vásárolhatnak - egyebek mellett ezt tartalmazza a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A többi kategória és a hozzá tartozó díj sem változik januártól. Így a személyautók D1 kategóriájában a heti "matrica" 2975, a havi 4780, míg az éves 42 980 forintba kerül. Az említett B2 kategória éves díja 199 975 forint, viszont a napi, a heti és a havi díja a D2 kategóriának felel meg - ez a kategória tart 3,5-7,5 tonnáig. Így a 7,5 tonnánál nem nagyobb tömegű buszok, és a lakóautók napi díja 3375, a heti 8255, a havi 13 970 forint. A 7,5 tonnánál nagyobb tömegű buszok mindig egy kategóriával alacsonyabb díjat fizetnek.

A D3 kategória 7,5-től 12 tonnáig tart, az ennél nagyobb tömegű járművek viszont már a D4 kategóriába tartoznak. A D2-D4 kategóriára éves autópálya-használati jogosultság nem vásárolható. A napi, heti és havi jogosultságok is automatikusan lejárnak jövő év június 30-án, mivel akkortól használatarányos útdíjat kell fizetni az e kategóriákba sorolt járművek után.

Ha az arra jogosult szerv - a közút lezárása miatt - fizetős autópályát jelöl ki terelőútnak, azon díjfizetés nélkül lehet haladni az első lehajtóig. Ha a terelésre jogosult ennél hosszabb haladást ír elő az autópályán, akkor addig érvényes a díjmentesség.

A rendelet részletezi azt, hogy az eladott autón lévő autópálya-használati jogosultságot miképpen lehet átvinni az új autóra.

Aki rosszul adta meg a jogosultság megvásárlásakor a rendszámát, legfeljebb három karaktert utólag kijavíthat. Ennek is részletesebbek lettek a szabályai. A javítás határideje a jogosultság kezdetétől számított 60 nap vagy a pótdíjfelszólítás kézhezvételétől számított 30 nap. Egy karakter kijavítása 1470 forintba kerül - ez sem változott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat gázolt halálra egy nőt Zichyújfalunál

Megindult a vonatközlekedés a Pusztaszabolcs-Székesfehérvár vonalon, ahol korábban a vonat halálra… Tovább olvasom